Oslo

– Min kjærlighet til Oslo er monogam

«Vi er frikere på Frogner», sang Jon Niklas Rønning av full hals. Ekeberg-gutten var 16 år og hadde funnet sine sjelevenner på skolen som i dag er ensbetydende med serien Skam.

  • Kristoffer Nordvik

Jeg har aldri studert i utlandet eller bodd i noen annen norsk by. Bortsett fra min intense flørt med Budapest, hvor jeg har ferieleilighet, har jeg vært trofast mot byen jeg er født og oppvokst i. Jeg bodde med mamma, pappa og lillesøster i en gammel murhus-enebolig på nedre Ekeberg. Der hadde jeg Fila-skoene godt plantet både i grønt fotballgress og betonggrå asfalt.

Da jeg var 16 år begynte jeg på dramalinjen på Hartvig Nissens videregående skole, lenge før «Skam». Vi var en bukett forsinkede blomsterbarn som spilte gitar i skolegården. På en skolerevy-audition traff jeg Anders Bye, som gikk på dramalinjen to år under meg. Han ble en kreativ partner som endret kursen i livet mitt, den manglende komiske puslespillbiten. Etter noen opptredener på Frogners lokale standupklubb Lille var vi plutselig blitt komikerduoen Bye & Rønning.

Min første leilighet var på 30 kvadratmeter på Grønlandsleiret, hver natt sovnet jeg til den ujevne takten fra ska-musikken på konsertstedet Grønlandshagen. Deretter bodde jeg ti år i Hagegata på nedre Kampen, før jeg nylig fant et perfekt hjem for sønnen min Gabriel og meg i Markveien på Grünerløkka. Birkelunden og kafelivet lokker oss ut i helgene, og skjult bak de ulike portrommene ligger en oase av fine lekeplasser.

Restaurant Fangst

SPISESTED

Eilert Sundts gate 39

Det beste jeg har smakt innen sushi- og asiatisk matkunst, Restaurant Fangst er en kul gourmethemmelighet i kjelleren på Saga Hotel på Uranienborg. Jeg går alltid for Omakase-menyen, som betyr at kokken Håkan Wiik bestemmer hva vi skal spise og drikke. På Fangst har jeg smakt tunfisk-sashimi verdig en plass i dokumentaren Jiro dreams of sushi, lært å elske østers, skjønt forskjellen på hvit og sort soyasaus – og drukket litervis med god riesling-vin.

Cinemateket Filmens Hus

KULTUR

Dronningens gate 16

I de tidlige 20-årene dyrket jeg min halvpretensiøse Ingmar Bergman- og Woody Allen-periode her, dagen etter en heftig bytur lo en kompis og jeg oss fillete av Marx Brothers-matineen Duck Soup, tidvis har jeg latt som om jeg fikk mer ut av filmer som Fellinis 8 1/2 enn jeg strengt tatt gjorde. Livet har vært en flokete reise, men Cinemateket har stått der som en uforstyrret klippe i livet.

Teddys softbar

BAR

Brugata 3A

Den amerikanske rockabilly-baren har stått uforandret i nærmere seksti år. Teddys softbar er ikke bare et evig hipt, ujålete sted hvor man kan drikke øl og lytte til Hank Williams på jukeboks, de tilbyr også amerikansk diner-lunsj her. Cowboytallerkenen skylles ned med kruttsterk kaffe, mens jeg leser morgenens Aftenposten og ser solen slå inn mot vinduene fra rufsete Brugata.

Ekebergsletta

NATUR

Søndager tar jeg og min tre år gamle sønn Gabriel ofte 34-bussen opp til Ekebergsletta, der starter gåturen ved lekeapparatene på barneskolen jeg gikk på. Alt lukter nøyaktig som det gjorde da jeg var barn. Som ved et trylleslag er jeg tilbake, til tiden hvor jeg satt skamfull på innbytterbenken med signalblå shorts og nye Puma-sko med skruknotter. Til taket på skuret i skolegården hvor vi klatret opp etter endt skoledag for å tygge hard Bugg-tyggegummi. Gabriel og jeg rusler over sletta, peker på påfuglene utenfor EKT-senteret og går Jernalderstien ned mot Ekebergrestauranten, der drikker vi kakao og ser himmelen lyse mot oss i et fint lilla-skjær over åskammen.

Munchies

BURGERSTED

Thorvald Meyers gate 36 A / Torggata 18 C

Jeg er alltid på jakt etter den perfekte vegetarburgeren, og Munchies kommer svært nær med sin oppskrift. Rett før barnehagehenting sitter jeg gjerne på Grünerløkka-avdelingen, lytter til Loudon Wainwright III-låter i store hodetelefoner, mens jeg spiser vegetarburgeren «Veggie» og nyter en raus porsjon pommes frites. Jeg ser på utsikten mot Thorvald Meyers gate der det passerer påfallende mange Grünerløkka-menn med nøyaktig samme skjegg som meg.

Tronsmo Bøker og Tegneserier

BOKHANDEL

Universitetsgata 12

Da jeg var liten hamstret jeg Matt Groenings Life in Hell-tegneserier i butikken, som voksen oppdaget jeg novellene til Raymond Carver her. De ansatte har raffinert smak, utvalget av film-, tv- og musikkbiografier er på linje med de beste sjappene i London og Amsterdam. Hvilke andre steder i Oslo kan man finne en 400 siders bok om syrefolkrockbandet Incredible String Band?

Vietnam House

LUNSJSTED

Bernt Ankers gate 6b

Det vietnamesiske stedet var opprinnelig en gresk restaurant. Søylene til ære for guden Zevs er nå blandet med vietnamesiske veggmalerier, og maten er knallbra. Her kan man meske seg med nydelige kalde vårruller og perfekte Pho-supper. Vietnam House er autentisk, maten smaker like godt som de lokale spesialitetene jeg fikk nyte på reise i Hanoi.

Bristol bar

COCKTAILBAR

Kristian IVs gate 7

De siste årene har jeg hatt en tendens til å søke mot fine hotellbarer framfor brune buler. Bristol bar serverer nydelige drinker, med tilhørende barsnacks. Det passer godt å kombinere Bristol bar-besøket med en forestilling på Det Norske Teatret eller Oslo Nye som ligger rett over gaten. Stedet ligger vegg-i-vegg med den tradisjonelle Bibliotekbaren, men Bristol Bar har en egen kul, kontinental aura. Jeg minnes et vellykket stevnemøte her, så stedet er for alltid forseglet med minner om høy latter, romantikk i luften og eminente caipirinha-drinker.

Les mer om

  1. Mitt Oslo