Oslo

Dette er Oslos nærmeste høyfjell

På Vikerfjell på Ringerike fant vi et snømektig, folketomt skieldorado med panoramautsikt - halvannen times kjøring fra Oslo. Her rekker du både en påsketur i snaufjellet og afterskifest i storbyen etterpå.

På Oslos nærmeste høyfjell kan du være nesten alene med fantastisk utsikt. Dette bildet er fra før påske i 2015.
 • Thomas Olsen
  Journalist
 • Les også: Her er Oslos nærfjell

Denne artikkelen ble først publisert i Aftenposten i april 2015.

Allerede gitt opp skisesongen med sørpeskispor og barnålsføre i nærmarka? Du trenger ikke stue skiene i boden selv om krokusen går bananas og uteserveringene åpner.

Fjellet er nærmere enn mange tror, og her lar fjellpåske og byferie seg faktisk kombinere.

— Påsken er den uken i året når alle har fri samtidig. Da har nordmenn en romantisk forestilling om appelsiner og Kvikk Lunsj i en snøgrop på fjellet. For de fleste er det er enten fjellet eller byen, ingen mellomting. Men står du opp litt tidlig kan du ta en flott dagstur oppe på snaufjellet – og så rekke utepils på byen etterpå, forteller Espen Opaker Moreite i Oslo og omegn Turistforening.

Fra Oslomarka til Stormarka

Vikerfjell er en av nærfjellfavorittene til Espen Opaker Moreite i Oslo og Omegn DNT.

Tureksperten ratter oss opp stadig brattere og glattere skogsveier. Det er gått en drøy time siden vi forlot en snøfri Storgate i Oslo sentrum.Sammen med DNTs kjentmann peilet vi oss inn på nærmeste fjell. Og da snakker vi ikke om et morkent branntårn som så vidt hever oss over Markas klaustrofobisk tette grantopper. Vi skal lufte oss på toppene i den mindre kjente Stormarka .

— Stormarka er betegnelsen på områdene som ligger hakket utenfor Oslo-marka. Som Holtefjell, Drammensmarka, Skrim, Norefjell, Ble og Holleia. Nærmest Oslo ligger Vikerfjell, et svært fjellmassiv med fantastisk flott turterreng, frister Moreite.

Skauleis med rovdyr

Vikerfjell er Oslos nærmeste høyfjell. Espen Opaker Moreite i DNT Oslo and Omegn tok oss med til det lite brukte fjellområdet.

Etter å ha delt motorvei med folk på vei mot Gol og Beitostølen, har vi tatt av ved Sperillen rett nord for Hønefoss og svingt oss opp i høyden. Moreite stanser på en naken P-plass med vinterhøye brøytekanter. Halvannen time fra Oslo er vi på fjellet, mutters alene. Vi har hvite topper rett nord og sør. Værbitte furuer stykker opp snødekte myrer eller småvann. For å sette en ekstra spiss på villmarksfølelsen, nevner Moreite at vi nesten er i Fønhus-land, Vassfaret.— Grensen mellom Vikerfjell og Vassfaret er litt flytende. Men vi kan si at vi er i et av områdene der det fra gamle tider av har vært mye bjørn, sier han med et nordvestlig nikk.

— Og der bak ligger den ubetjente DNT-hytta Vikerkoia. Ikke av de mest bookede hyttene, selv om vi befinner oss rett under snaufjellet.

Vikerkoia ligger sentralt på fjellet, 20 meter fra veien.

Den ubetjente turisthytten midt på Vikerfjell, er bare en i den lange rekken av DNT-koier som strekker seg helt fra Oslo til langt på vidda. Mange reiste under kampanjen Skauleis til fjells på 30-tallet.— Det handlet ikke om å ha hytte i fjellet, men å ha hytte på vei til fjells. Ubetjente hytter som DNT fikk bygget for å gi folk en tur opp til fjellet, forteller Moreite.

Snaufjellet er nærmere enn du tror:

Les også

Stor guide: Her er Oslos nærfjell

Biler til fjells med tidklemma

DNTs hytte sentralt på Vikerfjell er ofte ledig. Espen Opaker Moreite i DNT Oslo and Omegn inspiserte Vikerkoia med Aftenpostens utsendte.

