Oslo

Sover i støv og skitt

Syv av 16 byggeprosjekter ble stanset da Arbeidstilsynet aksjonerte i villastrøk på Oslos vestkant.

På feltsenger og madrasser i en trekkfull stue full av skitt og bygningsstøv, bodde fire polske bygningsarbeidere mens de jobbet med å totalrehabilitere det samme huset. Foto: ARBEIDSTILSYNET

 • Forf>
 • <forf>bjørn Egil Halvorsen <

På feltsenger og madrasser i en trekkfull stue full av skitt og bygningsstøv, bodde fire høyt utdannede polske bygningsarbeidere mens de jobbet med å totalrehabilitere det samme huset. — Rått, kaldt, mye støv og rett og slett guffent. Du hadde ikke fått en norsk bygningsarbeider til å bo her, sier seniorinspektør Stein Bjørndal i Arbeidstilsynet Oslo.Tilsynet aksjonerte forrige uke mot byggeplasser i Oslo vest som et ledd i en nasjonal kampanje. 16 prosjekter ble undersøkt, hvorav ti privatboliger.

Umiddelbar stans

Det ble avdekket flere brudd på lover som skal sikre østeuropeiske håndverkere mot uverdige arbeidsforhold og sosial dumping av lønninger. I tillegg jobbet mange under livsfarlige forhold. Ved en villa rev polske arbeidere asbestplater av tak uten tillatelse eller verneutstyr. Ved en annen jobbet litauiske arbeidstagere uten sikring på et tak.Det ble pålagt umiddelbar stans på syv av 16 byggeprosjekter, mens flere private byggherrer kan bli politianmeldt. - Vi kom blant annet over noen litauere som jobbet for 20 kroner timen, mens det mest vanlige var 50-60 kroner. Det er kontraster blant villastrøkene på vestkanten, sier han.

Minstelønn

Bjørndal sier det er et voksende problem at byggherrer vrir seg unna kostnader ved å innlosjere bygningsarbeidere i billige, ulovlige og til dels brannfarlige lokaler. Når arbeiderne er leid inn fra et polsk firma, plikter nemlig byggherren å stå for kost og losji av god, norsk standard. Dette skal komme i tillegg til norsk minstelønn, som er 126 kroner i timen for faglærte arbeidere.Aften har snakket med byggherren i det aktuelle prosjektet på Frogner, som ikke ønsker å stå frem med navn. Han sier arbeidet midlertidig er stanset, og at polakkene har takket ja til tilbudet om alternativ innlosjering.

Trapper opp

Samtidig understreker han at han vil etterkomme Arbeidstilsynets krav til full dokumentasjon av lønns- og kontraktsforhold. Hittil har Arbeidstilsynet konsentrert seg om misbruk av utenlandsk arbeidskraft på større anleggsplasser. Nå vil de trappe opp jakten på snusk i Oslos private hager og bakgårder og har nylig startet et tett samarbeid med Majorstuen politistasjon. - Vi kan ikke akseptere at østeuropeere bor og jobber under ulovlige vilkår, sier Bjørndal.

Les også

 1. Aksjonerte mot brakkebaron

 2. Slår seg opp på utleie

 3. - Har fått tilbud om forbedringer

 4. - Jeg føler meg ikke trygg

 5. Avhengig av polakker

 6. Støtte og trygd til flere østeuropeere

 7. - Helseskadelig

 8. Tusenvis bor i brakker

 9. Lokket til Norge

 10. - Stabilt med familie

 11. Tviler på tallene

 12. De fleste drar hjem igjen

 13. Utgjør tre prosent

 14. - 120.000 polakker i Norge