Her er årsaken til at et fly fløy minst 60 ganger over Oslo i helgen
Har et lavtflyvende propellfly holdt deg våken denne helgen? Da er du ikke alene.
Natt til lørdag fløy småflyet av typen Piper PA-34-200 frem og tilbake fra østlige deler i Oslo til kommunegrensen mellom Oslo og Bærum. Dette skjedde fra 23-tiden til rundt klokken 05.30 lørdag morgen.
Natt til søndag var flyet på nytt i luftrommet over Oslo. Denne gangen var flyet i luften mellom Nordstrand og Oppegård i tidsrommet mellom 23.30 og 03.45.
Etter det Aftenposten har klart å telle opp fra nettsteden Flightradar24, så var flyet minst 60 ganger frem og tilbake i luftrommet over Oslo.
Samtidig går det frem på nettstedet at flyet har vært utenfor forbindelse i flere timer, så det er trafikkdata som ikke er logget.
Mesteparten av tiden har flyet ligget 3400 fot over havet, som tilsvarer 1036 meter.
- Dette er verdens beste flyplass: Oslo lufthavn er langt nede på listen
– Ganske irriterende
På Twitter er det flere som har reagert på flyvningen, blant dem Rolf Thorvaldsen, som er bosatt på Furuset.
Han forteller at flyet snudde over huset hans, og at han ble vekket hver gang det skjedde. Flyet har to propeller, og ifølge Thorvaldsen hørtes flyet ut som politihelikopteret.
– Normalt sover jeg greit om natten. Det skal litt til før jeg reagerer på sånt, sier han.
Selv hørte han flyet for siste gang rundt 4.30-tiden natt til lørdag.
– Det var ganske irriterende.
- Er du interessert i fly: Dette er de ti vakreste passasjerflyene i verden, ifølge flyfanatikeren Per Julius
Sjekket fjernvarmenettet
Og årsaken til den massive flyvningen over Oslo? Jo, at Hafslund sjekket fjernvarmenettet fra luften. Med varmesøkende kamera har flyet tatt nærmere 25.000 bilder. Dette er noe selskapet gjør annethvert år.
Disse bildene sammenstilles med kart som viser hvor rørene i fjernvarmenettet går, og andre kart og luftfoto som viser mulige feilkilder. På denne måten prøver man å finne ut hvor godt eller dårlig rørene holder på varmen.
– For å gjøre dette riktig er vi avhengig av lett skydekke, lite snø, samtidig som det er kjølig, sier Truls E. Jemtland, kommunikasjonssjef for Hafslund Varme AS.
– Mange har reagert på at dette har forstyrret nattesøvnen. Er det nødvendig å gjøre dette på nattetid?
– Ja, og vi beklager at folk har fått forstyrret nattesøvnen sin. Men for å få best mulig resultat av arbeidet må vi ha optimale forhold med tanke på skydekke og temperatur. Et sted hvor en bil har stått og gått vil etterpå etterlate seg en varmesignatur. Derfor bør det være minst mulig aktivitet for at vi skal få best mulig resultater, sier han.
- Dette skjer med beslagene til Tollvesenet: Her blir smuglerpopcorn til fjernvarme
Vil forhindre nye brudd på fjernvarmeanlegget
Etter å ha hørt forklaringen for flyvningen, er Thorvaldsen fortsatt kritisk.
– Jeg har full forståelse for at de har en jobb å gjøre, men synes de bør varsle på forhånd. Jeg og mange andre lurte på hva dette var for noe. Folk kan bli engstelige av sånt. Det er mye som kan gå rundt i hodet på folk når de ikke vet hva det er, men jeg har full forståelse for at det må gjøres. Med god varsling på forhånd hadde det ikke vært noe problem, sier han.
Jemtland beklager dette, men påpeker at dette var et tiltak for å sikre kjernevarmenettet og Oslos befolkning for uønskede lekkasjer.
I februar 2014 mistet blant annet 30.000 boliger i Oslo varme og varmtvann etter brudd på fjernvarmenettet, noe selskapet fikk mye kritikk for. Senere samme år var det et annet brudd som rammet 26.000 husstander.
– Vi har informert nødetater og beredskapsetater, så kan vi ved en senere anledning se på hvordan vi kan informere annerledes, sier han.
Hafslund har informert om flyvningen på sine Facebook-sider og sine nettsider.
På Twitter opplyser Oslo politidistrikt at Hafslund har fått tillatelse fra Luftfartstilsynet til å gjennomføre flyvningen.
- Se video fra lekkasjen i Pilestredet: Her forsvinner 40.000 liter vann