Oslo kommune gir de som skal teste seg, råd om hvilken buss de kan ta
Hvis du mistenker at du er koronasmittet, forbyr Ruter deg å ta buss. Samtidig får du råd fra Oslo kommune om hvilken buss du kan ta.
«Buss 31 til Aker sykehus» står det i parentes i meldingen Sankalp Nagothu (23) fikk da han forrige uke hadde fått time for å teste seg.
Men: «Bli sittende i bilen hvis du kjører, prøven tas gjennom vindu.»
I kollektivet hans var det forrige uke tre studenter som hadde sår hals, tett nese og kraftige forkjølelsessymptomer. Nagothu prøvde fra onsdag til fredag å få tak i fastlege og fikk etter hvert avtale med Koronatelefonen om å teste seg på Aker sykehus.
– De lurte på hvordan jeg kom meg dit. Jeg sa jeg ikke hadde mulighet til å ta bil, men at jeg kunne gå. De spurte om jeg hadde feber, og da jeg sa nei, fikk jeg beskjed om at jeg kunne ta kollektivtransport så lenge jeg dekket til munnen.
I tillegg fikk både han og romkameraten en tekstmelding der de anbefales å ta 31-bussen.
I strid mod Ruters retningslinjer
Det rådet strider mot Ruters egne retningslinjer for dem som er smittet, eller mistenker at de er det.
– Våre råd er at folk skal unngå å reise kollektivt hvis de kan. Hvis de reiser, oppfordrer vi alle til å holde avstand og vise hensyn til hverandre, og de skal ikke reise hvis de er syke eller mistenker smitte, skriver Cathrine Myhren, pressevakt i Ruter, i en e-post.
Nagothu bor midt i Oslo sentrum og følte seg ikke i form til å gå en time ut til Aker sykehus. Han endte med å ta Voi, selv om turen kostet 118 kroner.
– Det virker som hele systemet tar utgangspunkt i at man har tilgang på bil, men som student har man ofte ikke det. Det burde være mulig å teste seg i sentrum, sier Nagothu, som ikke fikk påvist koronasmitte.
Koronatelefonen sprengt: Bare 360 av 5300 som ringte, fikk svar lørdag
Ikke ment som en anbefaling
Stine Eugenie Hansen, leder i Koronatelefonen i Oslo kommune, mener at det som står i parentesen, ikke er ment som et råd.
– Det er ikke en anbefaling. Vi oppfordrer ingen til å ta buss selv om det står i parentes, det er informasjon vi gir til dem som ikke har feber eller luftveisinfeksjon. Vi kartlegger dette over telefon. De som ikke har symptomer, kan reise så lenge de holder avstand til andre, har god hygiene og bruker munnbind, sier Hansen.
– Kan man være sikker på at de likevel ikke har smitte?
– Nei, og det er noen uten symptomer som kan teste positivt. Det er derfor vi sier at de skal holde avstand til andre og ha god hygiene og bruke munnbind.
– Vil dere vurdere å endre på informasjonen dere gir?
– Når vi får tilbakemeldinger som dette, må vi se gjennom om rutinene fungerer. Noen kan nok oppleve SMS-en som forvirrende, sier Hansen.
– Hva med dem som har fått råd over telefon om at de kan ta buss?
– Jeg kan ikke svare for hva som er blitt sagt, sier Hansen.
Hun forteller at det ikke er Koronatelefonen som kan svare på om det vil opprettes flere sentrale teststasjoner utover poliklinikkene som allerede finnes.
Hvorfor får ikke festerne teste seg? | Joacim Lund
Vanskelig å ta taxi
Heller ikke taxisjåførene ønsker å frakte de som mistenker at de er koronasyke. Når man ringer Oslo Taxis direktenummer, får man beskjed om at man ikke kan bestille taxi hvis man mistenker smitte.
– Vi ønsker ikke at de som mistenker at de er smittet, skal ta taxi, sier Oslo Taxis kommunikasjonsrådgiver Birgitta Lim Ersland.
Hun oppfordrer alle om å si ifra om de mistenker smitte, så sjåførene er informerte om det. Fordi bilene er eid av løyvehaverne og hver enkelt løyvehaver er selvstendig næringsdrivende, kan det få store økonomiske konsekvenser dersom de kjører noen som er smittet. Bilen må da tas ut av drift og vaskes.
Noen løyvehavere har også innført egne tiltak utover de smitteverntiltakene sentralen har innført, som å sette opp vegg mellom for- og baksetet.