Oslo

- Dramatisk utvikling i anmeldte overfallsvoldtekter i Oslo

Hanne Kristin Rohde er svært bekymret over økningen av anmeldte overfallsvoldtekter i år. FOTO: TOM A. KOLSTAD

Hittil har 37 kvinner og to menn anmeldt overfallsvoldtekter i Oslo i år, mot 24 i hele fjor.

  • Svend Ole Kvilesjø

Har du tips til denne saken? Send en e-post til 2286@aftenposten.no; eller ring Aftenposten.no på 02286. Du kan også sende SMS/MMS til 2286.

— I flere av sakene dreier det seg om gruppevoldtekt. Ikke nødvendigs flere som forgriper seg, men at det er flere som medvirker til at voldtekten blir gjennomført, sier Hanne Kristin Rohde, leder av vold- og sedelighetsseksjonen i Oslo politidistrikt til Aftenposten.no.

Hun er alvorlig bekymret over den ferske statistikken som Oslo politidistrikt har utarbeidet etter forespørsel fra Aftenposten.no:

  • Fra nyttår til og med august, har politiet mottatt 39 anmeldelser om overfallsvoldtekter i Oslo. De aller fleste er skjedd utendørs.
  • 16 av anmeldelsene kom i løpet av sommermånedene juli og august. Seks i juli, der tre av voldtektene ble fullbyrdet. Av de 10 anmeldelsene i august, var det fem fullbyrdete voldtekter.
  • I hele fjor var det det 24 anmeldte overfallsvoldtekter, fullbyrdet eller forsøk. De foregående årene har det vært rundt 20 saker.
Les også

Fire overfallsvoldtekter på fem timer

— Dette er en dramatisk utvikling, fastslår Hanne Kristin Rohde.

I bare svært få av årets 39 anmeldte overfallsvoldtekter har offeret beskrevet gjerningsmannen som vestlig, med lys hud.

— I de andre sakene dreier seg trolig, ifølge kvinnens beskrivelse, om gjerningsmenn av ikke-vestlig opprinnelse.

- Som nevnt er flere av sakene gruppevoldtekter, med flere gjerningsmenn. Tidligere statistikk viser også at en person kan stå bak flere overgrep, så det er ikke nødvendigvis slik at vi leter etter 39 gjerningsmenn i de 39 sakene, sier Rohde.

- Bare fire personer siktet

— Vi har kjent gjerningsperson i bare fem av de 39 sakene. Den ene mannen som sitter fengslet, er siktet for to voldtekter. Så vi har bare pågrepet fire gjerningsmenn, sier Rohde.

I følgende saker er en person pågrepet med status som mistenkt:

18. mars. Ifølge politiet en særdeles brutal voldtekt. Kvinnen ble overfalt utendørs på Tveita. Overgrepene fortsatte senere innendørs. En mann er siktet og sitter fengslet.

5. april. Sinsen (mye omtalt i media, kvinne i 30-årene). Mann siktet.

Samme gjerningsmann er siktet for overfall og voldtekt av to kvinner, i løpet av få dager:

29. mai. Kvinne overfalt i Oslo sentrum.

1. juni. Aleksander Kiellands plass.

17. juli ble en kvinne voldtatt ved Stortinget i Oslo sentrum. En person er pågrepet og siktet for denne voldtekten.

Venter i måneder på prøvesvar

— I en god del av sakene er det sikret biologiske spor men vi venter fortsatt på mange prøvesvar fra Rettsmedisinsk Institutt (RMI).

— Med mindre vi ber om ekstraordinær prioritet, slik vi gjorde i april, da det var fire voldtekter i løpet av en uke, tar det fra to til seks måneder å få svar på DNA-analysene, sier Hanne Kristin Rohde.

Hun understreker at politiet har et godt samarbeid med RMI, og at dette er en situasjon som ingen av etatene liker.

DNA, men ikke gjerningsmenn

Selv om Rettsmedisinsk Institutt klarer å få frem en fullverdig DNA-profil fra sporene som gjerningsmannen har etterlatt seg, er det ikke gitt at politiet kan reise ut og pågripe gjerningsmannen umiddelbart.

— I noen tilfeller ligger han i politiets arkiv og er kjent. I andre tilfeller får vi en DNA-profil, men vi vet ikke hvem den tilhører. Da blir saken liggende, helt til vi kommer i kontakt med gjerningsmannen på en eller annen måte. Det kan være via et innbrudd eller en annen kriminell handling han er innblandet i, forklarer Rohde.

- Alle kan forebygge

Leder av vold- og sedelighetsseksjonen i Oslo-politiet skal 22. september delta på et heldagsseminar i Gamle Logen i Oslo.

— Vi skal snakke om hvordan vi kan forebygge og bekjempe voldtekter. Mange må bidra til å forebygge. Politiet klarer ikke dette alene, alle kan og bør bidra, også menn. Både ved å begynne å oppføre seg, tenke på hva man ikke skal gjøre. Og det å bry seg, når man ser at noen er i problemer, påpeker Rohde.

Trenger hjelp fra publikum

Politiet vil gjerne ha kontakt med vitner etter de mange overfallsvoldtektene i hovedstaden.

— Alle som mener å ha opplysninger som kan bidra til å belyse eller oppklare en eller flere av overfallsvoldtektene, bør kontakte oss, sier Hanne Kristin Rohde.

Vold- og sedelighetsseksjonen i Oslo politidistrikt kan treffes på dagtid på telefon 22669163. Kveldstid: 22669966.

Politiseksjonen har også en egen informasjonsside på Facebook.

Les også

  1. Ung kvinne voldtatt i Slottsparken

  2. Kvinne forsøkt voldtatt ved Ullern kirke

  3. Voldtekstoffer ute av sykehuset

  4. - Ny seksualkultur skaper overgrep