Oslo

Her blir smuglerpopcorn til fjernvarme

Energigjenvinningsetaten popper ulovlig Angry Birds-popcorn for å gi varme og strøm til Oslo. Varene får de fra Tollvesenet.

  • Olav Eggesvik
    Olav Eggesvik
    Journalist

Konsulent Anne Trøbråten har nettopp vist frem et beslaglagt parti med knokejern, ment som leketøy for barn. Rett ved siden av lekene ligger noen hundre vibratorer. Tollvesenet har hatt tilsvarende leketøy for menn her tidligere.

En må være stødig på beina for å klare å løpe med disse piratkopierte Nike-joggeskoene.

— Hva det rareste som har vært her er? Nei, det er jeg ikke helt sikker på. Men dette lo vi godt av. Jeg vet ikke om man kan løpe med disse, sier hun, og holder opp et par med piratkopierte Nike-joggesko med stiletthæl.

Loftet med det rare i

Som oftest tenker man på Tollvesenet når man krysser grensen med en flaske vin for mye. Men de gjør så mye mer.

Hvert år beslaglegges det mange tusen varer i alle kategorier, som enten er forsøkt smuglet inn, har miljøgifter eller er piratkopier av merkevarer. I fjor beslagla Tollvesenet i Oslo og Akershus 36.842 piratkopierte varer, til en verdi av nesten 13,6 millioner kroner.

Som for eksempel en pall med sexleketøy for kvinner. Lange rekker med treningsklær som kan brukes når man danser til zumba-rytmer. En dieselmotor. Gryter og lokk. Potenspiller. Liter på liter med massasjeolje. Røkelse. Alt man trenger til en god fest.

Men det er ikke for moro skyld at det ligger på Tollvesenets loft med det rare i. Det som ligger her skal destrueres.

Om det er en godt kjent merkevare, er noe uklart, men piratkopiert er likevel disse vibratorene.

— Mye av dette er tatt i den kommersielle vareimporten, i trailere og containere, sier Paul Ask i Tollvesenet.Tollerne ser på hvem som sender varen, hvilken rute som brukes og hvem som skal motta varen når de velger ut hvilke containere som skal kontrolleres. For store merkevarer som Nike eller Gucci er det enten de selv eller et agentur som har lov til å importere varer med merkenavnet.

I andre tilfeller fatter Tollvesenet selv mistanke, og tar kontakt med dem som eier merkevaren.

- Det er uaktuelt at en litt obskur butikk i en bakgård på østkanten importerer Nike-joggesko eller Gucci-vesker. I stedet for å åpne hundrevis av containere som kommer med en båt, jobber vi målrettet, sier Ask.

Popper popcorn

De målrettede kontrollene har blant annet ført til et større beslag med ulovlig popcorn. Produsenten har klistret en gul fugl fra mobilspillet Angry Birds på pakken, uten at selskapet som laget spillet har godkjent det.

Hvordan det ødelegges, kommer an på hva slags produkt det er. Alt skal kildesorteres.

Noen ganger blir et privat firma engasjert til å kjøre over varene med en dampveivals, før restene sorteres i ettertid.

I dag skal det piratkopierte smuglerpopcornet lastes på en lastebil sammen med flere andre beslag, og kjøres til Energigjenvinningsetatens store anlegg på Klemetsrud.

Inn i ovnen

I det store, grå bygget med slagordet «Avfall blir til lys og varme» skal det ulovlige smuglerpopcornet bidra med sitt.

Tollinspektør Henrik Volden og tollbetjent Alexander Hagen gir pallen med popcornet en liten dytt, og vips så blir det poppet i en ovn på 850 grader. De to lemper varene ut fra en lastebil. Massasjeolje på én-literflasker fra Thailand. Juice. Leker. Klær.

Alt blir strøm og fjernvarme for Oslos innbyggere.

Les også

  1. Stripper tollvesenet for oppgaver

  2. Mener Tollvesenet vil lage busskø i Bjørvika

  3. Mann dømt for rolex-smugling - fikk beholde uret

Ulovlig Angry Birds-popcorn på beslagsloftet til Tollvesenet. Popcornet skal poppes og bli til fjernvarme på Klemetsrud.
En liten dytt fra tollinspektør Henrik Volden (t.v.) og tollbetjent Alexander Hagen (t.h.), og en pall med piratkopiert popcorn glir ned i ovnen for å bli til fjernvarme og strøm.
Varene går inn i denne ovnen på Klemetsrud, som holder 850 grader. Varmen brukes til å produsere elektrisitet og fjernvarme.