Oslo

Oslo skal ikke lenger sende juletregave til Island

Siden 1951 har Oslo sørget for norsk julestemning i Reykjavik med et juletre fra Oslomarka. Nå er det over.

Oslos varaordfører Khamshajiny Gunaratnam (Ap) og Reykjaviks ordfører Dagur B. Eggertsson var med på å felle fjorårets julegran til Reykjavik. I slutten av juni vedtok politikerne i Oslo at det ikke blir flere juletrær fra Oslo til sagaøya. I all hovedsak på grunn av utfordringer med transporten.
  • Wasim Riaz
    Wasim Riaz
    Journalist

Mens islendingene imponerte Europa med sine fotballferdigheter i EM, vedtok politikerne i Oslo at islendingene ikke lenger skal få juletre i gave fra den norske hovedstaden. Dermed er en tradisjon som startet i 1951 over.

De siste to årene har ikke treet fra Oslo tålt det islandske været, skriver Icelandreview.com. Det har også vært problemer med transporten. Treet må gjennom flere transportledd. Treet blir først kjørt på henger til Fredrikstad før turen fortsetter i en båt. Deretter blir det landtransport på sagaøya.

LES OGSÅ: Oslo vil kutte julegran-gaven

– Vi har opplevd at treet har brukket under transporten til Reykjavik, eller ikke tålt transporten på andre måter. Avgjørelsen vi har tatt er i samråd med Reykjavik kommune, sier Oslos ordfører Marianne Borgen.

Hun legger til at Reykjavik nå har en egen skog, Nordmannsskogen, der islendingene selv kan hogge treet.

LES OGSÅ: Hvordan ble Island plutselig så gode i fotball

Spanderer kulturinnslag

Allerede i 2014 ønsket Oslo kommune å droppe juletreet til Rotterdam og Reykjavik. Etter et massivt «opprør» mot dette på sagaøyavalgte Oslo å fortsette tradisjonen. Rotterdam fikk derimot sitt siste tre i 2014.

I slutten av juni vedtok politikerne i Oslo det samme for Island. Ifølge saksdokumentene er det Reykjavik-ordfører Dagur Eggertson som ønsker at treet skal hogges lokalt.

– Vi begynte å diskutere det i 2014. Så har dette modnet seg. Nå er vi enige med Reykjavik om dette. Det har vært god dialog under hele prosessen, sier Borgen.

Og selv om sagaøya ikke får norsk julegran lenger, vil toppolitkerne fra Oslo fremdeles være til stede i Reykjavik når juletreet skal tennes. Dette for å markere det tette båndet mellom byene.

– Oslo vil stå for et kulturinnslag i forbindelse med juletretenningen. Det blir en ny tradisjon der vi fortsetter med vårt tette samarbeid og samhold med islendingene. Pengene vi tidligere har brukt på treet skal nå gå til kulturinnslag, sier Borgen.

LES OGSÅ: Islendingene kan fortsatt få juletre fra Oslo

Hun forsikrer at Oslos juletregave til London, som første gang ble sendt i 1947, ikke er i fare. Det treet blir sendt som før.

Viktig tradisjon

Opposisjonsleder Eirik Lae Solberg (H) synes det er fint alternativ at Reykjavik kan hogge treet lokalt og få kulturinnslag fra Oslo.

– Dette vil styrke båndene mellom både folkevalgte og innbyggerne i Oslo og Reykjavik.

Han fremholder viktigheten av å sende juletreet til Trafalgar Square.

LES OGSÅ: Julegrana er på vei til London

– Jeg har studert i London og var selv til stede da juletreet ble tent på Trafalgar Square for 20 år siden. Mine engelske studiekamerater visste godt at treet var gaven fra Norge for den hjelpen vi fikk fra England under andre verdenskrig. Derfor er det en tradisjon med stor symbolverdi, sier Solberg.

Aftenposten har forsøkt å komme i kontakt med ordfører Dagur B. Eggertsson i Reykjavik, men har ikke fått svar på vår henvendelse.

Les også

  1. Bråket fra i fjor er glemt – her sages årets juletre til Reykjavik

  2. «Verdens beste» ordfører trer av i Reykjavik

  3. Islandske fotballfans i ekstase: - Vi føler oss som konger av verden