Nils Bech rørte kongefamilien under gudstjenesten onsdag.
Oslo

Kongeparets skjulte kjærlighet hylles av biskopen

Kongeparets åpenhet om hvordan de måtte kjempe for kjærligheten, har gitt mot til mange, sa biskop Kari Veiteberg i festgudstjenesten i Oslo domkirke onsdag.

 • Edel Bakkemoen
  Journalist
 • Maria T. Pettrém
  Journalist
Kongeparet på vei til Oslo domkirke. Kong Harald og Dronning Sonja giftet seg i Oslo domkirke 29. august 1968. I dag markerte de jubileet med en gudstjeneste samme sted, nøyaktig 50 år senere.
Kongen og dronningen holdt kjæresteforholdet sitt i skjul i ni år før de til slutt forlovet seg.

Kongeparet ble hyllet under en festgudstjeneste i Oslo domkirke onsdag ettermiddag.

Her rettet biskop Kari Veiteberg ifølge NTB en stor takk til kongeparet, i sin tale.

– Alle sportsinteresserte vet hva gull betyr. Men denne kjærlighetsreisen strekker seg enda lenger tilbake. Det dreier seg om ni år som kjærester i skjul, sa hun.

Hun viste til hvordan kongen har uttalt at det knapt skulle være mulig å gifte seg med Sonja, og også dronningen har fortalt åpent om hvor vanskelig denne perioden i livet deres var.

– Takk for at dere fortalte oss, folket, om kampen. Det er mange som strever, mange som må vente, mange som lever i skjul og som må kjempe for aksept. At kongeparet holdt ut, gir mot og styrke, sa biskop Veiteberg.

Hyllet med sang

Performance-artisten Nils Bech fremførte sin egenkomponerte sang «Thank you» for kongefamilien og gjestene og avsluttet med ordene: «Hjelp oss å finne styrken til å tro at vi kan bli elsket. La oss ikke stå i veien for hverandres kjærlighet, slik at kjærligheten i oss og rundt oss får være åpen og fri.»

Kongeparet på vei til Oslo domkirke gjennom Karl Johans gate.
Tusenvis hadde tatt oppstilling langs Karl Johans gate og utenfor domkirken.

Gikk arm i arm

Kongeparet ankom tidligere i ettermiddag domkirken der gullbryllupet skulle markeres med en festgudstjeneste. Kong Harald og Dronning Sonja giftet seg i Oslo domkirke 29. august 1968. Onsdag ønsket kongeparet å markere jubileet med en gudstjeneste samme sted, nøyaktig 50 år senere.

Kortesjen tok seg god tid ned Karl Johan slik at folk skulle få et glimt av jubilantene. Foran Oslo domkirke ble kongefamilien tatt imot av biskop i Oslo, Kari Veiteberg, og resten av kongefamilien.

Kong Harald og dronning Sonja gikk arm i arm ut av Oslo domkirke etter festgudstjenesten. Utenfor ble de møtt av applaus, hurrarop og jubel fra mange fremmøtte, ifølge NTB.

Kongeparet, i åpen bil som i 1968, på Karl Johan på vei til Oslo Domkirke. Kortesjen tok seg god tid slik at folk skulle få et glimt av jubilantene.
Kongeparet ankommer Oslo domkirke, hvor de ble møtt av biskop Kari Veiteberg. I talen til kongeparet taket hun dem for kampen de kjempet for forholdet sitt. – At kongeparet holdt ut, gir mot og styrke.
Prinsesse Ingrid Alexandra tente lys i domkirken. Prinsessen er kongeparets eldste barnebarn, og er nummer to til den norske tronen, etter kronprinsen.
Kongeparet på vei ut etter gudstjenesten. De ble møtt med jubel og applaus fra de fremmøtte.
Kronprins Haakon og Kronprinsesse Mette Marit, med sine barn prinsesse Ingrid Alexandra og prins Sverre Magnus.
Kong Harald og Dronning Sonja forlater Oslo Domkirke i samme bil som de brukte for 50 år siden.
Prins Sverre Magnus vinker til de fremmøtte.
Prinsesse Astrid var også til stede for å markere kongeparets jubileum. Prinsesse Astrids er kong Haralds eldre søster.

Onsdagens feiring avsluttes med en privat middag der kongeparets nærmeste vil være til stede.

 • Les også Harald Stanghelles kommentar:

Les også

 1. De to som reddet monarkiet

Les mer om

 1. Kongehuset
 2. Kong Harald
 3. Kongeparet
 4. Dronning Sonja