Oslo

Store politistyrker i Oslo sentrum på grunn av demonstrasjon

Seks personer er bortvist i forbindelse med den islamfiendtlige organisasjonen Sians markering foran Stortinget lørdag ettermiddag.

Tidlig lørdag ettermiddag er det store politimannskaper tilstede i Oslo sentrum, inkludert opprørspoliti med tilhørende spesialkjøretøyer. Her fra Stortingsgaten. Foto: Dan P. Neegaard

  • NTB
  • Dan P. Neegaard
    Journalist og fotograf

På frigjøringsdagen 8. mai, holder den islamfiendtlige gruppen Stopp islamiseringen av Norge (Sian) en markering foran Stortinget.

Det er varslet to motdemonstrasjoner. En fra gruppen «Oslo mot rasisme» og en annen organisert av Antirasistisk Senter og 14 ulike organisasjoner, fagforeninger og partier.

Tidlig lørdag ettermiddag er det store politimannskaper tilstede i Oslo sentrum, inkludert opprørspoliti med tilhørende spesialkjøretøyer. Disse tilhører politiets mobile masseinnsats-konsept, og er bygget for å håndtere store og aggresive menneskemengder.

Politiet visiterte i forkant av demonstrasjonen en rekke personer som passerte foran Stortinget.

Ved 14.15-tiden forteller Aftenpostens fotograf på stedet at demonstrasjonen forløper ganske rolig. Det er mellom 20–30 fremmøtte fra Sian, og noen hundretalls motdemonstranter.

– Det er en litt aggressiv stemning, men det har ikke vært noen alvorlige hendelser eller utagering så langt. Til nå har politiet bortvist seks personer, sier operasjonsleder Tor Grøttum i Oslo politidistrikt til NTB i 14.30-tiden lørdag.

Motdemonstranter på Eidsvolds plass. Foto: Dan P. Neegaard

Politiet undersøker sekkene til flere personer i området rundt Stortinget. Foto: Dan P. Neegaard

Antirasistisk Senter (ARS) oppfordret folk til å holde seg unna demonstrasjonene mot Sian Oslo lørdag.

– Mobilisering trengs, men nå trengs også smittevern, sier leder Rune Berglund Steen i Antirasistisk Senter til Klassekampen.

Steen kommer med en generell oppfordring til demonstranter om å ikke la seg provosere av Sian.

Da Sian sist demonstrerte foran Stortinget i august i fjor, endte det med vold, hærverk og arrestasjoner. Stabssjef Harald Nilssen i Oslopolitiet sier de har god dialog med Antirasistisk Senter, men at de ikke har oppnådd dialog med den andre arrangøren. De er forberedt på uro.

– Sian-markeringer har en historie med opphetet stemning. Vi er ikke uforberedt dersom det skulle bli uroligheter, sier Nilssen.

Les også

  1. Sak mot Sian-lederen henlagt i Kristiansand

  2. Hva islamkritikk bør handle om | Kjetil Rolness

  3. Unge blir mer skeptiske til kontroversielle ytringer: – Det kan også være bra

Les mer om

  1. Oslo
  2. Ytringsfrihet
  3. Politiet