Kvinne (22) i varetekt i fire uker for å ha kastet kake på Solveig Horne

En ung, britisk kvinne er siktet for å ha kastet kake på barne- og likestillingsminister Solveig Horne (Frp) under Pride-festivalen lørdag.

Solveig Horne fikk høyst ufrivillig en kake i ansiktet under Oslo Pride-paraden lørdag.

Kvinnen (22) ble mandag varetektsfengslet for fire uker, avgjorde Oslo tingrett. Hun er siktet for å ha kastet kake i ansiktet på Frp-ministeren under Oslo Pride-paraden lørdag. Horne skal ikke ha blitt skadet i episoden.

Den unge kvinnen, som er britisk statsborger, ble pågrepet kort tid etterpå. Hun er siktet etter Straffelovens paragraf 115: Angrep på de høyeste statsorganenes virksomhet. Dermed er strafferammen på hele 10 år.

I fengslingskjennelsen påpeker Oslo tingrett:

«Hvis det er viktig å kaste kremkaker på andre, må man velge andre ofre enn Konge, regjeringsmedlemmer, Storting eller Høyesteretts medlemmer om man ønsker å gå klar av § 115».

Erkjenner ikke kasting

Ifølge kvinnens forsvarer, Kaja de Vibe Malling, har ikke klienten erkjent straffskyld.

– Jeg har snakket med henne, hun har ikke erkjent å ha gjort det. Dette var uansett ikke noe som var planlagt. Hun var her for å besøke venner, sier forsvareren.

Hun tviler uansett på at strafferammen på 10 år er aktuell i dette tilfelle.

– Jeg har sagt at hun ikke trenger å frykte 10 år, ut i fra tidligere saker, sier de Vibe Malling.

Hun viser blant annet til at enmann i ble dømt til fengsel i 30 dager for å ha kastet kake å daværende finansminister Kristin Halvorsen (SV).

– Jeg tenker at en eventuell straff bør ligge rundt det nivået, sier forsvareren.

PST ser alvorlig på saken

Politiadvokat Signe Aalling i Politiets sikkerhetstjenste (PST) sier at handlingen faller innenfor PSTs ansvarsområde, fordi det er snakk om et «angrep på demokratiet».

– Det er en utenlandsk statsborger og vi ønsker en hurtig pådømmelse. Strafferammen er fengsel inntil 10 år, sier Aaling til NRK.

Ukjent motiv, har ikke forklart seg

Det er forløpig ikke klart hva motivet bak kakekastingen var.

– Jeg har ingen kommentarer til hvorfor hun gjorde det. Det er ikke spesielt vanlig, sier Aalling.

Både statsråden og et vitne «oppfattet angrepet som målrettet. Siktede ble pågrepet kort tid etter i Vaterlandsparken iført en kappe», skriver Oslo tingrett.

Kvinnen er ikke bosatt i Norge. Hun ble pågrepet uten identitetspapirer, og hun har foreløpig ikke ønsket å forklare seg om episoden til politiet.

I kjennelsen vektlegger Oslo tingrett faren for unndragelse, altså at hun skal forlate landet hvis hun ikke varetektsfengsles.