Oslo

Nå blir Kulturhuset et ekte hus

Før jul spøkte det for Kulturhusets fremtid. Snart får de i stedet breie seg over fire etasjer.

Kulturhuset flytter til Youngs gate 6 mens Youngstorget 3, der de holder til nå, blir revet og bygget om. Etter at Kulturhuset er tilbake på gamle tomter, fortsetter aktiviteten i Youngs gate 6.
 • Harald Fossberg
  Harald Fossberg
  Kulturjournalist og tegneserieanmelder

Like før jul fikk de 50 ansatte vite at Kulturhuset ikke må stenge likevel, men at de skulle få flytte inn i alternative lokaler mens den gamle gården oppgraderes.

 • Bakgrunn: Bygningen skal rives — nå skal det bli hotell
  Nå er det klart hvor de skal bo mens byggearbeidene foregår: De får ta over hele bygården i Youngs gate 6–100 meter unna – der blant annet t-skjortebutikken Nilz ligger i dag.

Boltreplass

- Vi får 2000 kvadratmeter til rådighet. Det er over dobbelt så stort, sier en svært fornøyd Runar Eggesvik, booker ved Kulturhuset.

Han forteller at de allerede har begynt å tenke på hva de skal fylle alle etasjene med.

Runar Eggesvik og resten av staben ved Kulturhuset kan se frem til mer plass og en lys fremtid.

— Det blir spennende å dytte gulvflaten vi har oppover i flere plan, men vi skal beholde kjernen: Folkemøter, sære kunst- og konsertopplevelser, og møterom. Det er jo mange som kommer hit for å bruke stedet som kontor. Vi utvikler Kulturhuset-verdiene og ideene over flere plan, og kan spesialisere flere av rommene til f.eks. dans og utstillinger. Men det må ikke bli for pent, noe av styrken til Kulturhuset har vært at det ikke er for stivt. Samtidig er Eggesvik klar på at det nye stedet ikke skal ha samme navn:

— Siden dette ikke bare skal være en mellomstasjon, men også bli et fast sted, skal huset hete Youngs.

Riving på vent

Da Kulturhuset åpnet i 2013, fikk de en rimelig treårskontrakt av gårdeieren. Begge parter var enige om at dette kun skulle være en midlertidig ordning mens skjebnen til huset på Youngstorget skulle avgjøres.

 • Nabolagsbaren for latinske cocktails: - Vi får nok ikke hele vestkanten på besøk hver lørdag
  Det har blant annet vært diskutert om det skulle bli hotellvirksomhet i gården, men like før jul ble det klart at man ville la Kulturhuset fortsette på samme sted når oppussingen er overstått.

— Nå venter faktisk Thon med å rive Youngstorget 3 til Kulturhuset kan flytte inn i Youngs gate 6, forteller Eggesvik – som er ivrig etter å gjennomføre flyttingen så fort som mulig.

— Målet er å låse døren til Kulturhuset den ene kvelden og så åpne i Youngs morgenen etter. Det blir jo noen utfordringer, som for eksempel å dytte shuffleboardene opp trappene ...

- Tettet et hull

Eiendomssjef Halvor Østerli i Thon Eiendom forteller at avtalen har kommet til gjennom intensiv jobbing. Slik begrunner han hvorfor de har latt Kulturhuset bestå og attpåtil sørget for erstatningslokaler.

— Det var overraskende hva Kulturhuset fikk til: I løpet av kort tid ble de en institusjon i byen. Vi så at de tettet et hull i bybildet og ble et tilbud svært mange benyttet seg av. De har hatt mange bra arrangementer og er blitt et møtested dit mange også går for å jobbe.

— Samarbeid og dialog er nøkkelen til at det som skulle være midlertidig, er blitt permanent, mener Runar Eggesvik. Han forteller at opplever at de har fått mye goodwill fra utbygger.

— Vi vil takke både OBOS, som slapp oss inn, og Thon, som lot oss bli, sier Eggesvik.

Etter at "nye" Kulturhuset står ferdig, skal det fortsatt være kulturaktiviteter i Youngs gate 6. Det synes Halvor Østerli er bra.

— Hvis man ser fem-ti år tilbake, har det skjedd en svært positiv utvikling i området. Nå er Youngstorget blitt en pulserende åre, sier Østerli.

— Når vi skal tilbake til Youngstorget når det nye bygget står ferdig, må vi tilpasse Kulturhuset 2.0 til hvordan tidsånden er da. Vi kan kalle det byutvikling i praksis, mener Eggesvik, som håper på velvilje fra andre ved siden av gårdeier:

— Vi håper at Byantikvaren og Plan og Bygg er like smidige i Youngs gate som de opprinnelig var da vi gjorde et tomt posthus til et viktig møtested for byen.

Les også

 1. Kulturhuset på Youngstorget er reddet

 2. Byrådet vil selge Hausmannskvartalet til privat utbygger likevel

 3. Staten sier ja til hotell på Youngstorget

Les mer om

 1. Byutvikling