Alle over 18 år i Oslo skal få tilbud om første vaksinedose innen nest siste uke av juli

Innen 20. juni skal alle i Oslo over 45 år og alle med underliggende sykdommer ha fått tilbud om første vaksinedose.

Onsdag lanserte Oslos helsebyråd Robert Steen planen for sommerens massevaksinering.

AldersgruppeFerdigvaksinert med 1. dose
55-65 år6. juni
45-54 år20. juni
18-24 år27. juni
40-44 år4. juli
25-39 år25. juli

Også direktør Hilde Hamre i Helseetaten og assisterende kommuneoverlege Miert Skjoldborg Lindboe deltok på pressetreffet onsdag ettermiddag.

Innen 25. juli skal 320.000 nye vaksineres. Da vil alle over 18 år ha fått tilbud om én vaksinedose i Oslo.

– Vi er nå virkelig på vei inn i massevaksinasjonstiden, og vi vil kunne øke dekningen i Oslo veldig fort nå, sier Steen.

Over 224.000 av Oslos 634.000 innbyggere har nå fått første vaksinedose, mens 140.000 også har fått andre dose, viser oversikten til Folkehelseinstituttet (FHI).

Er du under 44 år kan du snart bestille vaksinetime selv.

AldersgruppeNår kan du bestille time?Hvilke datoer kan du velge?
18-24 årFra og med 7. juni.Mellom 14. og 27. juni.
40-44 årFra og med 14. juni.Mellom 21. juni og 4. juli.
25-39 årFra og med 21. juni.Mellom 28. juni og 25. juli.

– Vi håper at dette hjelper på logistikken. Håpet er å hjelpe med situasjonen til folk i Oslo som skal på ferie, sier Steen til Aftenposten.

Om du er over 45 år uten å ha fått tilbud om vaksinetime ennå må du registrere seg til vaksinetime på kommunens nettsider. Det oppfordret kommuneoverlege Lindboe om.

– Registrer deg

Innen 20. juni skal alle over 45 år og personer med underliggende sykdommer ha fått tilbud om første vaksinedose, opplyste Steen.

Oslos 18–24-åringer kan dermed forvente å få innkallelse til vaksinering fra og med mandag 14. juni, og de kan booke time fra og med neste uke. Målet er å være ferdig med denne gruppen i løpet av uke 25, altså før 28. juni.

De som er mellom 40 og 44 år, skal etter planen vaksineres mellom 21. juni og 4. juli. De vil kunne booke vaksinetime fra og med mandag 14. juni.

– Deretter blir det vaksinering av den siste gruppen, de mellom 25 og 39 år, estimert fra uke 26 til uke 29. Som da gjør at vi er ferdig tredje uke i juli, sa Steen.

Vaksineringen vil foregå på et vaksinesenter eller apotek, og man kan forvente innkalling på SMS én uke før man får time.

Planene er avhengige av at det ikke blir store leveranseforsinkelser, advarte Steen om.

Smitteøkning i hovedstaden

Etter lengre tid med lavere smittetall ble det onsdag registrert 140 nye koronasmittede på ett døgn i Oslo. Dette er det høyeste tallet på fire uker og godt over snittet de siste par ukene, som har vært på 59 tilfeller pr. dag.

– Akkurat nå har vi smitten under kontroll i Oslo, sa Robert Steen likevel.

Bydel Nordre Aker er hardest rammet. Der er det registrert 45 nye smittetilfeller det siste døgnet. På andre og tredjeplass kommer Vestre Aker og Ullern, med henholdsvis 24 og 11 nye smittede.

Steen opplyste at smittetrykket i Oslo er høyest i aldersgruppen 18 til 24 år. Å prioritere denne gruppen i vaksineringen forventes å bidra mest til å senke smittespredningen.

– Når smitten synker raskt i denne aldersgruppen, vil den synke i byen som helhet. Da kan vi raskere fortsette gjenåpningen av Oslo, sa Steen.

Det siste utbruddet knyttes særlig til smitte blant russ, og onsdag ble det klart at russefeiringen i Oslo blir satt på vent i én uke.

– Utbruddet blant russen i Oslo viser hvor lett det kan blusse opp igjen når utbrudd kommer, sa Steen.

Det er meldt om flere smittetilfeller blant russen i Oslo. Nå rykker de yngste voksne frem i vaksinekøen.

Vaksinerte slipper karantenehotell

Onsdag ble det også klart at et koronasertifikat kommer på plass 11. juni. Det opplyste helseminister Bent Høie (H) på regjeringens pressekonferanse om koronasituasjonen onsdag ettermiddag.

Fra og med torsdag vil personer som er vaksinert i Norge, også slippe karantenehotell ved innreise. De kan i stedet ta karantenetiden hjemme,

Dette gjelder også for personer som har fått påvist korona seks måneder før innreise til Norge.

Helseminister Bent Høie (H) fortalte onsdag at kravet om karantenehotell droppes for innreisende som kan dokumentere at de er vaksinert i Norge.