Nå skal barn bestemme over pengesekken til Norsk kulturråd

Klasse 5B ved Ekeberg skole er Norsk kulturråds nye våpen for å bestemme hvilke forfattere som skal få midler fra faglig utvalg for litteratur.

Krimforfatter Jørn Lier Horst fikk raskt kontakt med elevene i klasse 5B på Ekeberg skole, klassen som nå er Norsk kulturråds nye litteraturjury.

– Det blir viktig å plukke forfattere som ikke bare vi synes er bra, men også som treåringer og andre synes er morsomme, sier Annicken Sesvold Tørring (10).

– Ja, også kan det godt være noen kule eksperimenter, det må i alle fall være noe nytt, sier Aksel Edvardsen Holand (10).

Begge er elever i klasse 5B ved Ekeberg skole i Oslo.

Klassen som nå blir testpiloter for en nyordning i regi av Norsk kulturråd. For aller første gang skal barn ned i 10-årsalderen brukes som sakkyndige i tildeling av offentlige midler. Skoleklassen på Ekeberg skal være jury for hele landet og innstille til Faglig utvalg for litteratur.

Aksel Edvardsen Holand (10) Annicken Sesvold Tørring (10) er begge fan av krim, nå skal de sammen med sine medelever juryere også annen type litterære prosjekter.

– Vi har lyst til å stimulere litteraturfeltet til å utforske nye måter å samarbeide med barn og unge i skaping av litteratur generelt, ikke bare barne- og ungdomslitteratur. Målet er å få profesjonelle forfattere og illustratører til å gå i dialog med barn og unge, for å gi disse et verktøy til selv å komme med sine kulturelle ytringer, sier Tora Ferner Lange, fagansvarlig for barne- og ungdomskultur i Norsk kulturråd.

Formålet med forsøksordningen er å stimulere litteraturfeltet til å samarbeide med barn i alderen 0–18 år om skaping av litteratur.

Kjemper om 2,2 mill

Jørn Lier Horst har en høy stjerne hos klasse 5B ved Ekeberg skole, ikke minst takket være hans CLU-bøker.

Det er for 2018 satt av 2,2 millioner kroner til nyordningen, prosjektet er en prøveordning i to år. 5B ved Ekeberg skal være jury det første halvåret, deretter overtar en ungdomsjury.

– Vi leser ganske mye, favoritten min er krim. Jeg har lest alle CLU-bøkene til Horst, sier Annicken Sesvold Tørring (10).

– Jeg liker også krim, men liker også Elverdronningens riddere, sier Aksel Edvardsen Holand (10).

Nå må forfattere som har en eller annen idé om et samarbeidsprosjekt med barn, lage en skriftlig søknad, samt enn presentasjonsvideo av sitt prosjekt. Så blir det opp til klasse 5B å avgjøre om ideen fortjener offentlig støtte. Femteklassingene blir sidestilt med andre underutvalg i Kulturrådet.

Les også

Klatrerne falt for utsikten og kjøpte seg et kulturhus

– Forfatterne og illustratørene må tenke gjennom hvordan de ønsker å samarbeide med barn og unge til sitt prosjekt. Det er ikke den litteraturen som blir skapt som elevene skal vurdere, de skal se på samarbeidsprosjektet. Så er det opp til kunstnerne hvordan de vil samarbeide med barna, sier Ferner Lange. Hun understreker at dette også er åpent for voksenlitteratur. I tillegg kan private institusjoner, offentlige institusjoner og andre virksomheter søke.

Skolebibliotekar Siri Larsen ved Ekeberg skole skal lede prosjektet ved skolen. Både elever og lærere er forberedt på å bruke mye tid på vurderingsjobben.

Forfattere som ønsker en del av den nye pengepotten til Norsk kulturråd må overbevise denne gjengen.

Nådeløse barn

– Barna kan være ganske nådeløse i sine vurderinger, de har gode begrunnelser og vurderinger på hva de mener er god litteratur og ikke. I dette prosjektet blir det viktig å hjelpe dem til å finne de riktige ordene, slik at de kan utdype hvorfor de mener det de gjør, sier hun.

Nesten i alle klasse 5B har lest CLU-bøkene til krimforfatter Jørn Lier Horst. I anledning den nye oppgaven de nå har foran seg, inviterte skolen Stavernforfatteren til å fortelle litt om hvordan han jobber som forfatter.

– Jeg tror dette er en god idé. Jeg ser på denne målgruppen som høyst kompetente fagpersoner. De vet hva de vil ha, sier Lier Horst. Selv bruker han barn som testlesere på sine bøker.

Les også

Jørn Lier Horst: Leser søkes for rolige krimgåter i skogen og på fjellet

– Jeg ser for meg at det kan bli mange interessante søknader, selv om det som relaterer seg til barn kanskje er det som vil treffe best. Selv har jeg blant annet gjennom Aftenposten Junior hatt et prosjekt hvor barn og unge fikk lov til å være med på å forme noen karakterer i en ny nok. Det var veldig interessant, sier han.