Politiet advarer mot hærverk

Et halloween-knep skal heller være uskyldig skremming enn eggkasting og hærverk, mener amerikaner bosatt i Oslo.

Et «knep» på halloween skal helst være uskyldig skremming, slik disse unge osloborgerne er gode eksempler på.
  • Øyvind Bosnes Engen

Små hekser, zombier, trollmenn og jediriddere på jakt etter godteri vil atter en gang hjemsøke byen med trusselen «knask eller knep» onsdag kveld.

I fjor fikk oslopolitiet inn enorme mengder meldinger om eggkasting under halloween-feiringen. Men ifølge amerikaneren Anee Karin Lee, som bor i Oslo, er ikke slike «knep» akseptert i den moderne høytidens hjemland.

— Vi var mest opptatt av å samle godteri og hadde ikke så mange «tricks». Vi kunne hoppe frem fra gjemmesteder og skremme folk: morsomme ting, ikke farlige, sier hun.

Derimot hendte det at tenåringer i Lees nabolag kastet egg og doruller mot hus og hager kvelden før halloween, den såkalte «mischief night» («ugagnsnatten»). Dette var imidlertid ikke noe man så gjennom fingrene med, og strenge straffer ventet dem som ble tatt.

— Tenåringene som ble tatt måtte komme tilbake og vaske etter seg, og de ble straffet med husarrest. Da fikk de ikke gå ut og samle godteri på halloween, så de hadde god grunn til å oppføre seg, sier Lee.

Ti eggkastinger på en time

— Det var kolossalt mange meldinger om ordensforstyrrelser på denne datoen i fjor; betydelig flere enn på en vanlig dag, sier politioverbetjent og leder for operasjonssentralen Martin Strand.

Han nevner ruteknusing, ildspåsettelse og fyrverkeri, men de fleste meldingene handlet om eggkasting: I løpet av bare en drøy time fikk politiet inn meldinger om ti forskjellige episoder der noen kastet egg.

— Eggkasting har vi ikke mulighet til å rykke ut på. Vi oppfordrer foreldre til å passe på ungene så de ikke plager noen. Hvis folk oppfører seg pent, kan dette være en hyggelig kveld, sier Strand.

Ifølge Anee Karin Lee er det vanlig i USA å respektere dem som ikke vil ha halloween-besøk. Der har de nemlig en uskreven regel om at hvis balkonglysene står på, er det greit å be om godteri, men hvis lysene er av, bør man gå videre til neste hus.

Farlig magi

I tillegg lærte barna god halloween-etikette på skolen: Man skulle ikke ta imot godteri som ikke var pakket inn, forteller Lee, siden den kunne være forgiftet. Skolebarna ble dessuten advart mot å gå «knask eller knep» sammen med fremmede.

Historisk stammer trusselen om knask eller knep fra faren ved å slippe løs ukontrollerbar magi, ifølge førsteamanuensis i historie Rune Blix Hagen ved Universitetet i Tromsø.

— Logikken som ligger i denne trusselen er at på en slik dag er kanalene åpne til det overnaturlige og hinsidige. Hvis man ikke er forsiktig denne dagen, slipper man farlig magi løs, og da har man ikke kontroll over den. Man kan si at det å gi godterier er en måte å holde magien i sjakk på, sier han.