Oslo

- Jeg tror dette er en vanlig oppfatning blant en del ungdom

6 av 10 Oslo-ungdommer mener det er krig mellom islam og Vesten. Resultatet forbauset forskerne, men elevene selv er ikke overrasket.

Joachim Ruud (18) og Erik Steineger (18) er ikke overrasket over at mange elever oppfatter at det krig mellom Vesten og islam, men understreker at det er viktig å skille mellom islam og radikale islamister.
  • Nicoline Haugsvær

For første gang er det skrevet en rapport om unges holdninger til ekstremisme. Der kommer det frem at hele 24 prosent er «helt enig» i at det foregår en krig mellom islam og Vesten. I tillegg er 34 prosent «litt enig».

– Nærmere 60 prosent. Det overrasket oss, sier hovedforfatter av rapporten, Viggo Vestel ved Høyskolen i Oslo og Akershus.

Han tror årsaken til at flertallet mener dette, kan være en
rekke hendelser ute i verden.

– Det er mange eksempler på krigshandlinger der muslimer er en
part og vestlige en annen part, sier han.

Søndag var nyhetsbildet preget av terroren i Orlando, der 50 personer ble skutt og drept på en nattklubb. Gjerningsmannen skal under skyteepisoden har sverget troskap til IS. Senere skal IS ha påtatt seg skylden for angrepet.

– Når det er så eksplisitt knyttet til IS, er det vanskelig å si hvor mange som knytter hendelsen til islam. Men som en del av det større bildet føyer den seg inn i rekken av hendelser som gir inntrykk av at det er et spenningsforhold, og som forsterker inntrykket av at det er krig mellom islam og Vesten, sier Vestel.

Les også

Dette er saken: 6 av 10 ungdommer mener det er krig mellom islam og vesten

Viktig med mer forskning

De fleste ungdommer Mohhammad Amer Ali (28) møter, er reflekterte og opplyste. Men han har også møtt dem som oppfatter at det er krig mellom islam og Vesten.- Vi må på banen og vise det gode bildet av Norge og Islam, at det å være norsk og muslim er en styrke og ikke en svakhet. Det trengs mer av fred, kjærlighet, medmenneskelighet og håp. Hendelsen i Orlando er ikke bare angrep mot amerikanere, det er et angrep på hele menneskeheten. Vi (muslimer) som alle andre er like mye rammet, sier han.

– Tallet er høyere enn det jeg ventet, det er viktig å undersøke bakenforliggende årsaker for det, forske mer og jobbe mer med å endre at folk tenker slik. Det trengs mer kunnskap, åpenhet og dialog. Vi håper det blir gjort mer forskning på dette området, sier Mohhammad Amer Ali (28).

Han er styreleder for Madina Institute, som er en frivillig, religiøs undervisningsinstitusjon rettet mot unge mennesker. De arrangerer blant annet åpne møter og debatter for å øke kunnskapen om islam. Hans erfaring gjennom kontakt med ungdom er likevel at de fleste er veldig reflekterte og har god kjennskap til situasjonen.

– Men jeg har også møtt et fåtall ungdommer som oppfatter at det er krig mellom islam og Vesten, sier Ali, og forteller at de da jobber med å gi et bedre bilde, og gi riktig informasjon.

Han understreker at navnet islam misbrukes mye og viser til terroristen i Orlando.

– Vi håper og tror at slike hendelser ikke skal ødelegge vårt forhold. Islam og Vesten er ikke noe fremmed, muslimer er en viktig del av det norske samfunnet, sier Ali.

Les også

Les forskernes kronikk: Vi må våge å snakke om ekstremistiske holdninger blant ungdom

Elevene tror dette er en vanlig oppfatning

Elevene Aftenposten har snakket med har forståelse for at ungdom mener islam og vesten er i krig.

– Jeg er ikke overrasket. Jeg tror dette er en vanlig oppfatning blant en del ungdom. Men det er viktig å skille mellom islam og radikal islam, sier Erik Steineger (18) om rapportens resultat.

– Det er på ingen måte krig mellom Vesten og religionen islam i dag. Det som derimot er aktuelt, er en spent situasjon med en ekstrem gruppe mennesker med en påstått tilhørighet til islam. Islam er i tillegg en sentral religion i Vesten så vel som resten av verden, så å sette Vesten opp mot islam gir dermed lite mening, sier Joachim Ruud (18). Begge går i 2. klasse på Oslo Handelsgym.

Selv er de uenige i påstanden om at det er krig, men tror frykt på grunn av uvitenhet kan være en årsak til resultatet fra undersøkelsen. Med et nyhetsbilde preget av stadige trusler og terror er det mange som drar koblinger til IS i stede for vanlige muslimer i Norge.

– Man har ulike oppfatninger av islam. Noen tenker på terrorhandlinger, andre tenker på vennen sin, sier Steineger.

Joachim Ruud og Erik Steineger tror frykt på grunn av uvitenhet kan være årsak til resultatet i undersøkelsen.

Frykter terror

Også på Elvebakken VGS får resultatet støtte, spesielt på grunn av krigen i Syria.

– Jeg skjønner at folk tenker det, men man bør heller fokusere på land og ledere i stede for religion, sier Benedicte Arnestad (19), som går i 3. klasse på skolen.

Benedicte Arnestad har forståelse for at ungdom mener det er krig mellom islam og Vesten, spesielt på grunn av krigen i Syria. - Men man bør heller fokusere på land og ledere i stede for religion, sier hun.

Selv tror hun at hun først ville tenkt at det stemmer at det er krig, dersom hun fikk spørsmålet nå. – Men Vesten er ikke i krig med islam, men med IS, understreker hun.

Arnestad forteller at hun tenker på konflikten som pågår.

– Det har skjedd så mye i det siste. For eksempel i Paris. Man føler at det er nært, og nå med fotball-EM som kan være et stort mål kjenner jeg på at jeg frykter terror, og vet om flere som gjør det, sier hun.

Viktig at skolen er bevisst

Elevorganisasjonens påtroppende leder, Sylvia Lind, mener det er mange faktorer som spiller inn på hva og hvordan ungdommer oppfatter ulike situasjoner.

– Blant annet mediafokus og ungdommens forutsetninger for å forstå situasjoner basert på hva de har lært om samfunnsforståelse, religion og krig, for eksempel på skolen. Det er viktig at skolen er bevisst på å lære elevene å tenke kritisk, samtidig som man må være tolerante og vise forståelse, sier hun.

Les også

  1. For 30 år siden ble moskeen deres bombet. De føler seg mer utsatt i dag

  2. Kritikk av IRN: - Mer opptatt av halalmat enn radikalisering

  3. Nærmer vi oss tredje verdenskrig bygget på en sivilisasjonskamp mellom muslimer og vestlige?

Les mer om

  1. Oslo
  2. Islam
  3. Religion
  4. Ungdom