Oslo

- Jeg visste ikke at det fantes så mange inkassobyråer i Norges land

15 timer brukte Käthe Bleken og en kollega på å åpne og grovsortere uåpnede fakturaer og inkassokrav som de fant på kontoret til den tidligere lederen i Manglerud Star.

Roger Sagen og Käthe Bleken fant en søppelsekk med regninger og inkassokrav. 95 prosent av dem var ikke åpnet, fortalt Bleken(t.h) i retten i dag
  • Stein Erik Kirkebøen

Etter tre måneders pause, som påtalemyndigheten har brukt til å finne flere bilag, fortsatte rettssaken mot tidligere Manglerud Star-leder Tom Arne Nyborg torsdag.

Käthe Bleken, som har mange tiårs fartstid som leder på alle nivåer i idrettslaget, fortalte retten hva som møtte henne på kontoret til den oppsagte lederen på ettervinteren 2011.

Scannet brev i lukkede konvolutter

– Der fant vi en søppelsekk med brev. 95 prosent var ikke åpnet. Vi åpnet dem, og fant til vår forskrekkelse at det var fakturaer og inkassovarsler. Mange inkassovarsler. Jeg visste ikke at det fantes så mange inkassobyråer i Norges land, sa Bleken.

  • Her har du (nesten) hele den utrolige historien om hvordan bydelsklubben Manglerud Star havnet ettertrykkelig i grøfta.

– Nyborg har tidligere fortalt at dette var regninger som var scannet inn i regnskapssystemet. I så fall må det ha skjedd et under. Jeg vet i hvert fall ikke hvordan man skanner inn dokumenter fra uåpnede konvolutter, fortalte Bleken videre.

Gammel praksis - eller ny?

Ett av de sentrale punktene i saken mot Nyborg, er at han skal ha skaltet og valtet med de forskjellige stiftelsene og selskapene som var samlet under Manglerud Star-systemet, og drevet dem som om de var ett selskap. Krav, stort sett til Toppfotball-biten av klubben, ble betalt med penger der det var penger å hente. Det var stort sett hos stiftelsene som eide og drev fotballhallen, selv om dette var forskjellige juridiske enheter med separat økonomi. Det er ulovlig.

Nyborg har hevdet at dette, å se økonomien under ett, ikke er noe han fant på. Ifølge ham var dette en innarbeidet praksis i klubben før han kom inn i ledelsen i 2008.

Manglerud Star har egen fotballhall. Den har spilt en sentral rolle i spillet rundt klubben. En fotballhall burde vært en velsignelse, men på Manglerud er den kanskje blitt like mye en forbannelse for klubben.

– Nei, svarte Bleken på aktors spørsmål om dette er riktig. – Tvert imot, klubbene og stiftelsen og selskapene har vært behandlet som separate enheter med hver sin økonomi.

På en annen måte

Men forsvarer Trygve Staff kunne vise til eksempel på at breddeklubben Manglerud Star lånte penger til Manglerud Star Toppfotball før Nyborgs tid.

– Ja, det har hendt noen svært få ganger. Men da er det behandlet i de rette organer i organisasjonsenheten som gir lånet, og det formelle har vært på plass. Da Nyborg satt med alle hatter tok han rett og slett penger der hvor det var penger å ta, og overførte dem dit hvor det var behov for penger. Det gjorde han uten å skjele til at det handlet om forskjellgie selskaper. Stort sett ble det overført til toppfotballen fra andre enheter, sier Bleken.

Det var moro en stund for Tom Arne Nyborg i Manglerud Star. Men moroa endte i en økonomisk grøftekant med et brak.

Breddefotballen har betalt en million for toppfotballen

– Det har stadig ramlet skjeletter ut av skapene, det siste kom vel i fjor, fire år etter konkursen. Vi i breddefotballklubben har fått krav på heisatur til Danmark, busstur til Førde og hotellovernatting i Sogndal. Til sammen har vi fått krav på rundt en million som skulle vært betalt av toppfotballklubben, sier Bleken, som også måtte legge ut 50.000 av egen lomme for å dekke krav Nyborg skulle betalt.

Saken fortsetter med vitneavhør fredag, og prosedyrer og straffepåstand mandag.

Les mer om

  1. Rettssaker