Nå lanseres ti bud for syklister i Marka
Syklister irriterer seg over turgåere, mens turgåerne mener folk på tohjulinger bør ta mer hensyn. Nå kommer Oslomarkas egne «sykkelvettregler».
(SOGNSVANN): Konfliktnivået mellom syklister og fotgjengere, oftest turgåere, øker når begge parter forlater sentrum for å nyte guds frie natur. Mange bruker Marka til trening, mens andre ønsker stillhet og ro.
Slikt blir det konflikter av.
Men Oslo er en av Europas raskest voksende byer, og da kommer stadig flere til å måtte dele på de populære skogsområdene rundt byen.
Naturvernforbundet i Oslo og Akershus tok tidligere i sommer til orde for et sykkelforbud på blåmerkede stier i Oslomarka. De ønsket også soneinndeling med egne avgrensede områder for sykling, noe de ikke fikk gehør for. Likevel ser foreninger, både for syklister og turgåere, at forholdet mellom de to gruppene kan bli bedre.
— Vi har gått mange runder for å bli enige om disse reglene. Resultatet er et slags kompromiss mellom de ulike organisasjonene, sier Johan Hval i Oslo og Omland Friluftsråd.
Sammen med en rekke organisasjoner, blant annet Den Norske Turistforening (DNT) og Norsk Organisasjon for Terrengsykling (NOTS) lanseres det til helgen ti sykkelvettregler:
De nye sykkelvettreglene:
1. Bidra til trivsel og trygghet i Marka. Vær positiv, oppmerksom og hensynsfull overfor alle brukere.
2. Bruk hjelm, hansker, ringeklokke og lys. Sjekk sykkelen før turen. Ta med verktøy og lappesaker.
3. Avpass fart og kjøring etter egne ferdigheter, turveiens vanskelighetsgrad, føreforhold og antall folk på turveiene.
4. Sykle slik at du unngår at folk blir skremt og føler seg utrygge.
5. Senk farten der turvei eller sti er uoversiktlig, svingete eller bratt. Husk at det også er biltrafikk i Marka.
6. Varsle med ringeklokke og brems ned i god tid før du passerer andre.
7. Brems ned til gangfart når du møter barn, eldre, funksjonshemmede, hunder og hester.
8. Unngå å sykle i for store grupper.
9. Legg turen til nye spennende steder. Unngå de mest brukte utfartsstedene, særlig i helgene.
10. Unngå å skade naturen ved stisykling. Vær varsom ved fuktige områder. Ikke lag bredere sti.
Grunnlaget for reglene er en rapport som ble utarbeidet i vinter. En av hovedkonklusjonene er at sykling i høy fart i Marka er et stort problem.
Etterlyser folkeskikk
På Sognsvann sitter Liv Koppang (79) og Owe Sand (81) med hver sin vannflaske og samler krefter før hjemturen til sentrum. De to pensjonistene sykler i Marka nesten daglig. Begge har erfaringer med det de kaller fartsbøller i kondomdress på to hjul. Derfor sykler de minst mulig «når hele byen» er i skogen samtidig. I helgene er det uaktuelt å sykle i randsonen til Marka.
— Det er behov for regler. Marka er og skal være for alle, men enkelte trenger å lære seg skikk og bruk. Jeg har opplevd bannende syklister som kjører farlig fort forbi og tar lite hensyn. Det er rett og slett mange egoister som sykler altfor fort i skogen, sier Koppang. Hun mener sykling er en sport som handler om prestasjon som individ.
— Det kan virke som mange legger igjen normal folkeskikk når de bruker sykkel som treningsform i Marka. Tenk om de kjører på et barn eller en hund.
Sand er enig. Han mener hensyn og kommunikasjon er viktig, også i Marka.
— Ofte skal det ikke mer til en et pling på ringeklokken i god tid før man passerer. Problemet er at mange ikke engang har ringeklokke på sykkelen. Den veier vel for mye, sier han.
Ikke fem i bredden
De fleste syklistene Osloby snakker med på Sognsvann hilser sykkelreglene velkommen. En av dem er Tom Visnes (29). Den erfarne terrengsyklisten mener likevel at enkelte av punktene er overflødige.
— Syklister bør ta hensyn til gående. Litt skikk og bruk bak styret er helt sikkert smart. Likevel burde det kanskje vært litt færre punkter. Det blir litt for generelt å si at man skal bruke hjelm og hansker på tur. - Hva med turgåerne? Bør de huske på noe når de ferdes i Marka?
— De kan prøve å holde seg til siden i veien, ikke bruke hodetelefoner med musikk og helst unngå å gå fem i bredden, sier han.