Full kollisjon om bompenge-tilbud fra regjeringen
Få fakta på bordet før dere konkluderer, er oppfordringen fra Venstres Hallstein Bjercke til resten av borgerlig side og til de rødgrønne.
- Christian SørgjerdJournalist
Skal Oslo si ja eller nei til milliarder til lavere bompenger og satsing på kollektivtrafikk fra staten?
Lille julaften sa byrådsleder Raymond Johansen (Ap) i Oslo nei, i et intervju med ABC Nyheter. Det rødgrønne byrådet mener reduserte bompenger vil gi økt biltrafikk inn til Oslo.
I en kronikk i Aftenposten fredag utdypet han kritikken, han mener tilbudet er for godt til å være sant.
Siden har krangelen gått i en rekke medier.
«Trist», var karakteristikken til samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp). «Politisk selvskading», mente Eirik Lae Solberg (H) i Oslo Høyre.
«Derfor kan ikke Oslo si ja til bompengeavtalen nå», skriver Raymond Johansen i denne kronikken
Tall først, beslutning etterpå
Hallstein Bjercke, gruppeleder for Venstre i bystyret, mener debatten hittil har vært preget av synsing. Han etterlyser et skikkelig faktagrunnlag før man tar en beslutning.
– Det er store summer vi snakker om her. Vi har fått et tilbud fra regjeringen på totalt sett flere milliarder. Så er det en hake, noe må brukes på å redusere bompengene også, sier Bjercke.
– Vi må få skikkelige utredninger på plass, som viser hvordan effekten blir av ulike løsninger og kombinasjoner, sier han også.
Nå har Venstre bedt Oslopakke 3-sekretariatet, altså fagfolkene i Veivesenet, regne på totalt 22 ulike scenarioer. Hvordan bør bompengene kuttes og hvordan bør kollektivtransport-satsingen være, hvis man samtidig skal klare å nå målet om nullvekst i biltrafikken?
– Å si nei til tilbudet, uten å kjenne fakta, er uansvarlig. Så er jeg ikke overbevist om at det er mulig, men vi trenger et kunnskapsgrunnlag, sier Bjercke.
Viken setter hardt mot hardt om E18, truer med å trekke fylkets milliardgaranti til prosjektet
Fortsatt ubesvarte spørsmål
Selv om tilbudet er blitt konkretisert av regjeringen, er det fortsatt ubesvarte spørsmål om det, blant andre:
- Hvis fylkene takker ja, for hvor lang tid binder de seg til å ikke øke bompengene igjen?
- Hva skjer med pengene hvis man ikke klarer å holde nullvekstmålet lokalt?
- I hvilken grad vil regjeringen legge seg opp i hvordan bompengekuttene gjennomføres, må det kuttes flatt?
I valgkampen avviste samferdselsministeren skreddersydde løsninger. Nå åpner han døren på gløtt for det.
– Innretningen på det er vi kapable til å diskutere, sa han i Politisk kvarter hos NRK denne uken.
«Regjeringen sier nei til det som virker», mener kommentator Andreas Slettholm
Bruke pengene på elbil?
Både i Bergen, Stavanger og Trondheim har rødgrønne flertall takket ja til tilsvarende tilbud fra regjeringen, bare Oslo-byrådet holder igjen.
– Det er uaktuelt for oss å gå med på endringer som gjør det vanskeligere å nå målet om redusert biltrafikk og kutt i klimagassutslipp, sa Raymond Johansen til Aftenposten for en uke siden.
Han luftet samtidig muligheten for å bruke pengene kreativt - his det blir mulig å forhandle om punktene i avtalen. Kan man for eksempel bruke dem på gjøre det fortsatt gratis for elbiler i bomringen, samtidig som man øker takstene, men bare for nyinnkjøpte biler på fossilt drivstoff?
Å takke ja til pengene, men bruke dem på elbil-subsidier, er en løsning også Høyre i Oslo har foreslått.
Oslo Venstre foreslo allerede i valgkampen å doble rushtidsavgiften i bomringen, kutte prisene til andre tider av døgnet, og samtidig bruke de ekstra pengene til kollektivtransport til å kutte månedskortprisen. Dette er et av alternativene de nå har bedt om utregninger for.
– Når vi får svar, kan vi ta et opplyst valg om vi bør ta imot pengene eller ikke – og hvordan dette best kan innrettes, sier Hallstein Bjercke.