Her er de beste tipsene for å få fisk i Marka

Stig Werner har fått fisk på kroken i nesten alle vann i Oslomarka. Nå røper superfiskeren sine enkle og effektive knep for å få ørreten til å nappe.

Fiskeeldoradoet ligger kun et slukkast fra Karl Johan. Du trenger hverken reise langt eller ha avansert utstyr for å få gode fiskeopplevelser, skal en tro Stig Werner.

  • Hvor finner du fisken i et vann? Stig Werner forteller om fiskens yndlingsplasser i vannet. Aftenpostens markafiskekurs episode 1 finner du øverst i saken.

44-åringen er det nærmeste en kommer fiskeguru i markafisking. Tidlig på 90-tallet satte han seg som mål å bli kjent med alle vann i hele Oslomarka.

— I 2005 var jeg i mål. Da hadde jeg vært innom rett i underkant av 600 vann, tjern og putter. Et annet mål har vært å få fisk i alle vannene, og jeg har pr. i dag fått fisk i de fleste, sett bort ifra tjern og putter der vannet er for surt til at fisk kan leve, forteller Werner.

Han har skrevet to bøker om sine fiskeerfaringer. I 2013 kom «Skitt fiske» i nytt opplag. I tillegg holder han foredrag, har skrevet et hundretall artikler for Villmarksliv og Alt om Fiske, og blogger på OFAs nettsider.

Episode 2: Fiskeekspert Stig Werner lærer deg markfiske som gjør at selv en uerfaren fisker kan få napp:

Sverger til geriljafiske

De mange turene har resultert i utallige ørretmiddager, et hundretall artikler, mange foredrag, fiskeblogg og to fiskeguidebøker. I fjor kom boken «Skitt fiske» i nytt opplag.

Werner sverger til grunnleggende teknikker, og fiskeguruens mantra er å gjøre ting enklest mulig når en skal prøve seg med fiskestang.

— Som fersk fisker er det lurt å gjøre ting enkelt. Start gjerne med enkelt haspelutstyr og forsøk dupp og markfiske, eventuelt kan man ha noen sluker og spinnere med seg.

  • Episode 3: Hvordan du fisker med mark og dupp. Og hvorfor i all verden du må snoke i datterens perleskrin:

Episode 4: Ekspert på fluefiske, Harald Oterholt, lærer deg det du trenger for å komme igang med denne visuelle fiskemetoden.

— Oppsøk vann der det er forholdsvis mye fisk for å få trening i både å lese vannet, kaste, sveive variert inn, gi tilslag ved bitt, kjøre fisken sliten og håve fisken på land. Etter hvert som dette sitter kan man forsøke seg i vann med større fisk.

Episode 5. Stig Werner lærer deg om fiskemetoden harving, der du ved hjelp av masse mark, og mørket, får storfangsten på kroken.

Episode 6: Stig Werner lærer deg hvordan du får fisken til å sluke sluken. Og napp blir det ...

Blant Werners spesialiteter er geriljafiske, der han sniker seg innpå ørret langs vannkanten, kun væpnet med stang, krok og to metemark.

En ultralett metode som er svært effektiv, lover fiskeeksperten.— Her er det ofte nødvendig med skikkelig smygfiske for å komme nær nok uten at fisken oppdager deg. Rolige bevegelser, lav positur og klær som ikke skiller seg ut i forhold til omgivelsene er gjerne resepten.

Deler sine hemmeligheter i Nordmarka og Østmarka: