Sier nei til privat hjemmehjelp

Bare to prosent av de eldre som har fått tilbud om privat hjemmehjelp, har slått til. Det er status etter at fritt brukervalg ble innført 1. juni.

Gerd Davidsen (t.v.), Frøydis Halvorsen, Astrid Mørch og Tove Dahl vil alle beholde sine kommunale hjemmehjelpere. De kunne godt tenke seg mer hjelp, men synes det blir for dyrt å betale 300 kroner timen for tilleggstjenester.
  • Forf>marte Christensen (foto)
  • <forf>anbjørg Bakken <

Oslos eldre har så langt vendt tommelen ned for private hjemmetjenester. Siden fritt brukervalg ble innført i bydelene Søndre Nordstrand, Østensjø, Alna, Gamle Oslo, Grünerløkka og St. Hanshaugen for en måned siden, har bare 149 av i alt 6155 hjemmehjelpsmottagere byttet til et privat firma. 1. september blir ordningen med fritt brukervalg utvidet til å gjelde hele Oslo.— Brukervalgsordningen krever at man tar et valg. Vi regner med at interessen øker etter hvert, sier avdelingsdirektør Karin Lindgård i Helse- og velferdsetaten.Hun viser til at informasjonen om den nye ordningen nådde sent ut til brukerne, og at det derfor kan ta noe lengre tid før flere velger å bytte til privat hjemmehjelp.Det er heller ikke alle som er klar over at privat hjemmehjelp ikke er noe dyrere enn bydelens hjemmehjelpstjeneste.Det nye er at både privat og kommunal hjemmehjelp nå kan tilby tilleggstjenester. Disse tjenestene koster i snitt 300 kroner pr. time.

Bytter ikke

På Sinsen eldresenter i bydel Grünerløkka sitter de fire venninnene Gerd Davidsen (77), Frøydis Halvorsen (67), Astrid Mørch (86) og Tove Dahl (73) samlet rundt middagsbordet. Både Gerd, Frøydis og Tove har hjemmehjelp en gang hver 14. dag. Selv om de ikke alltid er like fornøyd med arbeidet som blir gjort, kunne ingen av dem tenke seg å bytte til en privat hjemmehjelp.- Nei, det kommer ikke på tale. Jeg skulle gjerne hatt mer hjelp, men det blir altfor dyrt, sier Tove Dahl. Inntil for et år siden greide hun seg selv, men etter at hoften slo seg vrang har hun fått hjemmehjelp en time hver 14. dag.- Det er mye jeg ser som ikke blir gjort. Det går en uke så blir vinduene fæle, de blir helt grå og fulle av eksos. Da er det bare å lukke øynene, sukker Dahl.Grünerløkka er den bydelen der færrest har valgt privat hjemmehjelp. Her har kun syv av over 800 brukere byttet ut den kommunale hjemmehjelpen.

"Ikke tatt av"

— Det har ikke tatt av, men det har vi heller ikke regnet med. Vi håper likevel at konkurransen vil bidra til at vi øker kvaliteten på våre tjenester, sier leder for hjemmetjenestene i bydel Grünerløkka, Bjørg Torill Madsen.Hun tror de kommunale hjemmehjelperne har et fortrinn, fordi de kjenner brukerne og har lang erfaring.De færreste er klar over at også bydelenes hjemmetjenester nå kan tilby tilleggstjenester. Brukerne kan dermed betale ekstra for grundig husvask, rydding i hagen, tid til en kaffekopp eller andre ærend. - De som velger oss skal også få tilbud om tilleggstjenester. Dette har vi fått flere forespørsler om, sier Bjørg Torill Madsen.

Et puslespill

Oslo helse og omsorg er det største private hjemmehjelpsfirmaet i Oslo. Daglig leder Solveig Thorstensen legger ikke skjul på at det er en utfordring å ha få brukere spredt over store områder i byen.- Vi aner ikke om vi får 30 nye brukere eller to. Det er et puslespill, og det blir mye kjøring til å begynne med. Men vi håper det tar seg opp etter hvert, sier Thorstensen.Damene på Sinsen eldresenter er ikke i tvil om hva som er viktigst for dem, når de skal velge hjemmehjelp. Drømmen er å få den samme hjemmehjelpen som kommer hver gang.- Det kommer en ny hver gang, så man blir ikke kjent med dem. De gjør jobben sin, så jeg har ikke noe å utsette på det, men det hadde vært hyggelig å bli kjent med dem, sier Gerd Davidsen (77).