- Ihjelkokt og næringsfattig
Det er ikke første gang Oslos skolemat får kritikk. Den legendariske Oslofrokosten ble skapt på bakgrunn av skolematslakt. Se de historiske bildene!
Osloby har i samarbeid med Oslo Museum fått tilgang til flere unike historiske fotografier som viser livet i det gamle Oslo. Vi vil presentere dem gjennom flere kommende bildeserier.
Denne gang handler bildeserien om skolemat i det gamle Oslo.
Se de gamle fotografiene i bildekarusellen over.
Har du noen historiske Oslo-bilder du vil dele? Har du forslag til gallerier vi kan lage? Send oss en e-post!
Skolemat får slakt: Dårlig på smak og næringsinnhold
Maten på Oslos aktivitetsskoler står til stryk. Dette var dommen et panel på tre kokker felte i Aften i forrige uke etter å ha smakt et utvalg av matrettene aktivitetsskolebarna i Oslo får servert. Men det er ikke første gang Oslos skolemat skaper kontroverser.Allerede i 1926 kom Carl Schiøtz, sjef for skolelegevesenet i Oslo kommune, med flengende kritikk av maten elevene ble servert på byens skoler. Da hadde oslopolitikerne tilbudt fattige barn varm middag på kommunens regning siden slutten av 1890-tallet – mat de mer velbeslåtte barna kunne kjøpe for ti øre pr. porsjon.
— Direkte appetitthemmende
Schiøtz kalte varmmaten næringsfattig og ihjelkokt, og ifølge Byarkivet mente han at matlukten som hang igjen i skolens vegger hele dagen var "direkte appetitthemmende" for elevene.
Dermed tok skolelegesjefen initiativet til å innføre den etter hvert legendariske Oslofrokosten. Nå skulle skolebarna få servert en halv liter nysilt melk, to skonroker med margarin og mysost, smørbrød, rå gulrøtter og eple, banan eller appelsin.
Dette var ifølge Schiøtz betraktelig mer næringsrikt enn skolematen kommunen hadde servert til da. Videre mente han at et skikkelig måltid tidlig om morgenen skulle lette læringen for barna ut over skoledagen.
Skeptiske elever
Både elever og lærere var skeptiske da Oslofrokosten ble innført som et prøveprosjekt på Sandaker friluftsskole, en spesialskole for fysisk svake barn. Ønsket effekt ble imidlertid oppnådd da barna gikk opp i vekt. Oslofrokosten holdt stand helt frem til 1963, da den såkalte Sigdalsfrokosten tok over. Nå skulle skolebarna ha med seg sin egen matpakke, men fikk melk og råkost på skolen.
I 1980 opphørte Sigdalsfrokosten. Fra da av måtte elevene sørge for å mate seg selv, inntil staten i 2007 bestemte seg for å spandere frukt på elever ved ungdomsskoler og 1–10-skoler.
Flere gallerier med historiske Oslo-bilder: