Henlegger sak mot bussjåføren etter dødsulykke på Carl Berner

En 26 år gammel mann mistet livet da en buss løp løpsk på Carl Berners plass 15. desember i fjor. Nå har politiet konkludert med at sjåføren ikke gjorde noe ulovlig, og har henlagt saken.

På denne strekningen fra veikrysset og ned til en parkeringsplass ved Carl Berners plass er det rundt 120 meter. Bussen var ute av kontroll på strekningen. Foto: Hans O. Torgersen. Illustrasjon: Ane Hem.
Sjåføren klarte ikke å stoppe bussen før den hadde kjørt inn i en parkeringsplass ved Carl Berners plass i fjor. En mann i 20-årene døde etter å ha truffet av bussen på den ukontrollerte ferden. Nå er det bestemt at sjåføren slipper straff.

Bussen var på vei mot sentrum da den kjørte over et trafikklys før den fortsatte over i motsatt kjørefelt og endte opp i en parkeringsplass 120 meter unna.

Flere personer klarte å komme seg unna i siste liten, men Javid Saleh (26) døde av skadene han fikk da han ble truffet av bussen. I tillegg fikk tre personer mindre skader. En av dem var den kvinnelige bussjåføren i 40-årene. Hun mistet førerkortet på stedet og ble siktet for uaktsom kjøring.

Nå har politiet fått en sakkyndig-rapport som viser at det ene bremsesystemet til bussen var skadet under den ukontrollerte kjøringen.

Dermed er saken henlagt, og sjåføren har fått tilbake førerkortet sitt.

Bremsefeil etter kollisjon

Det hele startet med en mindre kollisjon mellom bussen og en vanlig personbil lenger oppe i veien. Ifølge politiet, var det personbilen som var skyld i denne hendelsen.

Sjåføren tømte da bussen for passasjerer, og startet motoren for å flytte seg. Da mistet sjåføren kontrollen over det tunge kjøretøyet, som ikke stoppet før det hadde kjørt på flere personer og kollidert med minst en annen bil.

afp000641083-RP2CcgSFer.jpg

De sakkyndige, som har undersøkt og prøvekjørt bussen og analysert datasystemer, mener den første kollisjonen kan ha vært avgjørende for hendelsesforløpet. — I forbindelse med den første kollisjonen mellom bussen og bilen oppsto det lekkasje i en ventil i fronten på bussen. Dette påvirket bussens parkeringsbremsesystem, også forstått som nødbremsesystemet, sier Jeanette Westlund Hegna, politiadvokat i Oslo politidistrikt.

— Ifølge sakkyndiguttalelsen var bussen uforutsigbar da den ble kjørt med feilen i parkeringsbremssystemet.

Fotbremsen fungerte

Politiadvokaten legger til at lekkasjen i ventilen kun påvirket håndbremsen, og at fotbremsen fungerte som den skulle.

— Da hun startet bussen på nytt var den «rar å kjøre». Dette kan ha påvirket hennes kjøreopplevelse, og kan ha ført til at hun ikke rakk å stoppe da bussen plutselig «skjøt fart», sier Hegna.

- Er det ikke uaktsomt at sjåføren ikke klarte å stoppe når fotbremsen fungerte?

— Når politiet skal ta ut en tiltale så må vi være overbevist om skyld. I denne saken har vi ikke vært overbeviste. Buss-sjåføren var i en stressende situasjon, og spørsmålet blir i hvilken grad vi kan skylde på en bussjåfør i en slik situasjon, svarer Hegna.

Hun presiserer at sjåføren fikk melding om en feil på dashbordet, men bussen var ikke programmert slik at den nektet å starte på grunn av feilen.

To rapporter

Allerede få dager etter ulykken konkluderte en rapport fra Statens vegvesen at det ikke var noe feil med bussen. Politiadvokaten forklarer de ulike konklusjonene med at sakkyndige som har jobbet med den siste rapporten har analysert bussens datasystem samtidig som den ble testkjørt med mulige hendelsesscenarier.

- Den siste rapporten har blant annet sett på hvordan feilen har påvirket bussens kjøreegenskaper, sier Hegna.

I påvente av etterforskningen har sjåføren vært uten førerkort i over åtte måneder. Hun var i retten to ganger for å få tilbake lappen, men fikk ikke gehør. Nå har hun fått førerkortet tilbake.

- Har hun krav på erstatning nå som saken er henlagt?

— Hun kan søke om erstatning etter vanlige regler, svarer Hegna.

Er svært lettet

Advokat Gisle Didriksen har bistått kvinnen i denne saken. Han sier at sjåføren er svært lettet over henleggelsen.

— Hun oppfatter henleggelsen som en bekreftelse på det hun har hevdet hele tiden: At det var en teknisk feil med bussen, og ikke en førerfeil, sier Didriksen til Osloby.

- Kommer hun til å søke om erstatning siden hun har vært uten førerkort i over åtte måneder?

- Det har vi ikke tatt standpunkt til ennå, svarer Didriksen.