Plast, løv og annet skrot suges opp fra sjøen med denne maskinen
Norsk nyvinning montert midt i en flytebrygge skal trekke til seg søppel som flyter rundt i sjøen. Nå testes den i vannkanten mellom husene i Bjørvika.
Teknikerne Sebastian Verbeke (v) og Lars Bakken i offshoreselskapet PG Flow Solutions finjusterer teknikken slik at bare søppel og løv blir trukket inn. Fisken må holdes unna. Foto: Dan P. Neegaard
- Astrid Løkenjournalist
Plastflasker, kaffebegre, sigarettsneiper, sjokoladepapir, sprøyter og annet avfall blir liggende langs bryggene i et av de nye boligprosjektene i Bjørvika.
– Her ligger det mye avfall på vannoverflaten. Mesteparten kommer fra land. Vi ønsket å få hjelp til å rydde det bort, sier driftssjef Terje Kristoffersen i Oslo S Utvikling (OSU).
Ifølge Kristoffersen kom søppelproblemet i vannet litt overraskende på utbyggeren.
I løpet av en uke har nyvinningen sugd inn 2200 liter med søppel og løv fra vannkanten mellom husene i et av boligprosjektene i Bjørvika.
Har forsøkt ulike løsninger
De har testet flere metoder for å samle opp søppel fra vannet. Så kom løsningen flytende med en 35 år gammel norsk seiler:
Catharina Frostad er konkurranseseiler, men drar også på ekspedisjoner. Hun ser plasten i havet på nært hold og ønsket å finne løsninger som kan holde sjøen ren.
Slik fungerer maskinen:
- En vannpumpe lager et vannfall som fører plasten inn i et nett under bryggen.
- En sensor på bryggen signaliserer når nettet er fullt og må tømmes.
- Fire spjeld lukker seg automatisk. Dette for å sikre at søppelet holder seg på plass inne i nettet og ikke flyter ut igjen.
- Nettet tar 700 liter med avfall og tømmes manuelt når det er fullt.
Seiler og gründer Catharina Frostad i selskapet Clean Sea Solution AS har utviklet maskinen i samarbeid med PG Flow Solutions, som har levert teknikken. OSU tester ut nyvinningen i vannet mellom boligene i Bjørvika. Her sammen med driftssjef Terje Kristoffersen fra OSU. Foto: Dan P. Neegaard
– Jeg synes det er spennende å se hvordan man kan bruke teknologi sammen med mennesker for å få gjort noe med plasten i havet, sier Catharina Frostad, gründer i selskapet Clean Sea Solutions.
Gründerbedriften har inngått samarbeid med PG Flow Solutions.
– Det er fint for oss å kunne samarbeide med en industri som er stor innen offshoreteknologi, for å få samlet inn plast fra havet. Det er en bra ting for kloden, sier Frostad.
Les også: Foreslår kunstig øy i Oslofjorden
Må holde fisken unna
Teknikerne Sebastian Verbeke og Lars Bakken fra PG Flow Solutions justerte hastigheten på den teknologiske nyvinningen da Aftenposten var innom.
– Fiskene må kunne svømme unna. Derfor kan ikke hastigheten være for høy. Da kan fisk og fugl bli trukket inn, forklarer Frostad.
Søppel, mesteparten fra land, samler seg i vannkanten mellom boligene i Bjørvika. Foto: Dan P. Neegaard
Driftssjef Terje Kristoffersen har tro på løsningen.
– Den virker absolutt. Så langt har den tatt opp 2200 liter med søppel og løv, sier Kristoffersen.
Ifølge Frostad er maskinen blitt testet i ulike havner, deriblant på Vollen i Asker og i Drammen.
Relevante artikler
Tyrone Pablo har ikke kjøpt fisk på 12 år. Han spiser kun egen fangst.
Parkteatret har pakket sammen stolene. Frykter staten skal slå utelivet konkurs.
Ny motorveikrangel i Oslo: Skal E6 legges i tunnel eller ikke?
Oslo kommune anmelder utested etter smitteutbrudd
2000 biler fikk 2000 fartsbøter. Norges rikeste satt bak rattet.
Store forandringer i Oslo-politiet. På nyåret faller de første brikkene på plass.