Gårdeier siktet for hallikvirksomhet

Omfattende prostitusjon foregår i mange av bygårdene til eiendomsinvestoren i 50-årene. Tirsdag ble mannen siktet for hallikvirksomhet.

Aksjon mot bordell Darres gate 1: Politibetjent Frede Lamo leder aksjonen. Her pågripes en nigeriansk kvinne.

Oppdatering: Gårdeieren og hans vaktmester ble dømt for å ha leid ut til prostituerte i Oslo tingrett i 2009, men denne dommen ble opphevet da begge ble frikjent for hallikvirksomhet i Borgarting lagmannsrett i 2011.

Aften har de siste ukene kartlagt aktiviteten. I minst to av gårdene leier mannen ut lokaler som blir brukt som bordeller, med egne ringeklokker. Disse stedene tilbyr også sine tjenester på Internett.

Styrere i flere av nabogårdene har anmeldt mannen for hallikvirksomhet.

Oslo-politiet gjennomførte tirsdag en aksjon med ransaking mot flere av mannens bygårder i Oslo sentrum. Også kontorlokaler og mannens bopel ble ransaket med tillatelse fra Oslo tingrett. Totalt er det snakk om 10–12 adresser, ifølge politiet. Gårdeieren ble selv siktet etter hallikparagrafen i forbindelse med aksjonen.

Han er innbrakt av politiet og vil trolig bli avhørt i løpet av dagen. Det sentrale spørsmålet er om mannen i 50-årene har visst, eller burde vært klar over, prostitusjonsvirksomheten.

– Vi prøver nå å skaffe dokumentasjon som kan bevise dette. Aksjonen i morges ble gjennomført for å skaffe slik dokumentasjon, samt dokumentasjon på at det er unndratt skatter og avgifter over lengre tid, sier politiinspektør Iver Stensrud ved Oslo politidistrikt.

Mannen driver utleie av leiligheter og brakker. Aften har skrevet om dårlige boforhold, om kommunens aksjon mot ulovlig oppsatte brakker, og om RVs krav om strengere kontroll med utleievirksomheten på Oslos gråmarked.

Dansk politi

Også tre andre menn, samt én kvinne, er siktet etter hallikparagrafen etter aksjonen, som ble gjennomført ved 09-tiden tirsdag morgen.

Også dansk politi og Hordaland politidistrikt, samt ansatte fra Oslo kommune og Skattekrimenheten, var involvert i aksjonen, der over 100 polititjenestemenn involvert totalt.

– Denne saken har forgreninger. Vi tror at mange av de involverte kvinnene har jobbet flere steder i Europa og kommet til Norge via Danmark. Det er forklaringen på at dansk politi var med, sier Stensrud.

Kirkegårdsgata 7: I sommer var det stor prostitusjonstrafikk her, forteller en beboer. Også her leide en rekke afrikanske kvinner leiligheter.

Prostituerte er vitner

Politiet mener at det i lengre tid har foregått prostitusjon i minst tre av mannens bygårder. I disse bygårdene skal det være lokaler som i realiteten er bordeller. I tre andre bygårder er det mistanke om at kvinner selger sex fra utleieleiligheter, ifølge Oslo-politiet.

Drøyt 20 kvinner, de fleste trolig nigerianere, er innbrakt i saken.

-14 av dem har status som vitner. Dette er vitner som kan være svært viktige for oss når det gjelder dokumentasjon. De andre hadde enten ikke nødvendige papirer, eller de viste frem falske papirer. De er dermed siktet etter utlendingsloven, sier Iver Stensrud.

Aksjon mot bordell i Darres gate 1.

– Store ressurser

Politiet utelukker ikke at noen de prostituerte kvinnene som skal ha tjent penger i mannens bygårder, er utsatt for menneskehandel. De innbrakte kvinnene får nå den bistand de har krav på. De får også tilbud om kontakt med ROSA-prosjektet (Rehabilitering, Oppholdssteder, Sikkerhet og Assistanse, red.anm.), som er varslet om aksjonen, opplyser politiet.

Ifølge Iver Stensrud har politiet etterforsket saken i rundt et halvt år før de slo til tirsdag morgen.

– Dette er en sak vi har brukt store ressurser på, sier han.

