Sau jaget i drukningsdøden

To hundeeiere er anmeldt etter at hundene deres angrep en saueflokk som beitet på øy i Oslofjorden.

- Det var minutter om å gjøre, hvis ikke er jeg sikker på at de tre andre sauene også hadde gått, sier Kurt-Ivar Strøm, som padlet over bukta fra Solvik Kafé og jaget hundene.

På Solvik Kafé på Malmøya ble både gjester og ansatte vitner til at to hunder angrep de fire sauene lørdag kveld.

— Vi hadde akkurat servert middag, da Kristin (kafédriver, jour.anm.) sa: "Se! Hunden tar sauen", forteller kafémedarbeider Kurt-Ivar Strøm.

Tvers over bukta på ubebodde Malmøykalven kunne de se to hunder jage fire sauer. Den ene sauen ble dratt ut i fjæra.

— Båten var løs, så jeg rodde rask over, og da hadde hundene løpt etter de andre sauene, sier Strøm.

- Når det er skiltet naturreservat bør hundeeiere vite at her er det vernet og også båndtvang, sier Kjetil Olsen i Havnepolitiet. Kadaveret lå på land under et presenning. I bakgrunnen er Solvik Kafé der Kurt-Ivar Strøm og Kristin Pedersen oppdaget angrepet.

Han syntes den ene av hundene så ut som en kamphund og trodde et øyeblikk at den skulle angripe ham også. Men da han løftet åren pilte den i stedet inn i skogen.— Jeg hadde nok ikke vært så tøff uten åren, sier han.

Strøm fulgte etter hundene og fant dem sammen med de to eierne. De hadde kommet med båt på den andre siden, og visste ikke at det var beitende sauer på øya.

— Jeg var forbannet. Det var minutter om å gjøre, hvis ikke er jeg sikker på at de tre andre også hadde gått, sier Strøm.

Han varslet politiet om hendelsen.

Hundeeieren anmeldt

Fredrik Røhrt Hansen i Havnepolitiet forteller at det er flere naturreservater i Oslofjorden med restriksjoner, blant annet båndtvang, av hensyn til dyr i området.

- Alle hunder har et jaktinstinkt i seg. Selv om de er aldri så snille kan de angripe dyr, sier han.

Da han kom til Malmøya lørdag kveld fant han de tre sauene som overlevde, og fikk varslet Bymiljøetaten som eier dem.

Begge hundeeierne er nå ilagt en anmeldelse for mangel på kontroll med hunden. Røhrt Hansen legger til at det er eieren, og ikke hunden, som er skyld i hendelsen.

Stresset og redd

Kadaveret ble dratt på land og skjult under en presenning. Den har trolig druknet, men hadde også skader etter angrepet. I morgen vil Bymiljøetaten fjerne sauen.

Bymiljøetaten dro ut for å lete etter den avdøde sauen søndag morgen. Da fikk de også hjelp av hundeeieren, som fant den i vannet.— Jeg tror den har dødd av drukning. Hundene gikk til angrep, og den prøvde å rømme, sier Inge G. Kristoffersen, seksjonssjef for øyer og landskap i Bymiljøetaten.

Han forteller at sauer som regel unngår vann og sjelden legger på svøm. Men hvis de blir redde tenker de bare på å løpe rett frem. Tidvis mister de noen sauer til hunder som river dem i stykker.

De kan også bli «sprengt», altså rett og slett løpe seg ihjel.

— Det er ikke noe problem å sprenge en sau. De blir andpustne og går ned for telling, sier Kristoffersen.

Ha kontroll på hunden

Bymiljøetaten har rundt 60 sauer på beite i Oslo. På Hovedøya har de flere sau gående, samt i Østmarka og på Bogstad gård. Kristoffersen forteller at sauer er sosiale dyr, som blir fort vant til mennesker. Dessuten holder de vegetasjonen nede, og uten dem måtte Bymiljøetaten kommet og slått gresset mekanisk. De har først og fremst spælsau, en gammel norsk type, som er gode flokkdyr.

Det er viktig å ha kontroll på hunden, selv når det ikke er båndtvang.

— Jeg merket med en gang da jeg kom til Malmøykalven at de var nervøse og hadde blitt skikkelig skremt, sier Kristoffersen om de tre sauene som overlevde angrepet. Bymiljøetaten vil kreve erstatning av hundeeieren, både for sauen og for arbeidet dette har medført.

— Dette er trist. En del hundeeiere er slurvete når det går husdyr rundt. Denne gangen var det en sau, men en annen gang kan det være småunger, sier Kristoffersen.