- Klimaendringer har vi hatt i mange år

Hun er brennende opptatt av naturvern, men tviler på at våre utslipp fører til klimaendringer. Som fersk statssekretær skal Ingvil Smines Tybring-Gjedde hjelpe Regjeringen å nå klimamålene.

OPT_IMG_1731_doc6oowuojya125hv459qj_doc6opfq1jir761hnw2krb-g1uN9nwdZl.jpg

(Intervjuet er gjort til spalten "Kaffeprat" som står på trykk på sistesiden av del 2 hver dag)

Etter bokstavelig talt å ha klatret seg opp i oljebransjen, hadde hun stillinger i Innovasjon Norge og UD. For drøye tre måneder siden ble hun Tord Liens statssekretær i OED.

— Jeg har jobbet i leverandørindustrien selv i mange år, har vært gründer og startet mitt eget selskap. Det var slik jeg kom inn i oljebransjen. Opprinnelig var jeg profesjonell klatrer, og leste i et magasin at de brukte klatrere i stedet for stillaser på britisk sokkel. Jeg tenkte, søren og, det bør vi gjøre i Norge også! Jeg har vært opptatt av naturvern og friluftsliv, og det å kunne bidra til et mindre fotavtrykk fra oljenæringen har vært viktig for meg.

- Hva er det viktigste du bidrar med i departementet?

— Hele bakgrunnen min og kjennskapen til bransjen blir viktig. Men vi har en veldig god statsråd også! Han er nordlending, og har ganske kraftige uttrykk, så de var litt spente på hvordan det skulle gå når det kom inn en dame fra "overrennet i Holmenkollen". Men jeg er fra Tveita, og moren min er fra Tysfjorden, så jeg kan et par gloser jeg også. De ble ganske overrasket da jeg ikke var helt som jeg så ut.

- Du kommer inn på en tøff tid i bransjen – hvordan merker du det på bedriftene du møter?

— Det er en veldig krevende situasjon, spesielt på Sør- og Vestlandet. Jeg har selv bodd 13 år i Stavanger og kjenner mange som er berørt av situasjonen. Det er ikke noe hyggelig. Men Regjeringens politikk er å være en langsiktig aktør med forutsigbare rammer. 23. konsesjonsrunde tildeles til sommeren, og da håper jeg flere champagnekorker sprettes i Nord-Norge.

- Både Siv Jensen og mannen din, Christian Tybring-Gjedde, tviler på at mesteparten av klimaendringene skyldes menneskenes klimagassutslipp. Hvor står du?

— Jeg har alltid vært opptatt av miljø, og klimaendringer har vi hatt i mange år. Jeg er opptatt av å forholde meg til situasjonen som den er og rammene Regjeringen jobber under.

- Nå svarte du ikke helt på spørsmålet?

— Nei, jeg gjorde ikke det. Jeg tror det er klimaforandringer, men jeg tror ikke nødvendigvis de kun er menneskeskapte, svarer hun. Hun vil imidlertid ikke svare på om hun mener menneskenes utslipp er hovedårsaken til klimaendringene.

- Det ligger som et premiss for Regjeringens arbeid. Påvirker ikke standpunktet iveren du går inn i arbeidet med?

— Ikke i det hele tatt. Det lå der som premiss da jeg sa ja til jobben som statssekretær, og jeg jobber innenfor den rammen. Det er helt uproblematisk for meg.

- Da du ble utnevnt ble du omtalt som "kona til" Christian Tybring-Gjedde. Hva tenker du om det?

— Det er helt på trynet. Hvor langt har vi kommet? Vi er i 2016, og jeg er et selvstendig individ. På en annen side er mannen min er en kjent karakter, og jeg er det ikke. Vi er rykende uenige på mange områder – bare ikke politisk. Og i bransjen er det mange flere som kjenner meg enn ham.