Oslo

Her flyr luftballongen noen meter over hustakene i Oslo

Den siste uken har folk observert den samme lavtflyvende luftballongen i Oslo ved to ulike anledninger.

Gjennom dette nabolaget på Årvoll gled luftballongen fra IT-konsulentselskapet Sopra Steria tirsdag.
  • Eirik Husøy
    Eirik Husøy
    Journalist

I 21.30-tiden tirsdag kveld kunne beboere ved Årvoll i Oslo observere en luftballong i svært lav høyde. Beboer i nabolaget Kristin Straume Vivoll opplevde det hele som udramatisk, men sier at fremferden fremsto som litt tankeløs og ikke helt kontrollert.

– Han traff tretoppene på vei inn mot landing og sneiet nærmest bygningsstativet på en ny barnehage som bygges i nabolaget.

Politiet fikk meldinger om «nødlanding»

Ifølge Vivoll var den ikke langt unna bygningsstativet i boligområdet, men det var vanskelig å se hvor nært det var på grunn av vinkelen.

Hun understreker at det aldri var snakk om noen panikkstemning, men at det ikke virket helt planlagt.

– Ballongen er jo helt enorm og jeg har aldri sett dem på så nært hold før. Det var aldri panikkstemning eller noe, men jeg spør meg om det er lov til å fly på denne måten i et nabolag?

Politiet mottok også meldinger om en «nødlanding», men konkluderte med at det var ingen fare etter å ha sendt ut nødetatene.

Lavtflyvende luftballong over Oslo også forrige uke

Det er ikke første gang noe slikt skjer med luftballongen som eies av IT-konsulentselskapet Sopra Steria. I 2010 sneiet en luftballong fra samme selskap, som den gang bare het Steria, et hustak på Refstad og måtte nødlande, ifølge Nettavisen. I fjor landet luftballongen på en basketballbane på Ila på grunn av mye vind.

Luftballong i lav høyde over Østensjø onsdag 6. juni 2018.

Senest onsdag forrige uke reagerte beboere ved Skøyenåsen på Østensjø på den samme lavtflyvende Sopra Steria-luftballongen. May Britt Barli var i andre etasje i sin enebolig da hun så ballongen sveve gjennom nabolaget.

– Jeg hoppet opp på kjøkkenbenken og tok bilde ut av vinduet, og kurven på luftballongen var i samme høyde, sier Barli.

Hun reagerte med nysgjerrighet og interesse, men syntes også det var litt skremmende.

– Det var helt vanvittig. Ballongen lager jo overraskende mye lyd også, så man skvetter litt, sier Barli.

Vitne: Fløy mellom rekkehus

Luftballongen fløy mellom noen rekkehus og var noen få meter unna et garasjetak, ifølge Barli.

– Jeg tenkte umiddelbart at han ikke hadde kontroll, men han valgte en klaring mellom rekkehusene, så ballongføreren må jo ha hatt ganske god kontroll, sier hun.

Hun sier at det var flere i nabolaget som reagerte på den lave høyden luftballongen fløy i.

– Det er et unaturlig element å ha rett utenfor døren i nabolaget, så jeg lurer litt på hva de vil oppnå med å fly så nær folk.

Ballongføreren: – Full kontroll

Kommunikasjons- og markedsdirektør Kristin Blix-Elton i Sopra Steria, IT-konsulentselskapet som eier luftballongen, sier at det ikke er noen grunn til bekymring, men viser likevel forståelse for at noen kan oppleve det som skremmende.

Luftballongen gled så vidt over hustakene på Årvoll i Oslo tirsdag.

– Vi vet jo at publikum kan reagere på at den enorme ballongen kommer så tett på, men det er ingen grunn til bekymring, sier Blix-Elton.

Hun henviser til selskapets faste ballongfører Mikael Klingberg. Også han forsikrer om at risikoen er svært lav.

– Jeg har fløyet noen tusen turer med luftballong, og det har aldri skjedd noe, sier Klingberg.

Men at en luftballong kan berøre noen tretopper, er ikke uvanlig, ifølge Klingberg. Han påpeker at de bare flyr når værforholdene tilsier det, og de er aldri ute om natten eller i kraftig vind.

– Det er jo uvanlig med luftballonger så tett på, så jeg forstår at folk kan bli litt redde. Men vi har full kontroll.

Ingen ubehag

Som med alt annet er ikke risikoen totalt fraværende. Også for eksempel fly er utsatt for uhell fra tid til annen. Men Klingberg understreker at det ikke er noen grunn til bekymring når en luftballong svever gjennom nabolaget.

En luftballong fungerer svært annerledes enn andre luftfartøyer, og det ikke er uvanlig at en luftballong går lavt ned på leting etter landingsplasser.

– En tur med luftballong er ikke en tur fra A til B, men fra A til X. Vi flyr med vinden og er alltid på jakt etter gode landingsplasser, sier Klingberg.

På Årvoll tirsdag var det fem personer i kurven, og ingen av dem ble skremt eller opplevde noe ubehag, ifølge Klingberg.

Nabo Kristin Straume Vivoll sier at passasjerene i luftballongen vinket og smilte til naboene mens de gled over hustakene. Hun betviler ikke at ballongføreren hadde kontroll.

– Vi var mange naboer som også nøt synet av ballongen, sier Vivoll.

Les mer om

  1. Fly
  2. Luftfart
  3. Oslo