Schweigaards gate 81: Det har vært stor prostitusjonsaktivitet over tid. Kunder renner inn og ut. Enkelte ganger ligger kondomer og sexhjelpemidler strødd i bakgården, forteller naboer. De opplyser også at utelysene hele tiden knuses for at det skal være mest mulig mørkt i inngangen. Nigerianske prostituerte leier leilighetene i minst én etasje. I tillegg bor det midlertidig flere østeuropeiske arbeidere der, pluss noen somaliske barnefamilier. Det er tragisk at disse barna vokser opp i dette miljøet, sier en av naboene. Han forteller også at misfornøyde kunder har laget bråk i bakgården, som deles av flere borettslag. De stiller seg i bakgården og gauler. I fjor høst var det en kunde som var så lite fornøyd med tjenesten at han brølte «No more prostitutes» en stund, for så å komme tilbake med en kniv. Politiet rykket ut, men fant aldri mannen, slik jeg kjenner saken. Normalt går damene ut ca. 21.30, og så kommer det sporadisk kunder utover kvelden og natten. I starten kom de med taxi helt frem til døren, men de har endret litt «bevegelsesmønster». Nå stopper taxien lenger nede i gaten, så går kunden det siste stykket, forteller naboen.
Skippergata 20/Prinsens gate 4: Her har TV 2 tidligere avslørt at mannen nærmest drev timeutleie. Aktiviteten ble filmet i 2004 uten at det ble reist sak mot mannen. I dag hevder gårdeier at aktiviteten er endret. Eiendommene er for tiden under oppussing.
Calmeyers gate 9: Etter at mannen tok over gården, ble det innredet et studio med resepsjon og små rom i hjørneleiligheten i første etasje. Der leier thailandske Studio Sabai. Gårdeier må ha vært fullt klar over hva som skjedde der, forteller en tidligere beboer. Hennes venner fikk tilbud om å kjøpe sex da de kom på besøk. Om dagen gikk vaskemaskinen i ett, om kvelden og natten gikk mannfolkene i ett ¿ ut og inn, forteller den tidligere beboeren. Studio Sabai holder fortsatt åpent.

Redde

Aften har vært i kontakt med leietagere, naboer og tidligere beboere. Få tør stå frem med navn, de er redde for menneskene som er involvert i prostitusjonen i bygårdene. Alle forteller om en enorm trafikk av prostituerte og horekunder ut og inn fra gårdene, der inngangsdører ofte står åpne.

Alle Aften har vært i kontakt med, mener utleier må være godt kjent med aktiviteten. Gårdeieren og hans høyre hånd og vaktmester besøker ofte de ulike gårdene. I tillegg har en rekke beboere og naboer gjentatte ganger klaget på trafikken, bråket og konfliktene som oppstår i forbindelse med prostitusjonen.

I alle gårdene Aften har undersøkt, bor det nigerianske kvinner. De er trolig i Oslo på tre måneders turistvisum. Jevnlig flytter de afrikanske kvinnene ut, men det går ikke lenge før leilighetene fylles opp av nye nigerianske kvinner, forteller naboer og andre leietagere.

Thorvald Meyers gate 66: Her holder et massasjeinstitutt til. Tidligere het det Tuk Tuk. I dag står det Ituk på ringeklokken.
Vogts gate 17: Her leier en rekke nigerianske prostituerte rom. En hel natt har Aften observert at de tar med kunder inn. Naboer kan også fortelle om en enorm trafikk av afrikanske kvinner som har følge av norske menn i 50-60-årene. De kommer sammen, mennene går ut etter en tid. Så, ti minutter senere, reiser jentene igjen ned til byen.- Jeg begynte å notere ned ting som skjedde i denne gården, men etter hvert måtte jeg bare gi opp, forteller en nabo til Aften.

– Sier opp de som selger sex

Aften har konfrontert eieren med at det foregår omfattende prostitusjon i flere av hans gårder. Han svarer at han tar affære når han oppdager slik virksomhet, og hevder han sier opp leietagere som selger sex fra leilighetene.

– Dette er ulovlig aktivitet, og det slår vi ned på. I alle leiekontraktene står det at dette er forbudt, svarer gårdeieren.

Aftenposten.no har ikke klart å komme i kontakt med mannen etter at siktelsen ble kjent.

Darres gate 1: Her har flere massasjestudioer holdt til siden mannen tok over gården for over ti år siden. I dag er det enorm aktivitet inn og ut av inngangsdøren. Biler stopper og plukker opp afrikanske kvinner. Hver eneste kveld kommer menn med afrikanske kvinner i drosjer fra sentrum. Aften har tidligere skrevet om en 82 år gammel kvinne – den eneste leietageren som var igjen fra før mannen i 50-årene kjøpte gården. Hun fikk for noen måneder siden sparket inn døren av en forbannet horekunde. Aften har tidligere publisert bilder av prostituerte og deres kunder på vei inn i gården. Mens enkelte beboere har trekkfulle og gamle dører, er det på et av rommene som leies av prostituerte, installert ståldør med kikkhull. Utenfor vinduet på dette rommet var det også tidligere et videoovervåkingskamera som fulgte med inngangsdøren og andre har observert trafikk her i flere år. For drosjesjåfører adressen et velkjent reisemål fra prostitusjonsstrøket i sentrum. I telefonkatalogen er det registrert 63 navn på adressen, som har rundt 20 leiligheter. 40 er afrikanskklingende kvinnenavn. Naboer har lenge kjempet for å få slutt på bråket og trafikken som følger av prostitusjonen. Grünerløkka Høyre har også engasjert seg i saken, og krever at bordellvirksomheten i Darres gate 1 stenges. – Folk skal ha rett til å bo i trygge omgivelser i Oslo. Derfor må politiet gjennomføre razziaer og uroe så mye at virksomheten opphører. Virksomheten og aktivitetene ved Kiellands plass forpester en ellers flott bydel som stadig blir bedre. Vi vurderer å politianmelde gårdeieren fordi hvis han leier ut til prostituerte kan forholdet rammes av hallikparagrafen, sier Geir Staib i bydelspartiet.