Oslo

Johannes (11): «Det var bare tre som ikke ga meg jakken sin»

Johannes (11) ble glad over måten han ble møtt på da han «satt alene og frøs» på en bussholdeplass.

Johannes Lønnestad Flaaten (11) fikk jobben med å teste oslofolks hjertevarme. Han ble selv overrasket over responsen.
  • Nicoline Haugsvær

SOS-barnebyer ville skape bevisthet rundt konflikten i Syria ved å sette opp et skjult kamera og filme en liten gutt som satt alene på en bussholdeplass på St. Hanshaugen i Oslo.

Gutten fikk omsorg og hjelp fra mange av de forbipasserende, og mange ga 11-åringen jakken sin for å hjelpe han å få tilbake varmen. Videoen sprer seg hurtig i sosiale medier, og har fått mye oppmerksomhet. De som møtte gutten var ikke klar over at de ble filmet.

Den kalde gutten ble spilt av Johannes Lønnestad Flaaten (11) fra Moss. Han var glad for å se all omsorgen han ble møtt med.

Mange ga bort jakken

— Det var veldig mange hyggelige folk. Vi filmet i to dager, og jeg trodde kanskje tre-fire stykker skulle gi meg jakken sin til sammen. Men det var mange flere som gjorde det. Mange flere enn de som har kommet med i videoen også, sier elleveåringen til Osloby.no.

— Det var bare tre som ikke ga meg jakken sin under hele innspillingen. Det var koselig å se at folk bryr seg, legger Lønnestad Flaaten til.

Elleveåringen forteller at han hadde trent inn en dekkhistorie om hvorfor han satt der alene og frøs. Det vanskeligste var å svare på spørsmål når de som ville hjelpe stilte spørsmål som gikk ut over den planlagte dekkhistorien. Det å spille kald gikk fint, særlig den første dagen.

— Den første dagen vi spilte inn var det lettere å vise at jeg var kald. For da hadde jeg kledd meg litt tynt. Den andre dagen hadde jeg på meg mer varme klær, så da ble det mer skuespill, forklarer han.

Rørt far

Faren til Johannes, Hans Flaaten, var med under innspillingen av videoen. Han var bekymret for hvordan sønnen skulle bli tatt imot.

- Jeg ble med på innspillingen for å passe på at ingen skulle slå ham ned. Og det første jeg ser er at en jente trøster han og stryker han på ryggen. Da ble jeg fuktig i øynene, forteller Hans Flaaten.

— Det var utrolig hyggelig å se hvor mange som hjalp til. Det var ekstremt rørende, sier Flaaten.

Saken om det sosiale eksperimentet er den mest leste i Norge i dag, og har skapt gjenklang i sosiale medier. Også Oslo-ordfører Fabian Stang har fått med seg engasjementet, og han er glad for å se hvordan myten om «kalde oslofolk» blir gjort til skamme.

– Nå må vi rekke denne hånden til Syria

SOS-barnebyer hadde aldri våget håpe på den responsen videoen har fått.

– Det er helt overveldende. Så mane delinger, kommentarer, engasjement og ikke minst donasjoner, forteller informasjonssjef Synne Rønning, som har hatt en alt annet enn rolig dag på hytten.

De har hatt en eksplosiv vekst i antall donasjoner til kampanjen som skal «gi barna i Syria en varm jakke for 90 kroner».

– Det er mye godhet i luften i dag. Videoen har tydelig vært en nyttig og god påminnelse om at vi noen ganger må rekke ut hånda. Nå må vi rekke den ut til barn som fryser i Syria, sier Rønning.

Like etter klokken 21 onsdag kveld, hadde totalt over 11.000 mennesker vist sin støtte i SMS-kampanjen, som i skrivende stund gir over én million kroner til å kjøpe jakker til kalde barn i Midtøsten.

Les også

  1. «Vi måtte jo gjøre noe for å hjelpe ham»

  2. Fabian Stang: - Jeg ville endt opp i bare skjorta

  3. Hvor mange Oslo-folk ville hjelpe den tynnkledde gutten som frøs?