Oslo

Ringnes-villaens gamle prakt

Etter åtte års slumrende tilværelse blir nå Ringnes bryggeris gamle direktørbolig på Torshov rehabilitert. Det var på tide, den er et praktbygg!

Stallen og stallmesterboligen er bygget med borginspirerte småtårn, laget for å imponere og signalisere hvem som bodde her. Foto: Leif Gjerland

  • Leif Gjerland
    Historieformidler

På grunn av lange dager og dårlig fremkommelighet måtte arbeiderne bo nær fabrikken i industrireisingens tid utover på 1800-tallet. Men hva med direktøren, han som også eide fabrikken? Jo da, svært ofte bodde også han i nærheten. Han var jo en viktig del av det lille samfunnet og måtte ha full oversikt over fabrikksamfunnet.

Det vil imidlertid alltid være en utfordring når så forskjellige klasser bor så tett på hverandre. Selv om alle hadde sin egen og de andres plass i hierarkiet under huden, hadde især direktøren behov for å markere seg med staselige bygninger i gatebildet. Derfor er det fortsatt lett å se hvor direktøren bodde i det gamle industrianlegget langs Akerselva.

Ringnes’ direktørvilla er fortsatt et imponerende skue med en prakthage plassert symmetrisk riktig. Foto: Leif Gjerland

Ikke minst gjelder dette direktørboligen til Ringnes bryggeri. Den er nærmeste nabo til bryggeriet og ble bygget for bryggerieier Amund Ringnes i 1889. Hovedbygget ble dekorert med de flotteste greske oldtidsmuser skravert inn i muren som markeringer av vinduer som manglet i den symmetriske vindusrekken. Den fornemme fasaden fikk en vakker veranda, og et staselig hageanlegg med vannbasseng ble anlagt foran det hele.

Til og med stallen og stallmesterboligen fikk sitt prangende tårn. Alle skulle se at det var her bryggeridirektøren bodde.

Les mer om

  1. Oslo før