Politiet støttet muslimene under fredagsbønnen

Oslopolitiet talte til menigheten i byens største moské fredag. Samtidig skjerpet USAs ambassade sikkerheten etter de voldelige protestene rundt om i verden.

Den amerikanske islamkritiske filmen som fremstiller den muslimske profeten Muhammed i et negativt lys, har ført til voldsomme protester i flere land de siste dagene.

Det førte til at politiet tok kontakt med Oslos største moské Central Jamaat-e-Ahl-eSunnat, for å gi en apell under fredagsbønnen. At politiet møter opp i moskeen er ikke uvanlig og helt udramatisk, sier politiet.

-Vi må snakke om dette

— Oslo og samfunnet i Norge tar sterk avstand fra filmen. 22. juli i fjor førte oss sammen, og vi løste den tragedien på en fantastisk flott måte. Når vi opplever sånt som har skjedd de siste dagene, er det viktig at vi tenker på det som skjedde fjor. Vi har snakket rolig sammen, og det må vi fortsette med. Jeg forstår at mange er opprørte, men snakker vi sammen, så går dette bra, sa Erik Andersen i Oslopolitiet.

Les også

Produsent av anti-muslimsk film identifisert

Den spente situasjonen har ført til skjerpet fokus i Oslo, selv om det ikke er varslet demonstrasjoner eller andre aksjoner i forbindelse med dagens fredagsbønn.Oslopolitiet har hatt tett dialog med moskeene i Oslo de siste tre-fire årene og er der jevnlig for å komme med korte appeller eller gi informasjon.

— Vi kan ikke la en enkeltperson ødelegge mye for oss. Vi har den største respekt for dere. Hvis noen vil snakke med meg om dette kommer jeg til å være her etter bønnen, sa Andersen, som fikk applaus for sin apell. Dette til tross for at det ikke er lov å klappe i moskeen, noe imamen påpekte i ettertid.

Mange er sinte

— Mange er sinte og såret over filmen, forteller styreleder Ghulam Sarwar ved Central Jamaat-e-Ahl-eSunnat.

Styrelederen satte stor pris på at oslopolitiet kom for å snakke til forsamlingen under fredagsønnen.

— Det er viktig å ikke la følelsene ta overhånd. Ingen må ta loven i egne hender. Dette er et forsøk på å provosere oss, sa imam Qari Mahmood-ul-Hassan om filmen under fredagsbønnen.

Moskeen i Motzfelds gate er Oslos største.

— Markeringer må være fredelige

Ghulam Sarwar understreker at eventuelle markeringer må være fredelige.

- Det er selvsagt greit med demonstrasjoner og protester, fordi dette er en demokratisk rettighet - men de må være fredelige. Selv om man er sint, så går det an å protestere på en lovlig måte, påpeker Sarwar.

Sarwar mener at USA bør forby den provoserende filmen.

— Vi tar avstand fra filmen og mener at USA bør forby den straks, sier Sarwar.

Skjerpet sikkerhet ved USAs ambassade

Også i Norge følger Politiets sikkerhetstjeneste (PST) ekstreme muslimske miljøer tett som følge av uroen. Den amerikanske ambassaden har i dag ekstra god bevoktning.

USAs ambassade har skjerpet sikkerheten.

— Det er iverksatt ekstra sikkerhetstiltak ved ambassaden som følge av PSTs trusselvurdering, bekrefter Johan Fredriksen, politiinspektør i fellesoperativ seksjon.Politiet vil ikke gå ut med detaljer, men forteller at de er på ambassaden med både synlig og ikke synlig politi. Ambassaden selv sier til Osloby.no at de av prinsipp ikke kommenterer sikkerhetssaker.

- Viktig å unngå provokasjoner

Også imam Hafiz Mehboob-ur-Rehman i Islamic Cultural Centre (ICC) på Tøyen snakket om filmen under fredagsbønnen i ettermiddag. Han sier til Osloby.no at det er viktig å unngå provokasjoner som skaper slike situasjoner.

— Det er ikke første gang at muslimer må tåle slike provokasjoner. Derfor må myndighetene i land der dette skjer prøve å sette en stopper for dette. Også ledere i muslimske stater bør ta opp slike temaer i internasjonale fora, sier han.

— I tillegg må imamene veilede sin tilhørere. For det vi ser i Midtøsten nå, der alle løper rundt i gatene og skaper uro, er ødeleggende for saken. Slike handlinger kan ikke bare rettferdiggjøres i ytringsfrihetenes navn, understreker imamen.

PST følger med

Politiets sikkehetstjeneste (PST) følger situasjonen kontinuerlig fredag.

— Vi følger dette veldig tett og vurderer situasjonen fortløpende. Blant annet jobber vi med spor vi finner i ulike åpne kilder og gjør en trusselvurdering i forhold til det. Vi har fokus på Norge og hva som kan skje her, og på norske interesser i utlandet, forteller Martin Bernsen, informasjonssjef i PST, til Osloby.no.

Les også

Voldsomme protester i gang i Egypt

PST har også tidligere vurdert ekstrem islamisme til å utgjøre den største terrortrusselen i Norge. På PSTs hjemmeside står det følgende: Selv om det er få personer i Norge som støtter ekstrem islamisme, er rekrutteringen til enkelte miljøer økende. Lederskikkelser i miljøene kan utnytte dette til å etablere celler eller grupper i Norge som har til hensikt å planlegge voldelige aksjoner. Norge fremstår som sentralt i fiendebildet til enkelte av disse lederne.

Oslos største moske i Motzfeldts gate tilhører menigheten Central Jamaat-e Ahl-e Sunnat.