Oslo

Oslokunsten samles i digitalt museum

Heretter trenger du ikke lenger å dra til Frognerparken for å se Gustav Vigelands mange skulpturer.

Gunnar Utsonds <i>Helhesten </i>fra 1900 står til daglig utenfor Kongshavn videregående skole, blir nå å se i det nye e-museet til Oslo kommune.
  • Arve Henriksen
    Arve Henriksen
    Journalist

Fra i dag av foreligger Oslokunsten i et eget digitalt museum.Oslo kommune har i dag en betydelig kunstsamling, også utenfor museumsveggene.

Totalt har kommunen rundt 18.000 ulike verk, plassert både innendørs og utendørs. I tillegg forvalter Kulturetaten også Vigeland-museet og skulpturene i Vigelandsparken, som alene består av rundt 19.000 verk.

Alt dette blir fra og med i dag tilgjengelig et nyopprettet digitalt museum.

— Vi må følge med i tiden. Samtidig er dette også et tilbud for alle de som ikke har muligheten til å oppsøke disse verkene fysisk. Vi tror det igjen vil føre til at interessen for fysiske besøk til museene også vil øke, sier kulturbyråd i Oslo, Hallstein Bjercke.

Les også

Vil lokke Regjeringen til å kjøpe Deichmanske bibliotek

1250 tegninger

e. Museum er en webvisning basert på uttrekk fra kunstverkdatabasen The Museum system, et digitalt internasjonalt verktøy for registrering av museumsgjenstander. Ved lanseringen vil 400 utendørs kunstverk i Oslo samt 7050 verk av Gustav Vigeland hvorav 800 skulpturer, 1250 tegninger og 5000 fotografier være tilgjengelige.

— Jeg er overbevist om at for mange vil mange få en liten aha-opplevelse når de ser igjen kunst de kanskje har sett før i et offentlig bygg, men aldri tenkt over hvem som står bak. I e.museum får de servert historien bak denne kunsten og kunstneren og hvor det finnes andre verker av samme kunstner, sier Bjercke.

Kulturetaten vil utover høsten også starte publiseringen av hovedverk fra samlingen som befinner seg inne i kommunens bygg rundt i Oslo, herunder innenfor ulike teknikker som monumentale kunstverk, maleri, tekstil, tegning, grafikk, skulptur, kunstfotografi og video.

Ny kunst for 50 mill.

Oslo kommunes kunstordning innebærer at 0,5 prosent av kommunens samlede investeringsbudsjett avsettes til kunst.

I 2015 er 50 millioner avsatt til kunstordningen. Kunstprosjektene foregår i byutviklingsområder, i nybygg og byens offentlige rom, noen av dem er temporære mens andre blir mer permanente. Kulturetaten har for tiden ca. 70 kunstprosjekter under planlegging/ utførelse, i tillegg har etaten ferdigstilt et titalls prosjekter allerede i år.

— Dette nye e-museet vil inneholde mange titusener av ulike verk. Og det kommer jo stadig nye verk til etterhvert som Oslo kommune kjøper ny kunst, både verker som er tilpasset spesielle bygninger, men også for å komplettere samlingen vi allerede har, sier byråden.

Les også

  1. Frp vil ha omkamp om Munchmuseet i Bjørvika

  2. Torill Kove og Leonard Rickhard får Anders Jahres kulturpris

  3. Fotoskatt fra etterkrigstiden gratis til folket

  4. Munchmuseet svartmales som kommunal etat