Oslo

Byens sikreste hull?

Foreløpig er den nye amerikanske ambassaden på Huseby ikke så mye mer enn et digert hull i bakken, men sikkerheten er allerede på topp.

Slik er det på Huseby i dag. Bak et solid gjerde, dypt nede i hullet, begynner betongkonstruksjonene i bunnen av det som skal bli den amerikanske ambassaden å komme på plass.
  • Stein Erik Kirkebøen

I løpet av 2015 skal den nye ambassaden ha reist seg i det hullet hvor grunnarbeidene nå er i full gang. Men selv om bygningen i øyeblikket ikke fremstår som et attraktivt terrormål, så er sikkerheten på plass.

Sikkerhet

- Lastebiler blir sjekket under med speil før de får kjøre inn, og sjåføren må visstnok gi fra seg mobiltelefonene mens de er på området, sier leder i Husebyskogen Vel, Else Marie Dahl. Hun mener det viser at beboernes frykt for at ambassaden vil være et terrormål som reduserer sikkerheten for nærmiljøet, var begrunnet.

Les også

Fotballkrangelen sparkes videre

- De er opptatt av å ivareta egen sikkerhet, men de påfører oss mer usikkerhet ved å etablere seg midt i et boligområde, sier Dahl, som allerede har sett tegn til at folk selger boliger og flytter vekk fra ambassadens nærområde.Det har ikke nådd et sånt nivå at de lokale eiendomsmeglerne har registret det.

- Ikke spesielt

- Dette prosjektet skiller seg mest fra tilsvarende norske ved at arbeidsspråket er engelsk. Sikkerhetsmessig er likehetene mange flere enn forskjellene. Som alle andre har vi et solid gjerde, av en litt annen type enn det som vanligvis brukes i Norge, og port med adgangskontroll. At sjåfører må levere telefonen ved porten skyldes også sikkerhet; det er ikke lov å snakke i telefonen mens man kjører inne på området, sier adm.dir, Tor G. Unneland i Varden Entrepenør, som er største underleverandør i milliardprosjektet. Chicago-selskapet Walsh Global er hovedentrepenør.

Nærmiljøet førte en lang og hard kamp mot at den amerikanske ambassade skulle bygges i deres friområde, men til tross for at 10.000 skrev under på protestlister, måtte de gi tapt. Og i løpet av 2015 står ambassaden klar langs Sørkedalsveien. Til uken er beboerne invitert til informasjonsmøte om sin nye nabo. I den nåværende ambassaden får Osloby opplyst at byggingen går som planlagt, og at møtet rett og slett avholdes for at naboene skal få anledning til å stille det de måtte ha av spørsmål.