Kari Veiteberg blir ny biskop i Oslo

Bymisjonsprest Kari Veiteberg ble onsdag valgt til ny biskop i Oslo. For første gang er det like mange kvinner som menn blant biskopene i Norge.

Foto: Mariam Butt / NTB scanpix

Kari Veiteberg, den nye biskopen i Oslo, ble valgt med 11 av 15 stemmer under Kirkerådets møte onsdag. Hun tiltrer stillingen i desember.

– Det begynner gradvis å gå opp for meg. Stolt, glad og skjelven er jeg nå, sier Veiteberg til NRK.

– Jeg vil prøve å gjøre kirken til et sted der det ikke gjøres forskjell på folk, sier hun også.

Til avisen Vårt Land forteller Veiteberg at hun ønsker å videreføre arbeidet som er gjort i bispedømmet.

– Mange i bispedømmet og i verden ellers mener og tenker ulikt. Vi skal øve oss på å være trygge sammen, snakke godt om og til hverandre og å feire gudstjenester sammen, sier den nyvalgte biskopen til avisen.

Les også

BAKGRUNN: Det var opprinnelig fem kandidater til vervet. Slik svarte de på spørsmål fra Aftenposten i sommer.

Kaller det «en historisk dag»

– Vi gratulerer Kari Veiteberg som ny biskop i Oslo bispedømme, og vi gratulerer bispedømmet og Den norske kirke med en ny biskop. Hun har et bredt votum i ryggen og er sterkt ønsket, sier Kristin Gunleiksrud Raaum, leder i Kirkerådet, i en pressemelding.
- Dette er en historisk dag for Den norske kirke. Vi har for første gang like mange kvinner som menn blant biskopene, sier hun også.

Bakgrunn fra gaten

56 år gamle Kari Veiteberg er bymisjonsprest ved Bymisjonssenteret Tøyenkirken. Hun er utdannet ved det teologiske fakultetet i Oslo.

Arbeidsplassen gratulerer henne med utnevningen og mener hennes arbeidserfaring med mennesker i utsatte livssituasjoner, ofte nær gaten, vil bli viktig de kommende årene.

– Det er viktig at en med erfaring fra kirkens sosiale arbeid nå blir biskop. Vi tror diakonien – den handlende omsorgen – vil gi kirken troverdighet og bred kontaktflate i et flerkulturelt Oslo i årene som kommer, sier generalsekretær Adelheid Firing Hvambsal i Kirkens Bymisjon.

De samme kvalitetene hos den nye biskopen vektlegges i gratulasjonen fra Oslo SV.

«Oslo er en delt by med store forskjeller. Jeg er veldig glad for at hovedstaden får en biskop som i mange år har stått skulder til skulder med dem som livet har behandlet hardt», skriver Sunniva Holmås Eidsvoll, leder for partiets bystyregruppe, i gratulasjonen.

Lovord fra Kvarme

De andre aktuelle kandidatene var Anne-May Grasaas og Sturla Johan Stålsett.

Avtroppende Ole Christian Kvarme har vært biskop i Oslo bispedømme siden 2005. Søndag 3. september ble det holdt avskjedsgudstjeneste for ham i Oslo domkirke.

– Med Kari får Oslo en biskop som kjenner folket på gatene i byen vår. Kari er en dyktig teolog. Hun er en inspirator og en varm forkynner, sier Kvarme.