Men i påsken er ikke like stor rift om køyesengene i skauleis-koiene som DNTs hytter på Hardangervidda, Jotunheimen og Rondane.— Det er jo ikke så mange som går til fjells lenger. Folk har så utrolig dårlig tid nå. Man er på jobb helt til fredag ettermiddag. Deretter gjelder det å oppleve mest mulig til og med søndag kveld. Da har man ikke tid til å gå til Hardangervidda. Men vi merker likevel en økt interesse for langturer. Vi har fått stadig flere vandreruter. Nå finner det faktisk et nett av pilegrims- og vandreruter fra sør i Spania. Her i Norge har vi for eksempel Kongeveien over Filefjell, Rondanestien og Jotunheimstien, sier Moreite.

Færre på dagstur

Vi sprayer påskeklister på skiene og gjør oss klare til og utforske noen av de 70 kilometerne med hvite spor foran oss. Det første mennesket vi møter på Vikerfjell er løypebasen.

- Vikerfjell er et område med lange, fine partier med myr og furu– og vi har snaufjell, lokker grunneier og løypebas Ole Ringerud.

Grunneier Ole Ringerud sørger for at kravstore hytteeiere får strøkne løyper helt fra november til langt på vår. I snitt parker 50 biler hos ham i helgene og påsken.— Det kunne vært mange flere, sier Ringerud.

— Før var dette et yndet utfartssted, men nå har folk skaffet seg egne hytter. Men jeg skjønner ikke alle dem som velger å sitte tre timer i kø for å rekke noen timer på hytta før de må dra hjem igjen. Mange vet ikke om Vikerfjell. De som har kjøpt hytter her, har gjerne hørt om stedet gjennom venner og kjente. Vikerfjell har mye å by på.I disse midtre områdene kan du gå en fin runde som ligger lungt til, eller du kan ta en topptur, sier han.

Hemmelighet med utsikt

Selv fra småtoppen Kjølfjell, 822 meter over havet, ser en store deler av Østlandet.

Vi velger en mellomløsning, og tar turen til en av småtoppene, Kjølfjell. Og med nesten skyfri himmel og påskevær, får vi derfra Østlandet i panorama, « Egentlig burde vi hatt vett nok til ikke å reklamere for denne hemmelighet. For denne vesle fjellheimen som kneiser så høyt over østlandske åslinjer snaue tre mils biltur nord for Hønefoss ligger så velsignet fri for tyrolisering og kommers. »

Det var Knuppers' konklusjon da Aftenpostens markareporter i 1999 kåret Høgfjell på Vikerfjell til Oslos nærfjell.

Norefjell, Ble og Skrim delte 2.-plassen med 1,5 mil lengre luftlinje fra Oslo.

Lunt og barnevennlig

Ingun og Alf Elling Omholt er nesten alene i høyfjellsparadiset Vikerfjell.

— Det er ålreit å være her selv når det er litt mye vind og vær. Vikerfjell har flust med lune steder du kan sette deg og spise nistepakken, forteller Ingun Omholt som går forbi mens vi raster i le av en stor flyttblokk-stein. Hun og mannen er menneske nummer fem og seks vi ser på fjellet. De mener Vikerfjell har flere fordeler enn utsikten.

— Dette er et snilt fjell med flotte løyper. Det er mye å gjøre her, både fiske og jakte. Og området er fullt av krigsminner og steder der Milorg-celler holdt til under krigen, sier Alf Elling Omholt.

Med jobb- og barnefri har paret kjørt fra Veme for en solskinnstur med praktutsikt. . De synes litt synd på dem som ikke er med.

— Neste gang skal vi ha med barna. Det er et veldig fint område å ta med barn, særlig det at du er på fjellet allerede når du parkerer, konkluderer de.

Les mer om

 1. Ringerike
 2. Fjell
 3. Ski
 4. Snø
 5. Nordmarka
 6. Langrenn
 7. Turistforeningen