Oslo

Intensive forhandlinger ga Munch-kompromiss

SV frykter ikke at de har ødelagt forholdet til Arbeiderpartiet ved å sikre flertall for Lambda i Bjørvika.

  • Hanne Mellingsæter
    Journalist

I dag kunne SV og byrådspartiene (Høyre, Venstre og KrF) presentere en historisk avtale.

SV svelger at det bygges nytt Munch-museum i Bjørvika, men har i avtalen fått med en rekke punkter for å løfte Tøyen, som for eksempel badeland og færre kommunale boliger.

I tillegg har SV fått byrådspartiene med seg på flere saker for hele Oslo, som å gjeninnføre bemanningsnormen i barnehagene.

«Stolt og glad»

Ifølge Marianne Borgen (SV) ble avtalen undertegnet i dag morges etter krevende forhandlinger over kort tid.

— Man har diskutert på kryss og tvers mellom mange partier i lang tid, men resultatet har vært at vi ikke har fått til noe når det gjelder Munch og heller ikke når det gjelder byutvikling på Tøyen. Det har vært helt lås, sier Borgen.

Hun vil ikke ut med hva som har foregått i kulissene, men påpeker at det er mye SV-politikk i det som ble presentert i dag. Selv har hun brukt svært mye tid på saken for å se om det var mulig å få til en løsning. Til tross for at SV må svelge Lambda i Bjørvika er Borgen fornøyd.

Les også

Politisk enighet om at Lambda skal bygges

-Vi mener avtalen er blitt god og omfattende, og jeg er ganske stolt og glad over å være gruppeleder for en bystyregruppe og medlem av et Oslo-parti som er villig til å inngå et slikt politisk kompromiss. — Hvorfor er ikke Ap invitert med på avtalen?

— Vi har prøvd på kryss og tvers gjennom hele det siste året å se om det har vært mulig å få til et bredest mulig flertall for en løsning. Jeg håper Ap og andre partier, som Frp, vil være med på å støtte hele eller deler av denne pakken, svarer Borgen.

Frykter ikke Ap-reaksjoner

Arbeiderpartiet har i dag reagert sterkt på SVs snuoperasjon. Partiet har uttalt at de mener Tøyen-tiltakene ville kommet uansett og at SV har fått lite igjen. Borgen avviser dette.

Les også

- SV har solgt sjela si billig

— Situasjonen når det gjelder byutviklingen på Tøyen er at alt har stoppet opp. Dette skaper bevegelse. Nå kommer ting til å skje. - Ville dere fått til en slik avtale med Ap?

— Det er et hypotetisk spørsmål. Dette kan bli veldig bra for byen, og det er bredden i avtalen som gjorde at vi valgte å gå med på den.

- Men dere går bort fra et valgløfte?

— Ja, vi gikk til valg på å få nytt Munch-museum på Tøyen, men det har ikke vært flertall for det. SV har vært opptatt av positiv byutvikling på Tøyen og dette er et kompromiss.

- Hva tenker du om reaksjonene fra Ap?

— Jeg har dessverre ikke rukket å se så mye på det så det vil jeg ikke kommentere, sier Borgen, som ikke tror avtalen vil ødelegge forholdet mellom Ap og SV i Oslo.

— Det håper jeg ikke. Vi samarbeider godt i mange saker og jeg tror vi skal ha et godt samarbeid fremover, så jeg er ikke redd for det.