Oslo

På denne lokalveien i Oslo kjører enkelte fortere enn på E6

Bilføreren i 20-årene valgte Professor Birkelands vei i Groruddalen da han skulle teste bilen. Han ble målt inn til 106 km/t i 50-sone.

Her blir en Honda-fører stoppet for ulovlig mobilbruk under kjøring i Professor Birkelands vei.
  • Wasim Riaz
    Wasim Riaz
    Journalist

Bare et par kvartaler vest for E6 ved Furuset ligger Professor Birkelands vei. Der er det 50-sone. Da politiet var der på fartskontroll onsdag kveld, gikk det unna.

På en drøy time ble 14 bilister stoppet for råkjøring. Den høyeste hastigheten fikk selv erfarne politifolk til å riste på hodet: Laserapparatet viste 106 km/t da en mann i 20-årene suste av gårde mellom Grorud og Ikea på Furuset i en Hyundai Ionic.

– Han unnskyldte seg med at han ville teste bilen. Det var dårlig valg av strekning med tanke på test av bilen, konstaterer politibetjent Egil som var med på kontrollen.

Politibetjent Egil mener det er dårlig valg av sted når man ønsker å teste en bil i en 50-sone. Onsdag var han med på å stoppe en råkjører som lå 56 km/t over lovlig fartsgrense i Professor Birkelands vei, ikke så langt fra Ikea på Furuset.

Mannen fikk beslaglagt førerkortet på stedet. Han er nå politianmeldt. En politijurist vil avgjøre hvilke følger kjøringen vil få.

Grensen for førerkortbeslag i 50-sone ligger på 76 km/t. Selv på E6 som ligger et par kvartaler bortenfor, ville en hastighet på 106 km/t ha ført til en saftig bot. Hadde han valgt E6, ville han ha beholdt lappen: Grensen for førerkortbeslag i 80-sone ligger på 116 km/t.

Les også

Ung mann mistet lappen etter råkjøring på E6 – besvimte av sjokk på stedet

Kjent for høye hastigheter

Finn Erik Grønli, politioverbetjent i trafikkorpset i Oslo politidistrikt, sier at Professor Birkelands vei er en kjent strekning for trafikkpolitiet i Oslo.

– Det er mange som kjører fort der. Vi har også hatt kontroller der tidligere. Vi kunne ha tatt langt flere enn de 14 som ble stoppet onsdag kveld, sier Grønli.

Torsdag kveld var politiet tilbake i Professor Birkelands vei. Denne gangen la de mer vekt på andre ting enn fart. Sjåføren av denne varebilen fikk et forelegg på 1700 kroner for ulovlig mobilbruk under kjøring av politibetjent Håvard. I tillegg fikk han to prikker på førerkortet.

Av de 14 som ble stoppet, lå de fleste 15–20 km/t over fartsgrensen. De slapp unna med bot og prikker på førerkortet.

Politiet var tilbake på stedet torsdag. Den kvelden konsentrerte de seg om ulovlig mobilbruk og andre ulovligheter i trafikken.

– Vi kommer nok til å ha flere kontroller der i sommer. Det er ganske høyt fartsnivå der, konstaterer Grønli.

Finn Erik Grønli er politioverbetjent i trafikkorpset i Oslo politidistrikt.

– Bør det ikke være høyere fartsgrense på en så bred strekning?

– Det er veimyndighetene som bestemmer fartsgrensen. Her er det snakk om en vei med veldig mange inn- og utkjørsler, bussholdeplasser og myke trafikanter. Derfor er farten 50 km/t, forklarer Grønli.

Les også

Mange jublet da bilist fikk seks prikker og bot på 6800 kr for køsniking

Elektroniske forelegg

Politiet i Oslo har i vår kastet papirblokkene og gått over til elektroniske forelegg. Nå har tjenestefolkene en app på sin mobiltelefon der de skanner førerkortet og får opp personalia på sjåføren som skal ha boten.

Ved hjelp av denne appen tar det noen sekunder å skrive et forelegg. Bilisten får forelegget i innboksen etter et par minutter.

– Nå tar det bare sekunder å skrive ut et forenklet forelegg. Med dette sparer vi tre–fire minutter på hvert forelegg vi skriver ut. Det tar et par minutter før forelegget kommer elektronisk til sjåføren. Vi har opplevd at bilister som har fått forelegg elektronisk, har forelegget i innboksen før de har kjørt fra stedet, sier politibetjent Håvard.

Også Statens vegvesen og en politijurist får en kopi av forelegget.

Les mer om

  1. Trafikksikkerhet
  2. Førerkort
  3. Statens vegvesen