Urtegata: - Vi har interessante spor som må sjekkes

Oslo-politiet har forlenget etterforskningen av brannen som krevde seks menneskeliv.

Brannvesenet reddet ut 33 personer fra den brennende bygården en desembernatt i 2008.
  • Svend Ole Kvilesjø

Har du tips om denne saken? Send en e-post til 2286@aftenposten.no; eller ring Aftenposten.no på 02286. Du kan også sende SMS/MMS til 2286.

Natt til lørdag 13. desember 2008 omkom fire menn og to kvinner i en voldsom brann i Urtegata 31 i Oslo.

I mars i fjor bekreftet politiets tekniske rapport at brannårsaken var «tilførsel av bar ild», og politiet har hele tiden mistenkt at noen tente på i trappeoppgangen i den mer enn 100 år gamle bygården. Men nå vil ikke politiet fastslå at de jakter på en pyroman.

— Dere har etterforsket saken i snart to år og har konkludert med at brannen skyldtes tilførsel av bar ild. Dere har også hatt utallige vitner til avhør. Kan dere nå med sikkerhet si at brannen var påsatt?

— Det har jeg ingen kommentar til, sier politiadvokat Carl Graff Hartmann ved finans- og miljøkrimseksjonen i Oslo politidistrikt til Aftenposten.no.

- Hvordan kan en brann oppstå ved at det tilføres åpne flammer, om det ikke står mennesker bak?

— Det kan jeg ikke kommentere, gjentar advokaten.

Siktet for mordbrann - saken henlagt

I mars 2009 ble en 46 år gammel mann pågrepet og siktet etter mordbrannparagrafen i forbindelse med Urtegata-brannen. Politiet fikk rettens medhold i at det var skjellig grunn til å mistenke vedkommende for å stå bak brannen.

Men åtte måneder senere ble saken mot mannen henlagt. Riksadvokaten mente det var for usikkert at 46-åringen var gjerningsmannen. Politiet har tidligere bekreftet at denne mannen er ute av saken.

- Har spor - forlenger etterforskningen

Alle tekniske undersøkelser etter brannen er forlengst ferdige. Brannvesenet, politiet og andre etater har levert sine rapporter. Og disse har i høst blitt gjennomgått og sett i sammenheng med vitneavhør og andre opplysninger. Etterforskningen er ifølge politiet svært omfattende.

- I sommer opplyste politiet at det i løpet av september måned ville bli gjort opp status i den omfattende etterforskningen. Og at saken kunne bli henlagt i påvente av nye opplysninger?

— Vi har forlenget etterforskningen ut året. Vi har spor som vi ikke er ferdig med å sjekke ut. Og derfor har vi til enhver tid tre til seks personer som jobber for fullt med saken.

- Betyr det at dere har konkret mistanke mot en eller flere personer?

— Nei, vi har ingen mistenkte, sier politiadvokat Carl Graff Hartmann.