På Trade Day Oslo kan du bytte bort klærne du ikke vil ha

På Trade Day kan du ta med deg ett eller flere plagg, og gå ut igjen med klær andre ikke trenger. Det er ingen begrensning på hvor mye du kan ta med deg.
  • Jeg er sikker på at alle kan finne minst fem plagg som de ikke går med, tror arrangøren.

De fleste har noe de ikke bruker i klesskapet. I stedet for å gi det rett til Fretex, kan det hende du kan bytte det på Trade Day Oslo.

Konseptet er enkelt: Ta med deg minst ett plagg og legg det der det hører hjemme. Plukk med deg det du vil ha hjem.

— Folk kan ta med seg så mye klær de vil, men selv om de gjør det ender vi alltid opp med et halvt tonn tøy til overs, sier Kriszti Tóth, en av initiativtagerne til arrangementet. Hun er også en av personene bak Restaurant Day i Oslo, dagen der glade amatørkokker åpner «restaurant» i hjemmene sine.

Ta med det du ville blitt glad for å finne

Arrangementet er ikke et sted for å dumpe klærne du ikke ville ha. Arrangøren oppfordrer folk til å ta med seg ting de selv ville blitt glad for å finne.

— Vi ber folk om å ta med plagg som ikke er helt nedslitt eller fulle av flekker. Vi sier at folk bør ta med noe de selv ville vært glade for å finne i en slik tilstand du selv ønsker å finne det i. Det eneste vi ikke tar imot er undertøy og badetøy, sier Tóth.

Arrangementet er blitt arrangert siden 2013. Sist var det rundt 500 deltagere, men Tóth tror det blir flere i år. Rundt 1300 har i skrivende stund sagt de vil delta på Facebook, selv om det ikke er en garanti for oppmøte.

Har klær for kvinner, menn og barn

Det er flest jenter som dukker opp.

— Det er flest jenter, men i alle aldre. Vi har noen som alltid kommer igjen, opp i 60- og 70-årene, sier hun.

Mange menn kommer med kjærestene, men finner noe de også. Det vil også være en egen avdeling for barneklær.

Fretex får det som blir til overs

Oslo har etter hvert også fått flere muligheter for dem som vil gi bort brukte klær. Den mest etablerte, Fretex, får alt tøy som blir til overs etter byttingen.

Selv om du ikke skulle ha noe du vil bytte bort, er det mulig å komme. Men Tóth tror de fleste har noe liggende i skapet.

— Det er noen som kommer uten. Men vi oppfordrer alle til å ta med minst ett plagg. Jeg er sikker på at alle kan finne minst fem som de ikke går med, sier hun.

Arrangementet går av stabelen lørdag mellom 12 og 16 i Mesh sine lokaler i Tordenskiolds gate 3. Mer informasjon finner du på Trade Day Oslos Facebook-side.