Kostbare kosestunder

Cecilie O. Tonning fra omsorgsfirmaet Kamfer har god tid. Her viser Mogens Friis bilder fra Roma-turen han nylig var på sammen med datteren.
  • Forf>anne-stine Johnsbråten (foto)
  • <forf>anbjørg Bakken <
  • Vi tar oss den tiden som trengs, sier Cecilie O. Tonning. Hver uke besøker hun Mogens Friis og gir omsorg og hjelp. Stadig flere barn kjøper slike tjenester for å ta vare på pleietrengende foreldre.

Mogens Friis (87) smiler med både munn og øyne, i det Cecilie O. Tonning (36) fra omsorgsfirmaet Kamfer kommer inn døren. Snart sitter de to ved kjøkkenbordet i Mogens Friis' selvbygde villa på Skøyen i Oslo. De snakker om bildene Mogens har fått fra Roma-turen han nettopp kom hjem fra. — Det var fint å se igjen alle stedene, sier han. For 40 år siden bodde han to år i Roma sammen med sin kone.Hver uke får Mogens besøk av Cecilie, som etter snart ett års vennskap har blitt et kjærkomment innslag i hverdagene. For det er vennskap det er snakk om - og tid. Tid til å ta en kaffekopp, tid til å snakke sammen og tid til oppleve.

Samværstjenester

Etterspørselen etter private omsorgstjenester til eldre skyter fart. En ny trend er også at flere kjøper såkalte samværstjenester, som kafébesøk, turer eller bare en prat over kaffen. I Oslo har nylig syv firmaer fått tillatelse til å drive private hjemmetjenester i bydelene. I tillegg finnes det flere firmaer som tilbyr omsorgstjenester som et supplement til det offentlige. Samtlige av firmaene Aften har vært i kontakt med oppgir at rundt 90 prosent av de som kjøper tjenester er pårørende til eldre som trenger mer hjelp enn de får fra det offentlige. Firmaene tar i gjennomsnitt 350 kroner pr. time for et oppdrag, men skreddersyr gjerne "pakketilbud" til faste kunder.Psykolog Per Kristian Haugen ved Nasjonalt kompetansesenter for aldersdemens har stor forståelse for at mange kjøper hjelp til sine eldre foreldre.- Det er mellomgenerasjonen som ofte får det veldig vanskelig. De har gamle foreldre på den ene siden og egne barn i tenårene på den andre siden. Likevel ser vi at familiens innsats er 3-4 ganger større enn det offentliges, sier Haugen.

- Tar oss tid

Kamfer har spesialisert seg på samværstjenester, og ønsker å være et tillegg til pleietjenester og vanlig hjemmehjelp, selv om de også utfører slike oppdrag. - Vi tar oss den tiden som trengs. Vi kan se hele mennesket, sier Cecilie O. Tonning.Hun er utdannet sykepleier og hadde lang fartstid i det offentlige, før hun tok kontakt med gründer og daglig leder Kenneth Sørheim i Kamfer. I likhet med de andre omsorgsfirmaene merker de økt pågang fra voksne barn som vil kjøpe tjenester av dem.

Tok stellet selv

Gabrielle Kielland Friis (35) tok kontakt med Kamfer for å høre om de kunne skreddersy et tilbud til faren, som lider av en kombinasjon av Alzheimer og Parkinsons sykdom.- Vi har bygget opp en pakke. Annenhver uke er det kunstutstillinger og kafébesøk, og annenhver uke er det massasje og lunsj hjemme. Da har han noe å fortelle meg, og jeg har noe å høre på, sier datteren. Hun er eneste barn som bor i nærheten av faren, og innrømmer at det kan være tøffe tak. - En stund tok jeg alt stellet selv. Men jeg ble oversliten og klarte ikke å være hyggelig mot far lenger.Da bestemte Gabrielle Kielland Friis seg for å kjøpe hjelp i stedet. Klokken er 12 og det er snart tid for Mogens' massasjetime. Cecilie O. Tonning følger ham den bratte veien fra huset og ned til den ventende drosjen. En halvtime, og mange slitsomme trappetrinn senere sitter Mogens Friis endelig på benken til massør Cäila Hoff, tre etasjer over C. J. Hambros plass i Oslo sentrum. - Da kommer vi tilbake om en time, vi, sier Cecilie og vinker til Mogens rygg.Hva mener du? Er det greit å kjøpe omsorgstjenester til våre eldre?

Hver 14. dag ligger Mogens Friis (87) på benken hos massør Cäila Hoff på Sommerfuglen helse- og velværesenter.
At Mogens og Cecilie trives i hverandres selskap er det liten tvil om.