Oslo

Klasseløs skole fra Mosse

I 37 år har Mosse Jørgensen kjempet for skoler uten vanlige klasser. Nå går drømmen i oppfyllelse. Nyskolen åpner 29. august.

— Vi trenger alle de elevene vi kan få. Foreløpig har vi 20. Det ideelle antall ville være 36, sier Mosse Jørgensen (83) engasjert.Hun sitter på reisverket til skolens sentrale amfi. Her skal voksne og barn møtes for å diskutere hverdagen på Nyskolen. Rommet er vakkert pyntet med malte friser på veggen og en kamin med et gedigent speil. - Vi fikk godkjenningen i mai. I juni fikk vi tilbud om denne gamle villaen på Sophies Minde. Hun har litt vondt for å reise seg, men ellers stråler den 83 år gamle pedagogen.Helt fra 1967 har hun arbeidet med tanken på en skole hvor klasser ikke finnes og hvor elevene kan lære når de vil. De seks-syv siste årene har hun arbeidet konkret for å åpne en barneskole i Oslo. Først på tredje søknad fikk ideen slippe løs. På åpningsdagen skal Mosse Jørgensen holde talen.- Friske barn vil alltid lære når de er motivert. Da kan de lære fryktelig fort.Elevene deles opp i "søskengrupper" på 12 elever i forskjellig alder. Der skal de hjelpe og støtte hverandre på alle måter, og alle skal få oppleve noe de lykkes med.- Her får barna beholde sin karakter og personlighet mer enn i en vanlig skole, mener Jørgensen.Egentlig forsøker hun å holde seg litt unna Nyskolen. Hun er bare medlem av styret og skal ikke være aktivt med. Men hun er fortsatt leder for Forum ny skole, som danner grunnlaget for hele skolen. Planen er å etablere skoler over hele landet. Grupper er allerede i gang i Bergen, Horten og ved Hamar. Men kvinnen som også sto bak Forsøksgym, blir gjerne en slags syvende mor i huset på Carl Berner.- Det er jo hun som får det siste ordet, humrer Jørgensen.

Les også

  1. Dette går pengene til

  2. Seks nye friskoler i Oslo-området

  3. Topp moderne Oslo-skoler

<b>Stikker innom. </b> Aida Ingeborg Kristensen (5) besøker Mosse Jørgensen og Nyskolen for å se om hun skal begynne der neste år.