Ghazaleh flyttet mot strømmen

Mens innvandrere flest velger østkanten, bosatte iranske Ghazaleh Amini seg på Frogner. - Noen ganger er det flaut å si at jeg bor her, sier 31-åringen.

Iranske Ghazaleh Amini flyttet til Frogner.

– Da vi kjøpte leiligheten hørte vi at naboene var spente på hvem familien med rare navn var. Nå har de lært oss å kjenne og det går veldig bra, sier Ghazaleh Amini (31).

Selv når de får bedre økonomi flytter ytterst få innvandrere til vestkanten, meldte Aftenposten torsdag. Unntaket er iranere. Det er den eneste gruppen, inkludert nordmenn, hvor flere flytter vestover enn østover.

Det viser en undersøkelse fra Universitetet i Oslo, som har kartlagt hvor alle som var mellom 20 og 66 år i Oslo og Akershus i 1998 bodde ti år senere.

Les også

Innvandrere flytter ikke til vestkanten

Vil integreres

Amini kjenner seg godt igjen i beskrivelsen av iranernes flyttemønster. Hun tror det har å gjøre med at iranere, i større grad enn andre innvandrere, ser på seg selv som individualister.

– Iranere i Norge har veldig forskjellig bakgrunn og er ingen homogen gruppe. Dette er muligens grunnen til at iranere ikke er så opptatt av å være sammen med andre iranere. De ønsker å integreres og ser at det er nøkkelen til suksess. Derfor vil vi gjerne bo der andre nordmenn bor, forklarer Amini.

Selv vokste hun opp i Horten, der hun ble godt integrert i samfunnet. Da hun flyttet til Oslo ble hun overrasket over at innvandrere og nordmenn bodde i hver sine områder.

Les også

«Flytter du til Montebello, må du regne med at det er et stykke å gå til nærmeste moské»

– Jeg synes skillene mellom øst og vest er tullete. Hvis jeg har flyttet til Frogner og trives, så kan hvem som helst gjøre det. Vi er selv med på å lage disse barrièrene, og ingenting endrer seg hvis man ikke gjør noe. Det går helt fint å bo på Frogner og ha innvandrerbakgrunn, påpeker Amini.

Dras mot status

Professor i samfunnsgeografi ved Universitetet i Oslo, Terje Wessel, står bak studien. Også studier fra andre land har vist at iranere raskt gjør boligkarrière, fra leie— til eiebolig, og fra fattige til mer attraktive områder. Noe av forklaringen er at iranere dras mot høyere status, ifølge Wessel.

– Mange flyktninger fra Iran kommer fra Teheran, og har dermed storbyerfaring. I tillegg har mange bakgrunn fra middelklassen, og er vant til vestlig kultur. De har dermed gode forutsetninger for å forstå vestens symbolverdier, sier han.

Mange flyktninger som kommer til Norge må starte i jobber med lavere status enn kompetansen deres i hjemlandet tilsier.

Les også

- Beboerne kaller det «østre verstkant»

– De opplever et fall i status. Det kan ta kortere tid å gjenvinne status ved å gjøre karrière i boligmarkedet, fremfor i arbeidsmarkedet, påpeker Wessel.

– Flaut med Frogner

Amini skulle gjerne ha sett flere innvandrere på vestsiden av byen. Det hun liker med Frogner er at det er ryddig, pent og sentralt

– Var status og prestisje en av årsakene til at dere valgte vestkanten?

– Helt ærlig; nei. Jeg synes noen ganger det er litt flaut å si at jeg bor på Frogner. Men vi valgte å være outsidere og bo her likevel. Vi trives kjempegodt.