Byrådsleder Raymond Johansen: – Jeg har full tillit til byråd Lan Marie Berg

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) kommenterte tirsdag ettermiddag mistillitsforslaget mot Lan Marie Berg (MDG) for første gang.

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) på tirsdagens pressekonferanse.

På en pressekonferanse klokken 12 tirsdag gjorde Rødt det klart at partiet vil stemme for mistillitsforslaget mot Lan Marie Berg. Dermed er det flertall for mistillitsforslaget i bystyret i Oslo.

Tirsdag ettermiddag kommenterte byrådsleder Raymond Johansen (Ap) situasjonen for første gang. Det skjer på det som var en planlagt pressekonferanse om koronapandemien og Oslos gjenåpningsplan.

– Jeg har full tillit til byråd Lan Marie Berg. Denne saken skal opp i bystyret i morgen. Jeg vil først kommentere den saken da, sa Johansen da han ble spurt om han vil stille kabinettsspørsmål.

Et kabinettsspørsmål betyr at hele byrådet går av dersom opposisjonen fremmer mistillit mot en av byrådene.

Også på spørsmål fra Aftenposten om han ville be Berg om å trekke seg, svarer Johansen det samme:

– Jeg har full tillit til Berg og vil delta i debatten i morgen. Det er full mulighet til å stille spørsmål etter dette, sa byrådslederen og understreket at det er han som utnevner byråder.

På spørsmål om det er Johansen og hans byråder som kommer til å informere om koronatiltakene på neste pressekonferanse, svarte han at det tar han sikte på.

– Det er min uærbødige ambisjon, så blir det kanskje ikke flere koronapressekonferanser nå.

Rødts gruppeleder i Oslo, Eivor Evenrud, ber Lan Marie Berg trekke seg. Hun sier Rødt vil stemme for Frps mistillitsforslag.

Ber Berg trekke seg etter milliardsprekk

Høyre, Venstre, Senterpartiet og Folkeaksjonen nei til mer bompenger (FNB) har tidligere sluttet seg til mistillitsforslaget, som er fremmet av Frp.

Bakgrunnen er Bergs håndtering av milliardoverskridelsene for Oslos nye vannforsyningsanlegg. Også byrådets støtteparti Rødt vil stemme for mistillitsforslaget. Dermed har Frps forslag flertall i bystyret.

Rødts gruppeleder Eivor Evenrud oppfordret Berg til å trekke seg fra sin post. Men hva som skjer dersom Berg ikke trekker seg, og byrådsleder Raymond Johansen velger å kontre med et kabinettsspørsmål, vil hun foreløpig ikke svare på.

– Konsekvensen ut over det blir det opp til Raymond Johansen å vurdere, sa Evenrud tirsdag.

Det er flere mulige utfall i saken:

  • Berg kan trekke seg før avstemningen.
  • Hun kan trekke seg etter at forslaget har fått flertall.
  • Byrådsleder Raymond Johansen kan stille kabinettsspørsmål. Han varsler da at byrådet står bak Berg, og at et flertall for mistillitsforslaget betyr at hele byrådet går av.
  • Dersom Johansen ikke stiller seg bak Berg ved å stille kabinettsspørsmål, kan MDG velge å trekke seg ut av byrådet og gå i opposisjon.
  • Ett eller flere opposisjonspartier kan snu og vise til at saken ikke er så stor at det forsvarer at hele byrådet går av.

Kan bli første kabinettsspørsmål på 27 år

Sentralt plasserte kilder sier til Aftenposten at Johansen vurderer å stille kabinettsspørsmål. Det vil i så fall være første gang dette skjer i Oslo siden 1994.

Etter det Aftenposten får opplyst, er Johansen innstilt på å stille seg bak byråd Lan Marie Berg. Han ville ikke kommentere dette på tirsdagens pressekonferanse.

– Hvilke møter vil dere nå ha frem mot bystyremøtet, kan du si litt om prosessen? fikk Johansen spørsmål om.

– Først hadde jeg kjøpt mat hos «Der peppern gror», jeg er sulten, jeg skal spise inne på kontoret. Så har vi møte i representantskapet i Oslo Ap. Der vi skal snakke om krisen i Oslo, som har 30.000 ledige. Så kan det hende at det også blir noen telefoner, sa Johansen.

Eivor Evenrud har ikke avklart om Rødt vil stå ved mistillitsbeslutningen om det blir et kabinettsspørsmål.

– Det kommenterer jeg ikke nå. Det kan jeg hverken avkrefte eller bekrefte, sier Evenrud til Aftenposten.

Lan Marie Berg har ikke kommentert saken etter at flertallet ble et faktum. I en melding som ble lagt ut på Facebook rett før Rødts pressekonferanse, gjorde hun det klart at hun ikke mener det er grunnlag for at hun skal gå av:

«Noen ganger stormer det litt ekstra i politikken. Denne uken får jeg for andre gang et mistillitsforslag mot meg i bystyret, fordi høyresiden og Senterpartiet mener jeg ikke har holdt informasjonsplikten. Hvorfor kan jeg ikke bare innrømme feil? Hvorfor kan jeg ikke bare gå? Det ærlige svaret er at jeg genuint mener jeg har håndtert saken på en god måte.»