Oslo

Bymiljøetaten deponerte møkkete snø ved drikkevannet i Oslo

Bymiljøetaten lagret møkkete snø ved drikkevannet i Maridalen i Oslo. Vann- og avløpsetaten mener praksisen er ulovlig, og satte torsdag en stopper for den.

Peter Mikkelson har tipset mediene om mulig Bymiljøetaten i Oslo dumper store mengde snø ulovlig ved Låkeberget parkeringsplass i Maridalen noen få hundre meter fra Maridalsvannet, som er en av Oslos største drikkevannskilder.
  • og NTB

– Når de er villige til å bryte loven, har jeg null tiltro til Bymiljøetaten, sier Peter Mikkelson, en lokal beboer til NTB.

Siden mandag har beboerne vært vitne til at Bymiljøetaten har deponert store mengder snø på en parkeringsplass nær drikkevannet ved Låkeberget, vest i Maridalen.

Vann- og avløpsetaten kontaktet torsdag Bymiljøetaten, viste til drikkevannsforskriften og sa fra at det ikke er lov å lagre snø ved Låkeberget.

– Bymiljøetaten kommer nå til å fjerne snøen. Vi kan ikke tillate aktiviteter som gir fare for å forurense drikkevannskilden. Det har heldigvis vært minusgrader, så snøen har ikke smeltet og det har heller ikke vært noe avrenning i drikkevannet, sier Trond Ottersen, kommunikasjonssjef i Vann- og avløpsetaten, til NTB.

90 prosent av Oslos innbyggere får drikkevannet sitt fra Maridalsvannet.

Etterkom kravet

Bymiljøetaten bekrefter at snøen ved Låkeberget skal fjernes fredag kveld og kjøres til snøsmeltelekteren ved Rådhuskaia.

– Vi ble kontaktet av Vann- og avløpsetaten torsdag og bedt om å ikke bruke parkeringsplassen ved Låkeberget. Det har vi etterkommet, sier Line Holand, pressekontakt i Bymiljøetaten.

Les også

Byrådet bevilger 53 ekstramillioner mot snø og is

Bymiljøetaten, som har ansvaret for å fjerne snøen i Oslo, bruker til vanlig parkeringsplasser som mellomlagringsstasjoner for snø, før snøen så fraktes til lekteren.

– Ved Låkeberget har vi vurdert at det er minusgrader og ikke fare for smelting av snø. Samtidig var lagringen bare midlertidig. Men jeg forstår absolutt bekymringen til de lokale beboerne, sier Holand.

Mye av snøen som ligger i deponiet er brunfarget.

– Urovekkende

– Jeg vil også presisere at det kun er lokal snø i de midlertidige deponiene. Det er ikke slik at vi frakter møkkete snø lange distanser, sier Holand.

Vann- og avløpsetatens seksjonsleder Frode Hult mener begrunnelsen til Bymiljøetaten ikke er god nok. Bymiljøetaten skulle heller tatt i bruk parkeringsplasser ved Sognsvann, tilføyer Hult.

– Det er også urovekkende at de ikke kontaktet oss før de benyttet seg av Låkeberget, for da hadde vi sagt nei allerede da, sier han.

Les også

  1. 10.600 brøyteklager hittil i år

  2. Unormalt mange fallskader i Oslo så langt i år

  3. Oslo kommune gruset gammel rekord: – Vi har aldri før strødd så mye

  4. Alt var så mye glattere under krigen

Les mer om

  1. Snø
  2. Oslo
  3. Oslo kommune