Knask eller knep? Nå kommer de! Det er halloween!

Lik det eller ikke – halloween er kommet for å bli i Norge. Så det gjelder å ha noe på lur om det banker på døren tirsdag kveld.

Marlon (f.v.), Isak, Emil og Marit Horverak (bak) hadde kledt seg etter forholdene der de beveget seg på skummel grunn gjennom «spøkelsesdalen» i Svartdalsparken i Oslo søndag kveld. Foreldre i området Vålerenga-Etterstad-Kværnerbyen arrangerer hvert år en skummel kveld for barna her.

Halloween – som heter allehelgensaften på norsk – var opprinnelig en kristen markering som særlig ble feiret i Irland og England.

Senere har halloween, som feires siste dagen i oktober og av mange den nærmeste helgen, blitt en fest for både store og små, inspirert av tradisjoner fra USA.

Oslo har vært preget av trolldom, skjeletter og magisk stemning de siste dagene. Tirsdag kveld kulminerer det hele med «knask eller knep».

Butikkjedene har hatt priskrig på smågodt, så mulighetene for sukkersjokk er til stede blant dem som banker ned dørene.

Skumle karer på Briskebytrikken i helgen.
Mystisk stemning nederst i Kværnerdalen hvor Svartdalsparken har fått fargespill og røykteppe.
Vennegjengen venter på trikken til byen. Helgen nærmest 31. oktober er blitt en festaften for dem som ønsker å kle seg ut.

Frukt & Nøtter

For mange er dette fortsatt en fremmed skikk, og det finnes dem som slukker lyset og later som de er bortreist på denne siste dagen i oktober. Men de siste årene har stadig flere begynt å markere dagen. I år skal 1 av 4 husstander markere den, ifølge en fersk undersøkelse fra arbeidsgiverorganisasjonen Virke.

Så mange som har barn i riktig alder, står klare med gresskarlykter på trappene og noe godt i vente. Fra gammelt av var det frukt og nøtter som ble delt ut, og enkelte av de mest tradisjonstro holder fortsatt på dette.

Feiringen av halloween tok først av i Norge rundt årtusenskiftet. Og ikke bare amerikanske TV-serier, men også Harry Potter-filmene, må ta noe av æren for det. Både trollmenn og hekser på sopelimer blir nok å se langs gater og veier.

Andrea Olsen (22) fra Birkeland er student i Oslo og lagt ned fire timers hardt arbeid foran speilet med å se slik ut.
Hanne Irene Nyborg (34) (t.v.) og Henriette Maria Huus (34) var litt sent ute til halloween vorspiel på Haugerud.
Kaninen Sunday Brian, Bananen Kjell og Nonnen Jonas Kolbeinsen og hunden Oscar måtte ut å lufte seg på en privat halloweenfest i Bogstadveien.
Dracula tok steget ut fra kisten sin i Svartdalsparken søndag kveld.
I skulpturparken på Ekeberg var det historie og arkeologi som var tema under halloweenvandringen i år. Josephine Kylen Collins med øks i hodet var en av de mange figurene som dukket opp i Ekebergskogen.
Elektrisk sjokk for fanger i Svartdalsparken søndag kveld.

Rigger spøkelsessti for barna

Ryktene sier at magi og naturkrefter er på sitt sterkeste nettopp denne kvelden.

Svartdalen og Svartdalsparken, et lite stykke øst for Oslo sentrum, har de siste dagene vært rigget til halloween-vandringer for store og små. Engasjerte foreldre i området Kværnerdalen-Vålerenga-Etterstad står bak det årlige arrangementet.

Skumle figurer som har våknet opp fra de døde, med blodige forbrente ansikter har trolig ødelagt nattesøvnen for sarte sjeler.

Knask eller knep

Utelivet i hovedstaden har også kjørt sine runder av skummel feiring. I helgen var det «dead man walking» gatelangs, på buss og på bane.

Unge feststemte mennesker kom fra eller gikk til et forhekset arrangement med blodige undertoner.

Men tirsdag kveld er det de minstes tur, og de skal fylle kurvene og bøttene sine.

Så vær beredt!

Anette Pfeffer er blitt vekket opp fra de døde i Ekebergskogen.
I Svartdalsparken ved Kværner ligger likene på rekke og rad under Halloweenvandringen.