Oslo

Nærmere 1000 taxisjåfører aksjonerte i Oslo

Nærmere 1000 muslimske taxisjåfører parkerte natt til lørdag bilene sine i Oslo sentrum, i protest mot Dagbladets trykking av Muhammed-karikaturer.

Den spontane aksjonen ble varslet fredag kveld, og initiativtakerne oppfordret sjåførene til å stanse bilene fra klokka 2 til 4.

Klokka 3 hadde nærmere 1.000 taxisjåfører fulgt oppfordringen, meldte NRK fra Oslo sentrum.

Aksjonen gikk fredelig for seg og politiet nøyde seg med å oppfordre sjåførene til å sikre fri passasje for utrykningskjøretøy.

Dagbladet trykket onsdag et karikaturtegning av profeten Muhammed på sin førsteside, som illustrasjon til en sak om at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) hadde lenket til omstridte tegninger på sine nettsider.

De muslimske taxisjåførene i hovedstaden reagerer sterkt på avisens gjengivelse av tegningen.

– Det er misbruket av ytringsfriheten vi reagerer på. Det vi gjør er ikke noe brutalt opplegg, men vi vil vise at vi er imot at våre verdier blir misbrukt, sier en av sjåførene, Rashad Munir til VG Nett.

Den spontane aksjonen ble varslet fredag kveld, og initiativtakerne oppfordret sjåførene til å stanse bilene fra klokka 2 til 4. Klokka 3 hadde nærmere 1.000 taxisjåfører fulgt oppfordringen, meldte NRK fra Oslo sentrum.

– Det var sjåfører med tilhørighet til islam fra både Oslo og Akershus som deltok i aksjonen, også sjåfører som ikke var jobb, sier Rashad Munir, som var en av sjåførene som aksjonerte natt til søndag.

Aksjonen ble varslet fire timer i forveien og omfattet sjåfører fra alle drosjeselskapene i Oslo og Akershus. Arbeidsgiverne ble ikke varslet på forhånd om det som kan anses som en politisk punktmarkering.

Munir forteller at sjåførene muligens vil gå til en ny aksjon på dagtid mandag for å bli hørt i sine protester mot bruk av Muhammed-karikaturer som illustrasjon i mediene. En slik aksjon er ikke planlagt, men «det går en del snakk om det» blant sjåførene.

Protesterte

– Vi er også en del av dette landet. Vi krever å bli hørt og respektert. Vi ville vise at uten oss stopper deler av landet, sier Munir.

De muslimske sjåførene protesterte mot Dagbladets trykking av en karikaturtegning av profeten Muhammed på sin forside onsdag. Tegningen ble brukt til å illustrere et nyhetsoppslag om at Facebook-profilen til Politiets sikkerhetstjeneste (PST) inneholdt lenker til nettopp tegninger av Muhammed.

Munir karakteriserer bruken som en sterk provokasjon mot muslimer, ikke bare i Norge, men også ellers i verden, og sier den innebærer misbruk av ytringsfriheten.

– Vi var forberedt på at noen ville reagere på denne forsiden, men jeg må få understreke at den ikke var ment som noen provokasjon. Dagbladet må stå fritt til å illustrere nyhetsartikler på den mest relevante måten, sier konstituert sjefredaktør Lars Helle i Dagbladet til NTB.

Fredelig aksjon

Aksjonen gikk fredelig for seg og politiet nøyde seg med å oppfordre sjåførene til å sikre fri passasje for utrykningskjøretøy. Ifølge VG Nett skapte aksjonen trøbbel for en ambulanseutrykning. Ambulansen kom ikke helt dit den skulle, fordi biler sto i veien. Ambulansepersonellet må gå den siste biten, ifølge assisterende avdelingsleder Ola Borstad ved ambulanseavdelingen på Prehospitalt senter i Oslo og Akershus. Han fremhever at det aldri var fare for livet til pasienten.

– Det har vært fredelig så langt og vi håper at det fortsetter å være fredelig. Vi er ikke ekstreme og kommer ikke til å være det, men dette krenker så mange flere enn oss. Vi har ennå ikke sett hvordan reaksjonene blir utenfor Norge, sier Munir.

Lars Helle i Dagbladet poengterer at avisen har fått mange tilbakemeldinger fra lesere som vil takke for at Dagbladet satte søkelyset på den aktuelle saken.