Oslo

Her er Årets Osloborger!

  • Astrid Løken
    Astrid Løken
    journalist

Mohsan Raja (30) fikk prisen overlevert av Aftenpostens sjefredaktør Espen Egil Hansen. Prisen er et portrett av Aftenpostens tegner Inge Grødum. Foto: Monica Strømdahl

  • Du venter ikke, men gjennomfører selv. Jeg tror du har truffet en nerve hos folket, sa Aftenpostens sjefredaktør til Årets Osloborger, Mohsan Raja.

Mohsan Raja ga flyktninger på Tøyen mat, varme og omsorg — natt etter natt i høstmørket. Aftenpostens lesere svarte med å stemme ham frem som "Årets Osloborger".

"Mohsan Raja bør bli årets Osloborger for sin fantastiske innsats for flyktningene på Tøyen." "Mohsan Raja fortjener all god oppmerksomhet for denne innsatsen." Bak sitatene står folk som synes Raja fortjener å få utmerkelsen Årets Osloborger 2015.

Aftenposten og Osloby kårer Årets Osloborger hvert år. Prisen går til en som har gjort en innsats utover den ordinære jobben de har.

Omsorg og varme

Syv kandidater ble nominert til pårets pris på bakgrunn av innspill fra leserne, og det ble svært jevnt. 200 stemmer skilte vinneren fra andreplassen.

Disse var nominert til årets pris:

En glad og overrasket Mohsan Raja fikk prisen overlevert av Aftenpostens sjefredaktør Espen Egil Hansen torsdag ettermiddag.

— Du representerer noen av de beste verdiene. Du har tatt et personlig initiativ, venter ikke, men gjennomfører selv. Jeg tror du har truffet en nerve hos folket. Det er nok mange som ønsker å gjøre noe av det samme. Når så mange stemmer på deg så sier de at du gjør en god jobb, sa Hansen.

Prisvinner i godt selskap

Prisen deles ut for 12 gang. Frode Kyvåg, Christian Ringnes, Fabian Stang, Gunnar "Kjakan" Sønsteby og Wenche Foss har vunnet prisen tidligere. Vinnerne får en tegning signert Aftenpostens tegner Inge Grødum.

Mohsan Raja har gjort en stor innsats. Aftenpostens lesere har stemt ham frem til Årets Osloborger. -Veldig kult. Vi er jo en gruppe på 25 til 30 mennesker som har jobbet sammen. Så jeg vil gjerne dele æren med de andre i nattevaktgruppen, sier Raja. Foto: Monica Strømdahl

— Så kul! Den skal henge på veggen i stuen. Jeg gleder meg til å vise den frem til barna, sa Raja.Det startet i september. Mohsan Raja kom over en artikkel om flyktninger som sov utendørs i kulden, rett på asfalten, i påvente av å komme inn til registrering ved Politiets utlendingsenhet. Raja dro opp for å se om det virkelig stemte. Og det gjorde det. Raja ønsket å bidra.

Vil dele æren

Raja trommet sammen venner og bekjente. Gjennom hele høsten har han, sammen med en gjeng med andre frivillige, skaffet mat, liggeunderlag, klær, leker, varme og omsorg. Raja har koordinert arbeidet til gruppen som kaller seg "Nattevaktene på Tøyen".

- Hva tenker du om at folk har stemt deg frem til Årets Osloborger for det arbeidet du har gjort?

— Veldig kult. Vi er jo en gruppe på 25 til 30 mennesker som har jobbet sammen. Så jeg vil gjerne dele æren med de andre i nattevaktgruppen, sier Raja, som også vil takke famile og venner for støtten.

- Fint å kunne hjelpe

Noen har laget mat. Andre har skaffet klær og utstyr. Det har vært mye koordinering.

— Noen har stått på bussterminalen og talt opp hvor mange som er på vei. Da fikk de som sto på Tøyen viss oversikt over behovet for klær, mat og utstyr, forklarer han.

- Hva føler du nå?

— Jeg er stolt. Det er kult å bli anerkjent for arbeidet man har gjort. Og så er det fint at det går an å hjelpe uten å være medlem av en organisasjon, sier han.

Det har stilnet på Tøyen, men Raja har ikke lagt ned engasjementet. De siste ukene har han jobbet med et flyktningprosjektet Light House på Lesvos sammen med flere andre.

Nattarbeidet på Tøyen gjorde at han måtte gi opp jobben som telefonselger på dagtid. Han ønsker å jobbe videre med mennesker.

— Jeg ønsker å starte et eget mottak med et helseteam, aktivitetstilbud og leksehjelp til beboerne. Det er viktig at de som bor på mottak bruker tiden sin riktig, sier Raja.

Les også

  1. UDI dropper trolig asylmottak på Voksenjordet i bydel Vestre Aker

Les mer om

  1. Årets Osloborger