Oslo

Plast, løv og annet skrot suges opp fra sjøen med denne maskinen

Norsk nyvinning montert midt i en flytebrygge skal trekke til seg søppel som flyter rundt i sjøen. Nå testes den i vannkanten mellom husene i Bjørvika.

Teknikerne Sebastian Verbeke (v) og Lars Bakken i offshoreselskapet PG Flow Solutions finjusterer teknikken slik at bare søppel og løv blir trukket inn. Fisken må holdes unna.
 • Astrid Løken
  Astrid Løken
  journalist

Plastflasker, kaffebegre, sigarettsneiper, sjokoladepapir, sprøyter og annet avfall blir liggende langs bryggene i et av de nye boligprosjektene i Bjørvika.

– Her ligger det mye avfall på vannoverflaten. Mesteparten kommer fra land. Vi ønsket å få hjelp til å rydde det bort, sier driftssjef Terje Kristoffersen i Oslo S Utvikling (OSU).

Ifølge Kristoffersen kom søppelproblemet i vannet litt overraskende på utbyggeren.

Har forsøkt ulike løsninger

De har testet flere metoder for å samle opp søppel fra vannet. Så kom løsningen flytende med en 35 år gammel norsk seiler:

Catharina Frostad er konkurranseseiler, men drar også på ekspedisjoner. Hun ser plasten i havet på nært hold og ønsket å finne løsninger som kan holde sjøen ren.

Slik fungerer maskinen:

 • En vannpumpe lager et vannfall som fører plasten inn i et nett under bryggen.
 • En sensor på bryggen signaliserer når nettet er fullt og må tømmes.
 • Fire spjeld lukker seg automatisk. Dette for å sikre at søppelet holder seg på plass inne i nettet og ikke flyter ut igjen.
 • Nettet tar 700 liter med avfall og tømmes manuelt når det er fullt.
Seiler og gründer Catharina Frostad i selskapet Clean Sea Solution AS har utviklet maskinen i samarbeid med PG Flow Solutions, som har levert teknikken. OSU tester ut nyvinningen i vannet mellom boligene i Bjørvika. Her sammen med driftssjef Terje Kristoffersen fra OSU.

– Jeg synes det er spennende å se hvordan man kan bruke teknologi sammen med mennesker for å få gjort noe med plasten i havet, sier Catharina Frostad, gründer i selskapet Clean Sea Solutions.

Gründerbedriften har inngått samarbeid med PG Flow Solutions.

– Det er fint for oss å kunne samarbeide med en industri som er stor innen offshoreteknologi, for å få samlet inn plast fra havet. Det er en bra ting for kloden, sier Frostad.

Les også: Foreslår kunstig øy i Oslofjorden

Må holde fisken unna

Teknikerne Sebastian Verbeke og Lars Bakken fra PG Flow Solutions justerte hastigheten på den teknologiske nyvinningen da Aftenposten var innom.

– Fiskene må kunne svømme unna. Derfor kan ikke hastigheten være for høy. Da kan fisk og fugl bli trukket inn, forklarer Frostad.

Søppel, mesteparten fra land, samler seg i vannkanten mellom boligene i Bjørvika.

Driftssjef Terje Kristoffersen har tro på løsningen.

– Den virker absolutt. Så langt har den tatt opp 2200 liter med søppel og løv, sier Kristoffersen.

Ifølge Frostad er maskinen blitt testet i ulike havner, deriblant på Vollen i Asker og i Drammen.

Les mer om

 1. Byutvikling
 2. Søppel
 3. Fisk
 4. Fugl
 5. Fjordbyen
 6. Indre by