Oslo

Barneparken som gjenoppsto

Det var en gang over 100 barneparker i Oslo. Nå står snart bare én igjen, og den har nettopp fått nytt liv. – Oslo må ha et tilbud til dem som ønsker noe annet enn barnehage for sine barn de første leveårene, sier Siri Haavie.

Miriam (foran til venstre), Halldis (foran til høyre) og de andre barna koset seg med kake og liksom-kaffe sammen med foreldre, besteforeldre og viktige voksne da den nye hytta i Kløverveien barnepark ble offisielt åpnet denne uken.
  • Charlotte M. S. Karlsen

I 1990 var det fremdeles over 100 barneparker i Oslo. Siden da har de forsvunnet én etter én – eller som i fjor, da 20 barneparker ble jevnet med jorden.

– Vi har jobbet for å få ny hytte i flere år og er fornøyde med endelig å ha fått den på plass, forteller Siri Haavie.

Hun er styreleder i Kløverveien barnepark på Berg, en barnepark som drives av foreldre på frivillig basis. Den nyrehabiliterte hytten er i dag byens eneste representant for 50-tallets parkbyggeri.

– Barneparkene var et norsk fenomen, som BBC kom for å lage dokumentar om. De er også minner om et viktig stykke kvinnekamphistorie, forteller antikvar Tove Solbakken.

Arbeidet startet da Byantikvaren kom på banen i 2014, og det er kommunens Omsorgsbygg som har fått hytten reist. Fra 30. juni er Kløverveien dessuten eneste barnepark i drift i Oslo, etter et kommunale Sofienbergparken avvikles.

Har overlevd på vaffelsalg og dugnad

Kløverveien har fått nødvendig driftstilskudd fra kommunen de siste to årene. Før det holdt de seg på beina med blant annet vaffelsalg.

– Nå får vi driftsstøtte på 150.000 kroner, som er mindre enn det en barnehageplass koster i året. Legger de ned oss, så må barna som går her i barnehage. Det er dyrere, påpeker Haavie, som har hatt alle sine barn i parken.

Datteren Halldis er i dag ett av syv barn i parken. Hun er jevngammel med Miriam (4), som begynte i barnepark da familien flyttet til byen tidlig i vår.

– Vi vil ha henne en del hjemme, ettersom det er en stor forandring å flytte fra Nord-Norge til Oslo, sier mamma Ulrike Lunde om datteren som tydelig viser at hun lærer å bruke fantasien i lek også hjemme.

Les også

Oslos barneparker jevnes med jorden

Den gamle hytten var i så dårlig stand at den ikke kunne reddes, og den nye er en nøyaktig kopi av den - i ekte, 50-talls "parktante"-stil. - Selv om det i dag ikke er politisk korrekt å si "parktante", så har arkitekttegningene av parkhyttene fra 50-tallet og fremover påskriften "hus for parktante", sier antikvar Tove Solbakken (i grått, midt i bildet). Parkleder Liv Wenche Bull står foran sammen med barna, styreleder Siri Haavie bak til venstre. Mamma Ulrike Lunde er midt i bilde, kledd i svart.

Plass til flere barn fra høsten

Det var etter at Omsorgsbygg søkte om tillatelse til å rive 23 barneparker at Byantikvaren våknet.

– Det er bra det ble fanget opp og at Byantikvaren kom på banen, særlig når vi ser resultatet stå her, sier eiendomsdirektør Kjetil Myklebust.

Med nytt bygg blir det også nytt liv i Kløverveien, hvor barneparken har vært vital i over 60 år.

– Vi har ikke kunnet ta inn flere barn grunnet den dårlige standen huset har vært i, eller i byggeperioden, men fra høsten er vi i full gang, sier "parktante" Liv Wenche Bull, som har jobbet i Kløverveien siden slutten av 90-tallet.

Da var det fremdeles godt over 100 parker rundt om i Oslo – i disse dager går det altså mot slutten for den nest siste.

– Barna får jo være barn, leke ute og klatre i trær, sier Bull, som påpeker at de lydige barna ved bordet selvfølgelig også lærer en god del.

Haavie presiserer at foreldre ønsker ulike ting for ulike barn.

– Barn er forskjellige. Det er foreldre også. De har ulike arbeidssituasjoner og er i ulike livssituasjoner. De har forskjellige behov og gjør ulike valg. Derfor er det viktig at det finnes tilbud til foreldre som ønsker noe annet enn barnehage for sine barn de første leveårene, mener hun.

Les også

Kjemper for byens siste barnepark

Opposisjonen vil bevare parker

Partene Høyre, Venstre, Frp og KrF har til revidert budsjett fremmet forslag om økt tilskudd til Kløverveien, samt å videreføre støtten til Sofienbergparken for å holde den siste kommunale parken i live. De mener det bør være et lavterskel korttidstilbud for de minste barna.

– Vi ønsker fremdeles denne valgmuligheten, sier Øystein Sundelin (H), nestleder i finanskomiteen og for Høyres bystyregruppe, som i oktober i fjor vedgikk at det dessverre er få som benytter seg av barnepark-tilbudet.

I et brev til politikerne protesterer en familiegruppe hvis barn benytter tilbudet i Sofienbergparken.

– Enkelte barn passer av ulike grunner ikke inn i barnehage. Sofienbergparken barnepark har vært et godt alternativ, og det har gitt en mykere overgang til en senere barnehagetilværelse, skriver Karoline Flåm.

Byantikvaren har satt Kløverveien og andre barneparker (se faktaboks) på gul liste, hvilket vil si at Byantikvaren skal gi en rådgivende uttalelse for byggesaker som berører eiendommen.

Les mer om

  1. Oslo
  2. BBC
  3. Barnehage