Oslo

Her er Oslos geografiske midtpunkt

Nei da. Ordfører Fabian Stang leste ikke fra feil tale da han ønsket forsamlingen mellom lyng og grantrær velkommen til Oslo sentrum.

Dronning Sonja, kunstner Jon Gundersen og Fabian Stang avduket Gundersens statue som markerer Oslos geografiske midtpunkt.
  • Nicoline Haugsvær
Jon Gundersen har laget kunstverket «Ta på Oslos balansepunkt» som vant Oslo kommunes konkurranse om å markere byens geografiske midtpunkt. Skulpturen er laget i nordmarkitt og groruditt og viser omrisset av Oslo og balansepunktet, eller midtpunktet.
Skiforeningen, DNT og Naturvernforbundet var tilstedet. Siri Jørgensen (9) delte ut boller for sistnevnte.
Naturgeograf Harald Stavestrand i Kartverket gjorde oppmålingen som fant Oslos arealtyngdepunkt i 2009. Han hadde med familien på arrangementet, her med søstrene Ida Ariadne Stavestrand, og Ingvild Stavestrand.

Du tenker kanskje at Karl Johans gate, Slottet eller Jernbanetorget er midt i Oslo, men for å finne byens geografiske midtpunkt må du lenger ut på landet. Oslo sentrum er nemlig langt fra byens trikker, biler og butikker, nærmere bestemt ved Nedre Blanksjø, nordøst for Sognsvann.

— At sentrum av byen er i Marka, og ikke i byen er et tegn på hvor heldige vi er, sa ordfører Fabian Stang i sin åpningstale. Han kom syklende til markeringen sammen med dronning Sonja. Sistnevnte skal ha vært initiativtaker til å finne riktig plassering og markere byens midtpunkt.

Dette har til nå vært et stille, anonymt punkt i en skråning mellom Ankerveien og Nedre Blanksjø, men lørdag ble kunstverket som markerer byens hjerte avduket. Nå kan markabrukere bli oppmerksomme på hvor sentralt de befinner seg, med billedkunstner Jon Gundersens skulptur «Ta på Oslos balansepunkt».

Skulptur i stein fra Marka

Oslo kommune utlyste en konkurranse i 2013 der de ba om forslag til hvordan midtpunktet skal synliggjøres. Gundersen vant konkurransen med sitt bidrag som viser omrisset av Oslo utført i nordmarkitt med punktmarkering i groruditt.Gundersen er selv marka-entusiast og fornøyd med å ha en skulptur i skogen.

I august 1988 fant Aftenposten ut at Svartkulp var sentrum av Oslo. Det viste seg å være feil.

— Jeg er ivrig turgåer, og det er hyggelig å få satt spor etter seg, sier han, og legger til at det er fint at den ligger akkurat der den ligger. - Skråningen er på en måte et ikke-sted, og man skjønner at skulpturen er plassert der av geografiske grunner. Og så er det praktisk at Ankerveien går rett forbi, sier han.Nordmarkitt er steinsorten som finnes i Nordmarka, mens groruditt finnes i Lillomarka - og er veldig sjelden. Skulpturen veier mellom 3,5 og 4 tonn, og ligger nå nøyaktig på midtpunktet.

Nytt turmål

Kjetil Storaas Hansen, divisjonsdirektør for bydriftsdivisjonen i Oslo kommune, er godt fornøyd med markeringen.

— Det har alltid vært et spørsmål om hvor det geografiske midtpunktet er, og de som har brukt dette området har hatt forestillinger om at det er her, men å få fastlagt og stadfestet punktet er midt i blinken for en anledning til å lage et nytt turmål.

Regnet ut midtpunktet på fritiden

Mens ordføreren taler til forsamlingen står en av dagens hovedpersoner beskjedent på sidelinjen. I 2009 foretok naturgeograf Harald Stavestrand i Kartverket en oppmåling som plasserte sentrum av Oslo nettopp der skulpturen nå er plassert.

Året etter hadde de fortsatt ikke funnet arealtyngdepunktet, som vi nå vet er ved Nedre Blanksjø.

— Det finnes ulike prinsipper som kan gi forskjellige utslag, men arealtyngdepunkt brukes også internasjonalt, forteller han.Koordinatene er funnet med hjelp av datamaskinen, men hadde man skåret omrisset av Oslo i kryssfiner, kunne man balansere platen ved å sette en spiss på arealtyngdepunktet.

Stavestrand lager vanligvis kart for kartverket, og legger til at å regne ut Oslos midtpunkt var mer som en hobby. - Jeg tar med faget hjem, sier han. Han kan også ta æren for å ha regnet ut Norges midtpunkt.

Målt feil flere ganger

Tidligere var Blankvann kjent som Oslos geografiske midtpunkt. Flere oppslagsverk skrev dette, blant annet Oslo byleksikon. Grunnen til denne misoppfattelsen kan ha vært forveksling mellom Blanksjø og Blankvann, eller at Blankvann ligger omtrent midt mellom byens sentrumskjerne og kommunegrensen i nord.

I august 1988 mobiliserte Aftenposten fagfolk fra Oppmålingsvesenet og fant ut av Svartkulp øst for Sognsvann var byens midtpunkt.

— Tar vi frem Oslo-kartet og slår en strek gjennom kommunen på sitt lengste, og deler streken i to, havner vi øst for Sognsvann, skrev avisen den gang og fikk nærmeste naboer til å plante Oslo-flagget på den nye geografiske punktet. Senere viste det seg at også dette var feil.

— Nå har jeg kontrollregnet frem og tilbake mange ganger, sier Stavestrand.

Les også

  1. Slik blir Oslos midtpunkt

  2. Oslo vil markere Oslos sentrum

  3. Dette er Oslo sentrum

1.pdf