Oslo

Vil spre kommunale Tøyen-boliger - kjøper blokk 300 meter unna

Byrådet foreslår å legge 143,5 millioner på bordet for å sikre seg 43 nye kommunale boliger i Gamle Oslo bydel.

Byrådet ønsker å kjøpe bygården til høyre i bildet for å sikre seg flere kommunale boliger i Gamle Oslo. Boligblokken ligger i krysset Åkebergveien/Borggata. Foto: Hanne Mellingsæter

 • Hanne Mellingsæter
  Journalist

Til uken legger byrådet frem en sak hvor de foreslår å kjøpe Åkebergveien 12-14. I fjor ble det bygget en ny bygård med butikk og boliger her, og nå ønsker byrådet å sikre seg de 43 leilighetene til kommunale boliger.

Les også

- Elevene opplever daglig narkohandel på kloss hold

Byrådet poengterer i saken at de er opptatt av å kunne spre den kommunale boligmassen på Tøyen, og mener boligkjøpet vil kunne bidra positivt til dette. Blokken ligger imidlertid kun 300-400 meter unna Tøyen senter, og vil dermed tilhøre Tøyen skole, som allerede har 1000 kommunale boliger i sin skolekrets.

«Uklokt» og «overraskende»

Berit Jagmann, leder av Grønland og Nedre Tøyen beboerforening, synes kjøpet høres uklokt ut. Hun kan ikke se at det å kjøpe kommunale leiligheter noen hundre meter unna Tøyen senter kan ha så stor effekt hvis man ønsker å spre boligmassen.

— Jeg synes egentlig det er overraskende at de kjøper en ny gård i dette området som er hardt belastet fra før. Og kommer det i tillegg til, eller erstatning for?

Jagmann mener det hadde vært klokere å sikret seg en leilighet eller to når det bygges nye boligprosjekter i byen, for å sikre mest mulig spredning av den kommunale boligmassen.

Rus og omsorgssvikt

Oslo kommune trenger 1588 nye kommunale boliger frem mot 2016, Gamle Oslo har meldt inn et behov på 138 leiligheter. Kun Sagene bydel har nok, ifølge en boligbehovsplan bystyret vedtok i mars.

Her kommer det også frem at nesten halvparten av kommunens boliger ligger i Gamle Oslo, Grünerløkka og Sagene, mens Ullern kun har 1,5 prosent av boligmassen.

Les også

«Du har ti minutter på deg til å pakke det viktigste»

I tillegg til at det er en skjev fordeling av boligene mellom bydelene, er mange kommunale boliger konsentrert rundt enkeltområder. For eksempel har altså Tøyen skole tusen kommunale boliger i sin krets.

«Barnas nærmiljø er dermed sterkt preget av målgruppene til disse boligene, og det er mye rus, psykiske problemer, kriminalitet, omsorgssvikt og fattigdom i barnas hverdag. Dette får konsekvenser for hvordan skolen og lærerne skal forholde seg til barna og legge til rette for opplæring», skriver byrådet i boligplanen.

Byrådet får Ap-skryt

Næringsbyråd Hallstein Bjercke (V) skriver i en SMS at han ikke har mulighet til å kommentere saken i dag, mens leder av Gamle Oslo bydelsutvalg, Silje Winther (Ap), er glad for at byrådet vil punge ut for boligblokken.

Det vil være bra for de mange barnefamiliene som trenger kommunale bolig, mener hun.

— Bydel Gamle Oslo har et sterkt behov for flere kommunale boliger, og det er veldig positivt at byrådet ønsker å kjøpe denne gården, særlig fordi den ikke ligger tett opptil de andre kommunale gårdene og det er snakk om en ny bygård, sier Winther.

Hun vet ikke om det har vært et mål å kjøpe utenfor Tøyen skolekrets.

— Men det er viktig å huske på at dette tross alt er vanlige barn selv om de kommer fra familier som har en utfordrende hverdag.

 1. Les også

  Vil ha redningspakke for Tøyen og Grønland

 2. Les også

  Bygg asylmottak på Voksenkollen

 3. Les også

  Beboere holdt møte om kriminaliteten på Grønland

Relevante artikler

 1. OSLO

  Kjøper kommunale boliger «i et av Oslos mest etterspurte nabolag»

 2. OSLO

  Dette er leilighetene Oslo kommune kjøpte til overpris

 3. OSLO

  Byrådet vil bruke 2,3 mrd. på å kjøpe flere kommunale boliger

 4. OSLO

  Slik påvirker Oslo-budsjettet lommeboken din

 5. OSLO

  Oslo kommune har kjøpt boliger for 869 millioner

 6. OSLO

  Fersk rapport om Grønland: Her lever 60 prosent av barna i fattigdom