Oslo

Døve får Fritz Moens millionarv

Her bodde Fritz Moen de siste årene av sitt liv. Nå får de 60 beboerne ved senteret nyte godt av arven etter ham. - Fritz var en veldig snill mann, sier beboer Gerd Alme.

Generalsekretær Gunnar Dehli og beboer Gerd Alme på Conrad Svendsen senter gleder seg over Fritz Moens raushet.
  • Forf>magnus Knutsen Bjørke (foto)
  • <forf>per Annar Holm <

Fritz Moen bodde selv på senteret de siste årene av sitt liv. Før han døde 2. påskedag i fjor, testamenterte han alt han eide til senteret. Det gjelder både den millionen han fikk i forskudd på erstatningen for 27 urettmessige år i fengsel og forvaring, og det som eventuelt måtte komme etter at Moens advokat John Chr. Elden i går krevde staten for 25 millioner kroner for et ødelagt liv. — Fritz var en veldig snill mann. Det er fint gjort at pengene etter ham skal komme oss beboere til gode, sier beboer Gerd Alme.

Levde nøkternt

Generalsekretær Gunnar Dehli i Stiftelsen Signo, som eier Conrad Svendsen Senter, sier at de ennå ikke har tatt stilling til hvordan arven skal benyttes:- Vi er ydmyke overfor den tillit Fritz Moen viste oss ved å testamentere alt han eide til senteret. Samfunnet begikk en forferdelig urett mot Fritz, og vi må gjøre alt for at noe slikt aldri skal kunne skje igjen. Det er viktig at døves rettigheter sikres. Når alt er avklart rundt det økonomiske, vil hovedstyret ta stilling til hvordan pengene skal brukes, sier Dehli, og legger til:- Kanskje er det ikke helt tilfeldig at det var en døv som ble utsatt for de verste justismordene i norgeshistorien. Dette viser også hvor avgjørende viktig det er at tolkingen fungerer for døve. Det er også noe av kjernen i det Fritz Moen ble offer for.

Nøkternt liv

Moen levde svært nøkternt. Da han fikk millionerstatningen, kjøpte han ny vaskemaskin, tørketrommel og tekst-TV, foruten fire stykker napoleonskake som han spanderte på sine hjelpere.En god sigar var ellers den eneste luksusen han unnet seg.Det er nå advokat John Chr. Elden som fører Moens sak.Justissekretariatets leder, Ann Torhild Døvre, sier at de aldri før har hatt en sak hvor en avdød søker erstatning. - Dette er et spørsmål vi må bruke noe tid på å avklare, men vi vil treffe en avgjørelse i god tid før jul, sier Døvre.Per Liland ble i sin tid tilkjent 12,5 millioner kroner da han ble frikjent etter først å ha sonet for drapet i "Lille helvete" i Fredrikstad, mens Fritz Moen altså opplevde et dobbelt justismord.

Ber om raushet

— Jeg forutsetter at staten viser raushet med erstatningen. Staten skal ikke slippe unna fordi den har tatt livet av sitt offer, sier advokat John Chr. Elden.Staten lovet 20. desember i fjor at de ville behandle kravet i løpet av tre-fire måneder. Siden har Elden purret en rekke ganger.